Raluca Pruna o lauda pe Codruta Kovesi. Nu voi avea retineri sa reinvestesc un procuror sef

Andreea Pora | 28.01.2016

Ministrul justitiei, Raluca Pruna, afirma ca nu se va “juca de-a procedura” si nu va avea “nicio retinere sa reinvesteasca in functia de procuror sef”, o persoana care a avut un mandat foarte bun, apreciat inclusiv in ultimul MCV. In mod evident o are in vedere pe Laura Codruta Kovesi.

Pe aceeași temă

“Daca voi considera ca un anumit procuror sef sau sef de sectie a dovedit prin toate datele cuantificabile, statistice, de reputatie ca a avut un mandat foarte bun, nu voi avea nicio retinere pentru reinvestirea in functie”, a spus ministrul justitiei, Raluca Pruna intr-un inteerviu acordat revistei 22.

 

“Si in materia asta trebuie sa incetam sa mai fim ipocriti. Daca legea iti da voie la doua mandate si ai avut un mandat foarte bun de ce sa nu ti se recunoasca capacitatea manageriala si de a conduce un anumit parchet prin reinvestirea automata pentru un al doilea mandat. Se poate intimpla ca in anumite situatii sa nu aiba sens sa fac o procedura numai de dragul de a face o procedura  Nu ma voi juca de-a procedura si nu voi avea retinere sa fac uz de ceea ce legea imi da voie si sa reivesteesc un functie un  procuror sef”.

 

Ministrul justitiei a precizat ca exista 17 numiri care  trebuie facute, procurori carora in primavara le expira mandatul. In afara de Laura Codruta Kovesi si Tiberiu Nitu, mai este vorba de adjunctii de la DNA si Parchet, de sefi de sectie.

 

Raluca Pruna nu a ezitat sa laude DNA, mentionat la superlativ si in recentul raport MCV, si pe Codruta Kovesi, dind clar de inteles ca intentioneaza s-o reinvesteasca in functie.

 

“Este evident ce a facut DNA, in MCV intrega activitate sub mandatul doamnei Kovesi este extrem de bine apreciata. Si daca ne uitam in afara cum este apreciata dna Kovesi, anul acesta a primit premiul Europeanul anului de la Reader’s Digest. Este o confirmare din partea unor persoane care nu au niciun fel de interes, nicun fel de emotie, s-a intimplat asta si cu procurorul sef Daniel Morar.

 

“Cred ca nu trebuie sa pretindem sa ne jucam de-a procedura cind nu e necesara si, repet, e absolut legal sa reinvestesti pe cineva in functie”, spune Raluca Pruna in interviul pentru revista 22.

 

In ce priveste procedura pe care o va aplica pentru selectarea procurorilor, ministrul sustine ca va aplica formula folosita in numirea procurorului sef de la DIICOT

 

“In raportul MCV se spune ca procedura de numire a procurorului sef de la DIICOT e retinuta ca o procedura transparenta si corecta, asa incit este foarte posibil s-o urmez. Printr-o scrisoare adresata procurorului general ( nu este clar daca la data respectiva va mai fi Tiberiu Nitu n.r) am sa-i invit pe cei interesati din parchete sa-si depuna candidaturile. In aceasta scrisoare am sa  trec si criteriile, in care primul set este legat de integritate si este eliminatoriu. Deci daca nu trec integritatea pot sa fiu cel mai bun procuror, cu cea mai relevana experienta nu am cum sa ma calific pentru o astfel de functie. Apoi cunt criteriile definite de lege.

 

Voi avea un dialog cu cei interesati sa candidezee. Nu dau teste procurorilor, ci voi dialoga cu ei, dupa aceea vor fi audiati de CSM care va da un aviz si numiti de presedinte.”

 

Procedura la care se refera ministrul Raluca Pruna si care este mentionata in raportul MCV dat publicitatii miercuri este cea utilizata de fostul ministru Robert Cazanciuc in 2015 pentru selectia sefului DIICOT,  functie ramasa libera dupa arestarea Alinei Bica, acuzata de coruptie.

 

Daniel Constantin Horodniceanu a fost propunerea pe care Robert Cazanciuc a inaintat-o, in mai anul trecut, CSM-ului, care dupa o audiere publica i-a dat aviz  pozitiv, fiind numit apoi de presedintele Iohannis.

 

In competitie s-au inscris sase candidati, care au fost audiati de fostul ministru. Procedura a fost considerata la vremea respectiva ca netransparenta, sase ONG-uri protestind intr-o scrisoare publica.

 

Interrviul integral cu ministrul Raluca Pruna va putea fi citit in editia de marti a revistei 22.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22