România împrumută Moldova cu 150 de milioane euro condiționat de reforme

Silvia Simion | 26.01.2016

Premierul român Dacian Cioloș a insistat că banii vor ajunge de la București la Chișinău doar după măsuri concrete de reformă.

Pe aceeași temă

 

România este gata să sprijine parcursul european și programul de reformă al guvernului nou instalat la Chișinău, dar Republica Moldova trebuie să vină cu măsuri care să arate voința de reformă, a declarat premierul Dacian Cioloș într-o conferință pe care a susținut-o împreună cu prim-ministrul moldovean Pavel Filip după întâlnirea pe care au avut-o în această dimineață la Palatul Victoria.

 

Guvernul României are un plan pentru a ajuta persoanele nevoiașe din Republica Moldova să iasă din iarnă, dacă guvernul de la Chișinău se nagajează la reforme.

 

“Suntem pregătiți să acordăm și un sprijin rambursabil, pe care România l-a promis, sperăm ca procedura de ratificare să evolueze în săptămânile următoare”, a spus premierul român, insistând însă că înainte de a se livra prima tranșă este nevoie ca executivul moldovean să vină cu câteva măsuri care să arate voința de reformă.

 

Cioloș a spus că va propune o listă de măsuri pe care Moldova ar putea să le ia înainte de a primi prima tranșă, precizând că România ar putea să se coordoneze în privința acestui sprijin cu Comisia Europeană și cu FMI.

 

În luna noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze legea prin care se acorda o asistenţă financiară rambursabilă Republicii Moldova, de până la 150 de milioane de euro, pe care fostul prim-ministru Victor Ponta o acordase guvernului condus de Valeriu Streleț, demis prin moțiune de cenzură.

 

Preşedintele invoca în faptul că momentul nu mai este oportun, dat fiind contextul politic actual de la Chişinău şi faptul că „nu există certitudinea continuării procesului de reforme şi respectării angajamentelor” pentru implementarea Acordului de asociere dintre Moldova şi UE. 

 

După întâlnirea de la Guvern, premierul Republicii Moldova este primit de către președintele României, la Palatul Cotroceni.

 

"Trecem printr-o situatie tensionată", a spus premierul moldovean, invocând "presiunea teribilă din partea socialiștilor, care au ca obiectiv alegerile anticipate", în conferința comună cu premierul Dacian Cioloș.

 

Premierul Moldovei a promis că guvernul pe care îl conduce este "determinat să demonstreze concret că e un guvern pro-european, calificativ compromis într-o măsură de clasa politică de la Chișinău".

 

Acesta a mulțumit părții române pentru sprijinul acordat Chișinăului, afirmând că "și de această dată România a decis să întindă o mână de ajutor țării mele, într-o situație extrem de dificilă".

 

"Poate acum mai mult ca oricând sprijiniul acesta e vital pentru cetățenii Moldovei (...) Doar acum am înțeles în profunzime expresia că prietenul bun la nevoie se cunoaște", a spus Pavel Filip.

 

El a subliniat ca reformele prevazute de Acordul de asociere cu UE constituie o prioritate pentru guvern si a sustinut ca guvernul pe care il conduce nu se va "pansa pe populisme" iar primele o suta de zile vor fi dedicate unor "masuri rapide pentru stabilizarea situatiei financiare" iar "fara sprijinul Romaniei aceasta sarcina e una foarte dificila".

 

"Vom dovedi prin acțiuni că suntem porniți pe reforme", a conchis premierul moldovean.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22