De același autor
O documentare laborioasă pe multiple direcţii (istorie, geopolitică, antropologie, artă, urbanism) şi o calitate a editării (incluzînd o impresionantă colecţie de imagini), pentru care echipa Monitorului Oficial merită toată lauda, fac din această lucrare un autentic eveniment, ocultat, fireşte, cum se întîmplă mai întotdeauna la noi, de „evenimente” mult mai picante: tribulaţiile matrimoniale ale lui Cristi Borcea, noua mare fundaţie a micului Titulescu, descoperirea „acoperiţilor” şi reacoperirea descoperiţilor etc.
În ce mă priveşte, am citit cartea Doinei Păuleanu ca pe un omagiu consistent adus regelui Carol I şi generaţiilor de „fondatori”, care au făcut posibilă transformarea unei aglutinări de adăposturi precare, cunoscută sub numele de Küstendje în oraşul Constanţa. Am regăsit, sau am descoperit în paginile cărţii, oameni, texte şi împrejurări, de natură să arunce, prin contrast, asupra lumii noastre de azi un cearcăn de umbră, un văl de dezamăgire şi neîncredere. Profit de ocazie, ca să împărtăşesc cititorilor cîteva din melancoliile pe care mi le-a provocat această experienţă de lectură.
Iată, de pildă, un fragment din discursul pronunţat de noul rege al ţării, la 10 mai 1866, dinaintea Parlamentului naţional: „Punând piciorul pe acest pământ sacru, eu am devenit român. Acceptarea plebiscitului îmi impune, ştiu, mari datorii. Sper că îmi va fi dat să le duc până la capăt. Vă aduc o inimă credincioasă, intenţii curate, o voinţă fermă de a face bine, un devotament fără margini către noua mea patrie şi un respect neclintit faţă de legi…”.
Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen avea, cînd a rostit aceste cuvinte, 27 de ani. Încercaţi să le puneţi în gura oricărui politician de azi şi veţi vedea că nu se potrivesc. Sau că dacă ar fi rostite, n-ar fi decît pură demagogie. Actualitatea („inactuală”) a gîndirii politice a monarhului german se vădeşte cu asupra de măsură şi cu un alt prilej: intrararea triumfal-simbolică a trupelor române în Dobrogea, proaspăt alipită. Iată ce spune regele:
„… Acum veţi merge în Dobrogea, nu în calitate de cuceritori, ci de amici, ca fraţi ai locuitorilor, care de azi înainte sunt concetăţenii noştri. Ostaşi! În noua Românie, veţi găsi o populaţiune în cea mai mare parte română. Dar veţi găsi şi locuitori de alt neam, de altă religiune. Toţi aceştia, devenind membri ai Statului român, au drept deopotrivă la protecţiunea, la iubirea noastră. Între aceştia veţi afla şi populaţiuni musulmane a căror religiune, familie, moravuri se deosebesc de ale noastre. Eu, cu dinadins vă recomand a le respecta…”.
Doamna Angela Merkel şi-ar putea descoperi, în aceste cuvinte, un precursor la care nu s-a gîndit, tot astfel cum musulmanii de-acum ar avea ceva de învăţat de la strămoşii lor, infinit mai cordiali cu locul lor de adopţie şi cu oamenii lui, decît sunt ei cu lumea pe care o iau cu asalt… Să amintim, în treacăt, că datorăm lui Carol I iniţiativa construcţiei, la Constanţa, a unei mari moschei.
Un cuvînt şi despre Remus Opreanu, primul prefect al Constanţei (ajuns în post la 34 de ani), oltean de origine, doctor în drept la Paris şi în filologie clasică la Pisa. A fost numit de Mihail Kogălniceanu, pe atunci ministru de Interne, şi are cel puţin două merite: a redactat legea pentru organizarea Dobrogei şi a avut iniţiativa înălţării, în urbea litorală, a statuii lui Ovidiu, comandată lui Ettore Ferrari, acelaşi sculptor căruia îi datorăm monumentul lui Ion Heliade Rădulescu din Piaţa Universităţii bucureştene. Oameni ca el, sau ca Scarlat Vârnav, prefect al aceluiaşi teritoriu în prima decadă a veacului 20 şi ctitor al Cazinoului, al primului mare bulevard constănţean, al Palatului de Justiţie, şi al unor instituţii care au schimbat faţa întregului judeţ (117 şcoli, 42 de biserici, zeci de primării noi) sunt, în administraţie, „strămoşii” unor contemporani de tip Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre şi alţii ejusdem farinae. Fără comentarii.
Comentarii 18
Vicentio B. - 02-01-2016
@ Iuliu M. Va propun sa luati exemplul inventiv al lui Ponta si va faceti o FUNDATIE cu numele: "UNDE DAI SI UNDE CRAPA. PROJEKT 2016 ". Pana la definirea textului necesar procedurilor de aprobare exersati STATUL IN CAP, in eventualitatea in care mai puteti, inca, aprecia unde se afla acesta. Adica incercati valorificarea corecta a ceea ce Newton deja a descoperit . Pentru ca va referiti in maniera FAUXPAS la Andrei Plesu si pomeniti in acelasi "stil" de Multi Merkel, intr-o forma AUTO- DISCREDITANTA pentru Dvs. va recomand citatul: " Wir verbringen einen grossen Teil des Lebens damit, die Achtung anderer zu erwerben, aber Selbstachtung zu gewinnen, darauf verwenden wir wenig Zeit" (Josef Sternberg) - poate retineti substanta morala necesara ! Daca eventual nu reusiti singur singurel, ganditi-va la valoarea ajutatoare a numarului "112" si procedati ca atare !
RăspundeVicentio B. - 01-29-2016
@ Felix, aveti cumva o explicatie in sensul, cam care ar fi motivul ca folositi cateodata "nemti" iar alta data "germani" ? Merita o clarificare, mai ales ca am inteles ca ati scris si lucrari stiintifice, adica explicatia Dvs. ar avea o anumita greutate. Multumiri anticipate.
RăspundeVicentio B. - 01-29-2016
Stimate Domnule Andrei Plesu, cred ca formularea Dvs. "noua mare fundaţie a micului Titulescu" poate capata un contur mai la larg, mai profund, adica 1. Avand in vedere "SERIOZITATEA" deja dovedita (in intern - extern) a lui Ponta, aceasta va impregna definitoriu activitatea " Black Sea Regional Cooperation Projects 2020". Insa, nu se poate spune ca Ponta & Co. NU au viziune, cel putin pana in 2020 ! A facut el niste calcule, mai ales ca BANII, cu siguranta, pentru acest interval, sunt bine pusi deoparte. Normal ca se vor publica si comunicate, lucrari, etc. de acest gen, mai ales ca, precum obiceiul locului, acestea pot fi scrise intens dupa ...zabrelute. Dar cum ramane cu PLAGIATUL mitomanului, care, ar putea influenta direct "lucrarile" fundatiei ? Exista o formulare in franceza, care spune: " ca sa minti bine, trebuie sa ai o memorie buna". Dupa cum bine se stie, ce spunea Ponta intro-zi, in ziua urmatoare - daca nu chiar in aceiasi zi - avea un alt continut, de regula contradictoriu. Ca atare MEMORIA lui Ponta este precum MORALA lui, adica ... la PAMANT. Din cauza asta a ales drumul pe -- Mare sau mai bine zis CALEA MARITIMA ! 2. Ramane de vazut ... cat timp va ramane la suprafata, ca sa nu folosesc notiunea de scufundare, mai ales ca este bine cunoscuta situatia: Romania este Tara improvizatiilor, iar Romania .. lucrului bine facut (Iahannis) mai ... dureaza, cel putin pana sau chiar DUPA 2020 ! P.S. Ramane de vazut daca Sova - marele specialist in transporturi pe uscat (solid) - se va incumenta sa se alature .. drumului maritim (lichid), mai ales ca "la apa", se pare ca tot a cam intrat Nu cred ca Sova va folosi cizmele de cauciuc folosite de Ponta la inundatii si NU cred ca pozitia actuala - arest la domiciliu - il va impiedica sa navigheze cel putin pe ... Internet ! Deasemeni NU stiu daca Dl. General Oprea a devenit mebru al Fundatiei, mai ales ca si el – in viziunea DNA - este un expert in stabilirea de ESCORTE, este adevarat ... pe uscat. In cee ace il priveste pe juristul Tiberiu Nitu ramane de vazut, mai ales ca doacamdata acesta .. FACE NAVETA .. pe alta ruta.
RăspundeVasile Popa - 01-29-2016
Pentru Felix; adevarul este alltul. Doar evreii au beneficiat de articolul 7 din Constitutia din 1923, pentru ca toti ceilalti cetateni straini aveau acte de nastere, ori identitate si puteau considera ca sunt sub protectia unei tari straine. Dar pentru a afla adevarul trebuie sa citi, in engleza daca puteti, raportul comisiei evreiesti britanice: The Peace Conference, Paris, 1919 : report of the delegation of the Jews of the British Empire on the treaties of Versailles, Saint-Germain-en-Laye and Neuilly and the annexed minority treaties : presented to the Board of Deputies of British Jews and the Council of the Anglo-Jewish Association, February, 1920. Un astfel de experiment social este de neconceput astazi. La scara SUA, ar fi insemnat incetatenirea imediat dupa Sep 11, 2001, fara nici un act de identitate, ori a unei dovezi scrise despre locul de nastere, cazier, educatie, cunoasterea limbii ori a legilor SUA a 15 milioane de musulmani. Vi se pare socant? Dar de Max Goldstein ati auzit?
RăspundeVasile Popa - 01-28-2016
Tanti Ana, eu doar relatez fapte istorice, unele pe care sunt sigur ca nu le cunoasteti. Nu am eu caderea sa decid daca evreii sunt buni sau rai. Fiecare judeca pentru el. Nu exista evrei standard, ci indivizi, unii sfinti, altii diabolici, majoritatea de treaba. Cand ma refer la evrei, nu ma refer la toti ci la conducerea lor (nu in intregimea ei), ori la o mai mare parte a evreilor comparativ cu procentul pe care il ocupa in populatia tarii, deci nu toti. Eu zic evreii asa cum zic romanii, nemtii ori americanii. Comentariile mele nu sunt lucrari stiintifice pedante in care sa plictisesc cititorii cu definitii. Cat despre tsahal, cati dintre evreii ortodocsi fac armata? Nici unul. Ei au alte treburi, mai importante. Oricum, luati tot ce afirm cu un graunte de sare si verificati pe cont propriu daca puteti. Oricine poate gresi.
RăspundeMIHAI 2 - 01-27-2016
Despre Dobrogea si persecutia minoritatilor pe vremea lui Carol I era vorba intr-un film regizat de Lucian Pintilie. Ca majoritatea filmelor respectivului regizor si acela era cumplit de plicticos , deci nu i-am retinut titlul ...dar era cu Bleontz in rolul principal. In film persecutiile erau comise taman de oastea romana. Uite asa te imping - vorba hipsterilor - afara din zona de confort idolii. Idolul Carol I ne este prezentat ca foarte corect politic de catre idolul Plesu, in timp ce idolul Pintilie , desi purta si el barba prezenta o imgine absolut odioasa a administratiei regale romane. In alta ordine de idei nu vad de ce telegondola construita de Mazare nu ar putea fi enumerata alaturi de Statuia lui Ovidiu sau de Cazinou. Nu de altceva dar toate sunt insignifiante in materie de ctitorii dobrogene unde Ceausescu a fost de departe cel mai tare cu salba Olimp - Mangalia Nord, cu Centrala de la Cernavoda , cu Rafinaria Navodari si cu Canalul.
RăspundeFelix - 01-26-2016
In ce priveste incetatenirea este vorba de toti locuitorii fosti cetateni ai imperiului rus sau austro-ungar. Deci a celor care aveau acte emise de fostele autoritati ale teritoriilor care acum faceau parte din Romania.
RăspundeIulia Hasdeu - 01-26-2016
Credeam ca in Revista 22 comentariile vulgare si extrem de vulgare nu sunt publicate, vad ca ma inselam.
RăspundeTanti Ana - 01-26-2016
Sunt convinsa, dle Popa, ca nu va recunoasteti de antisemit. Atâta doar ca "evreii sunt sursa tuturor relelor, si asta trebuie spus si ras-spus", nu-i asa? Iar propozitia cu armata chiar ma face sa zâmbesc... Stiind, ca si dvs, ca tsahal e o armata si ca poate fi si ea acuzata - nu zic ca totdeauna pe nedrept - de persecutarea unor minoritati. Interesant ca gândurile astea va vin citind un articol în care e vorba de cu totul altceva...
RăspundeFelix - 01-26-2016
@Vasile Popa: se poate spune si asa, cu mentiunea ca nemtii sunt sistematici, perseverenti si eficienti si in gand, nu numai in fapta. La urma urmei in limba germana, pana nu zici sfarsitul frazei, nu e clar ce vrei sa spui; pana nu auzi sfarsitul frazei, nu intelegi ce a vrut celalalt sa spuna. Nemtii duc gandurile si faptele pana la capat.
RăspundeVasile Popa - 01-26-2016
Nemtii nu sunt buni ori rai. Ei sunt foarte sistematici, perseverenti si eficienti in tot ceea ce fac, bine sau rau. Romanii n-au facut nici mult rau, dar nici mult bine, tocmai pentru ca sunt dezordonati.
RăspundeLiviu din Timisoara - 01-26-2016
Stimate d-le Dinu, referirea la Patapievici tine de insusi titlul articolului scris de domnu Plesu ..." Alte vremuri, alti oameni " . Ori, H.R.Patapievici este un om al vremurilor actuale; si daca dumnealui, a spus ce a spus - voi citi documentele in original - voi reveni cu aprecieri cuvenite. Insa, fara a fi greu de dedus, exista o parte a intelectualitatii din Romania - si ma refer la evrei - care vor sa se faca uitata opinia lui Eminescu vis-a-vis. Sa fie clar, ne-o vom asuma ...si ne vom intreba " de ce ?" " pe ce se baza? ". Asta asa, fiindca tot ne plac adevarurile rostite pana la capat, asa cum sustine Patapievici ...
RăspundeDinu - 01-26-2016
Ce legatura are ce ar fi spus Patapievici-scos din context- cu articolul D-lui Plesu ? Niciuna .Cred ca ai o singura idee si aceea este fixa !
RăspundeFelix - 01-26-2016
Nu contenesc sa ma minunez cat de buni pot sa fie nemtii cand sunt buni si cat de rai cand sunt rai. Sa speram ca ultima zbucnire nemteasca de rautate din wwii i-a lecuit de atractia "partii negative a fortei" :))
Răspundedinu - 01-25-2016
Iulica draga, te pomenesti ca te crezi spiritual !? Nu, nu esti decat o submediocritate vulgara!
RăspundeVasile Popa - 01-25-2016
Totusi un comentariu trebuie facut. Respectul pentru minoritatile nationale nu vine din larghetea inimii lui Carol I cum Dl. Plesu ne indeamna a crede. El a fost impus de catre minoritatea evreiasca care a fortat marile puteri sa conditioneze recunoasterea independentei Romaniei de respectarea drepturilor minoritatilor, inclusiv ale acesteia, in special a dreptului de a avea acces la administratie si puterea politica. Guvernul Roman a spus OK. Doar ca evreii au fost considerati de nationalitate straina. Teoretic un evreu putea deveni cetatean roman dar procesul era foarte aneviois si indelungat si cerea aprobarea Parlamentului, asa ca nu mai mult de 200 de evrei au luat cetatenia romana. Nu se stie cati au dorit cu adevarat de a fi romani, mai ales ca ar fi trebuit sa faca armata. Oricum, evreii nu au fost multumiti si ar fi vrut sa conditioneze si recunoasterea granitelor Romaniei dupa razboaiele balcanice, dar nu au avut ocazia pentru ca a intervenit primul razboi mondial. Dar la Paris, in 1919-1920 delegatia evreilor britanici in frunte cu baronul Rotschild s-au razbunat. Delegatia evreiasca s-a plans ca situatia lor in Romania este cea mai proasta din toata Europa, si ca sunt persecutati ingrozitor in mod sistematic. Ei au impus, tot prin amenintarea blocarii recunoasterii granitelor Romaniei, implicit unirea cu Basarabia si Transilvania, de incetatenirea tuturor evreilor prezenti pe teritoriul Romaniei fara nici un act, nici dovada de loialitate, de cunoastere a limbii si legilor ori alta formalitate. Asa s-a modificat Consitutia din 1923. Pentru ca nu stia dedesupturile afacerii, Zelea Codreanu i-a acuzat pe Bratianu si politicienii romani pe nedrept. Acestia nu au avut pur si simplu ce face, mai ales cand Uniunea Sovetica ataca zilnic granitele Romaniei iar Ungaria plangea dupa Transilvania.
RăspundeLiviu din Timisoara - 01-25-2016
„Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau... să o folosim numai pentru înjurături.” (Politice, 1996)- Asta a rostit H.R.Patapievici ?
RăspundeIuliu M - 01-25-2016
Da, deci deja sunt cazut pe spate in fata admiratorului marilor personalitati din trecutul tarisoarei care azi a decazut pana la nivelul unor Borcea,Mazare, Titulescu Jr, Basescu, Udrea, asta pardon, fara ultimele doua nume, a fost o scapare fara intentie, am uitat ca dreapta e ca floarea de colt. A si sa nu uit, domnule Plesu, o sa trec curand prin Romania si va pot face un comision, daca vreti sa va lasati limba la receptie la Dilema Veche, o iau si i-o duc Doamnei Cancelar Mutti Merkel. Sunt sigur ca o atingere matasoasa i-ar face mare placere in aceasta perioada dificila. Sus Patria si sarutari de manusite lui madam Carol.
Răspunde