De același autor
Dacă există o lecție a lui 24 Ianuarie, care alta ar putea fi dacă nu aceea a oportunismului inteligent care fructifică norocul?
În preajma lui 24 Ianuarie este momentul de a reflecta puțin asupra norocului (șansei) în istorie și mai ales în istoria românilor. Aș spune că în epoca modernă românii au avut noroc, prin comparație cu vecinii lor și în ansamblul zonei Europei de Est. Ceea ce nu vrea să însemne că norocul n-a fost și plătit adesea destul de scump, uneori cu multe vieți; ci vrea să spună numai că alții, cu pierderi echivalente, au obținut ceea ce au obținut mai târziu, mai greu sau în măsură mai mică. Nu spun că nu am „ajutat“ uneori norocul, ci doar că am avut ce anume să ajutăm.
Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, întâi în Moldova și apoi în Valahia, a fost, desigur, formula isteață de a specula o prevedere imprecisă a Tratatului de la Paris din 1856. Dar, dacă Rusia n-ar fi pierdut războiul Crimeei, dacă Franța lui Napoleon al III-lea n-ar fi arbitrat pacea, dacă Turcia, deși printre învingători, n-ar fi fost în declin major, nu numai că unirea Principatelor n-ar fi avut loc, dar, în cazul unei victorii rusești, am fi fost probabil anexați de Rusia, după modelul polonez.
Aproape nu mai trebuie să vorbesc despre marea șansă din 1918, când România, deși bătută crunt în război, câștigă pacea, obținând nu numai Transilvania și Banatul, dar și Basarabia și Bucovina. Se cunosc vorbele amare ale germanofilului Petre Carp care, comentând situația, ar fi spus că România are prea mult noroc pentru a mai avea nevoie și de oameni politici.
Este adevărat, după 1945, o lungă perioadă norocul ne-a ocolit. Dar zona întreagă, nu doar noi, s-a pomenit lipsită de șansa unei dezvoltări normale, fiind cuprinsă în imperiul comunist al URSS. S-ar spune însă și că, spre deosebire de Ungaria și de Cehoslovacia, noi n-am fost invadați de sovietici, lucru de care, în 1968, se pare că nu eram departe. Am avut totuși și un ghinion propriu, major: Ceaușescu.
Apoi a urmat imensul, neprevăzutul noroc – nu doar al nostru, ci al zonei, ba chiar al lumii: prăbușirea fără război a comunismului în Europa și destrămarea pașnică a URSS. Simplul fapt de a fi apucat să trăim acest grandios eveniment ar trebui să ne facă să ne simțim un fel de câștigători la ruleta istoriei.
Dacă ne uităm la ultimii 25 de ani, constatăm că, în pofida întârzierilor noastre, a marilor orbiri și prostii, a corupției și incompetenței care i-a caracterizat atât de des pe conducătorii noștri postcomuniști, iarăși am avut destul de mult noroc. Am prins la limită fereastra de oportunitate pentru intrarea în NATO și în UE. Fereastra s-a închis apoi destul de repede, iar redeșteptarea Rusiei, criza economică, criza instituțională a UE și, în general, noua situație geopolitică a lumii ne-ar fi lăsat probabil în afară. Să privim la Ucraina, la Republica Moldova ori la Georgia: iată țări care au avut ghinion.
România a avut și alte șanse: victoria lui Traian Băsescu din 2009 a sfârșit prin a arunca un mafiot precum Cătălin Voicu în închisoare, în loc să-l facă ministru de Interne. Și nu-i vorba, desigur, numai de acest personaj, ci despre o întreagă „famiglia“, care, odată având toată puterea în stat, ne-ar fi nenorocit pe toți. Iarăși scenariul moldovean sau ucrainean – evitat la limită. Presiunile europene și americane din vara lui 2012 (când agenda internațională nu cuprindea încă Ucraina, Siria, Grecia sau refugiații) au zădărnicit încercarea de „puci parlamentar“ a USL – ceea ce a fi însemnat, din nou, îngenuncherea definitivă a justiției. Victoria din 2014 a lui Iohannis împotriva lui Victor Ponta a oprit ascensiunea acestui impostor și a zdruncinat serios PSD. A determinat – ce-i drept – și o explozie a „literaturii carcerale“, dar parcă tot e preferabil ca infractorii printre politicieni și afaceriști să fie „scriitori“ la închisoare. De ce numesc toate aceste momente „șanse“? Fiindcă niciunul dintre rezultatele favorabile nu părea, la momentul lui, probabil. S-ar zice deci că „ne-au surâs zeii“ la momentul critic.
Care ar fi lecția de învățat din toate astea? Nu, desigur, că ar trebui să stăm cu brațele încrucișate, așteptând ca norocul să ne scoată la liman din orice situație grea, iar în rest lamentându-ne de zor că am tras numai lozuri rele la loteria istoriei. Ar trebui să fim mai stoici și mai recunoscători pentru șansele trecute, fie că am contribuit mai mult sau mai puțin la ele. Ba chiar, ar trebui să admitem că nu de puține ori am primit mai mult decât am meritat. Și, desigur, ar trebui să rămânem capabili de a specula șansa, fiind conștienți că Fortuna ne face cu ochiul numai o clipită. Dacă există o lecție a lui 24 Ianuarie, care alta ar putea fi dacă nu aceea a oportunismului inteligent care fructifică norocul?
Comentarii 4
qasman - 01-28-2016
Europa , o putere incomensurabila in lumea de astazi. 450 de milioane de oameni, dar nu oricum, cel putin 20% din ei stiu sa faca “bomba atomica”, dar si ceilalti stiu. Europa invata carte. Energiile Europei sunt mult, mult mai mari ca ale oricarei lumi care ar vrea sa fie concurenta cu ea. Nimeni nu poate concura cu o Europa unita. Este cea mai mare Putere care a existat pe Terra. SUA , Rusia, China chiar, ras ! Traiasca Marea Europa unita ! Lasati Europa sa doarma, este un slogan desuet !
RăspundeFlorin - 01-28-2016
Romanii sunt opusul evreilor. Evreii sunt marii ghinionisti ai istoriei (cel putin asa sustin ei) iar romanii marii norocosi. Cu toate ca traiesc intr-o tara frumoasa si bogata in resurse ei si-au putut-o pastra fara varsare de sange. Ei asa putin, pe ici, pe colo, la Plevna, Oituz, Stalingrad, Muntii Tatra...
RăspundeVasile Popa - 01-26-2016
A fost Ceausescu un ghinion pentru romani? Multi ar zice ca nu. Desi a fost unul dintre activistii criminali care a contribuit la cimentarea comunismului la noi, el a respins solutia Khrushchev de limitare a economiei romanesti la agricultura, a continuat politica de indepartare de Uniunea Sovietica, atat ideologic, politic cat si militar, a eliberat detinutii politici, a deschis cooperarea cu Occidentul, limba rusa nu a mai fost dominanta in scoli ci limbile franceza, germana si engleza, a permis calatoria in Vest al oamenilor de stiinta, sportivilor si artistilor, a incercat pentru scurt timp refacerea micilor intreprinderi private, si a incercat modernizarea economiei. Nu din noroc a scapat Romania de invazia sovietica. Ceausescu a mobilizat armata si a declarat ca va lupta impotriva invaziei sovietice care se pregatea, iar Occidentul, cu care a inceput sa cocheteze, ar fi acordat asistenta in caz de invazie. Un episod putin cunoscut este idemonstratia in fata unei delegatii sovietice al unei arme secrete cu laser care a incapacitat un avion si un tanc. Esecul Primaverii de la Praga, constientizarea ca a fost la un pas de invazie, urmate de complotul dejucat al generalilor Ionita, Militaru si al altor carpe kaghebiste, ar fi demoralizat pe oricine. A mers prea departe prea repede si nu putea rezista mult pe marginea prapastiei, ceea ce l-a determinat sa schimbe cursul cu 180 grade. A trebuit sa demonstreze ca poporul este total in spatele lui. Eu cred ca aceste evenimente, nu vizitele din China sau Korea au dus la cultul personalitatii. Vizitele l-au inspirat poate in sens estetic si metodologic. Cat despre constructii, vorba lui Nicusor, "astia nu sunt in stare sa zugraveasca blocurile pe care le-a construit taica-meu". Asadar, nici vorba de noroc.
RăspundeLiviu din Timisoara - 01-26-2016
De fapt, poporul roman a existat sau nu ? Sunt , cam de mult, niste milioane de vorbitori ai unei aceleiasi limbi ? Sa le spuneti cretinilor care vor sa scoata latina din curricula scolara ...cam ce a insemnat si pe ce s-a bizuit Scoala Ardeleana ...sau poate le explicati de unde deriva " exprimare lapidara " "delapidare " , sau poate le spuneti despre legatura dintre " vag " , " vagabond " si " divaga " ...ca sa stie cat datoram limbii latine, datorita careia ...avem o identitate ca natiune. Interesanta minimalizare a rolului poporului astuia ... in actul de la 24 Ianuarie 1859, tot asa cum mi se pare interesant faptul ca tot mai putini oameni cunosc jaloanele istorice ale Romaniei ...
Răspunde