Un nou front împotriva Statului Islamic? Ce pregătesc americanii în Libia

Tudor Despina | 27.01.2016

Statele Unite pregătesc deschiderea unui nou front militar în lupta împotriva Statului Islamic. Potrivit presei de peste ocean, Pentagonul accelerează strângerea de informații pentru lansarea de operațiuni în Libia. Măsura ar urma să fie adoptată fără o dezbatere în Congres.

Pe aceeași temă

 

Informația a fost publicată de cotidianul New York Times, marți, într-un articol semnat de boardul editorial. Jurnaliștii scriu că administrația Obama pregătește lansarea de operațiuni militare în Libia; ar fi vorba despre lovituri aeriene și misiuni ale trupelor americane de elită.

 

Acest lucru e profund îngrijorător”, punctează cei de la NY Times, în condițiile în care Washingtonul continuă să își intensifice acțiunile militare în Siria și în Irak. La finalul săptămânii trecute, generalul Josepf Dunford Jr. declara că oficiali militari “căutau să ia acțiuni decisive” împotriva Statului Islamic în Libia. Estimările occidentale vorbesc despre cel puțin 3.000 de luptători Daesh în acea țară.

 

Campania militară ar putea începe în decurs de săptămâni, au punctat oficiali din administrația Obama citați de cotidianul american, alături de Statele Unite urmând să vină alți câțiva aliați europeni, precum britanicii, francezii și italienii. Planul e dezvăluit în condițiile în care Libia se confruntă cu o stare de haos politic încă de la finalul războiului civil din 2011, atunci când dictatorul libian Muammar el-Qaddafi a fost ucis.
 


 

Declarația gen. Dunford Jr. vine simultan cu o altă declarație importantă. La finalul săptămânii trecute, secretarul american al Apărării puncta posibilitatea ca Pentagonul să trimită, la nevoie, trupe la sol, în Siria și Irak. Ashton Carter vorbea despre necesitatea recuceririi orașelor Raqqa și Mosul, oficialul SUA spunând că o tăiere a comunicațiilor între cele două centre controlate de Statul Islamic ar urma să separe frontul sirian de cel irakian.

 

Intenția Washingtonului, dacă va fi confirmată, ridică semne de întrebare. La începutul acestui an americanii spuneau că eforturile din Orientul Mijlociu dau roade, iar Statul Islamic pierde teren in Siria și Irak. Coaliția occidentală vorbea chiar despre o pierdere de 30% a teritoriului deținut inițial de Daesh în regiune.

 

Iar în cadrul ultimului discurs despre Starea Națiunii susținut de Barack Obama acum câteva săptămâni în fața Congresului, șeful statului a ținut să sublinieze că gruparea Daesh nu e un pericol existențial la adresa Statelor Unite. Pentru ca acum, dacă va fi confirmată, intenția militară americană în Libia, stat cu deschidere la Mediterana – la fel ca Siria – și aflat la câteva sute de kilometri de coasta italiană și, implicit, de Uniunea Europeană, să reprezinte o schimbare de direcție care aduce mai multe incertitudini decât clarificări. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22