SUA și Marea Britanie au interceptat și comunicațiile militare ale israelienilor

Iulian Popescu | 30.01.2016

Un nou scandal se prefigurează odată cu ultimele dezvăluiri publice ale lui Edward Snowden. Serviciul secret american NSA şi echivalentul său britanic, Government Communications Headquarters, ar fi folosit o bază din Cipru ca să intercepteze comunicaţiile militare ale forţelor aeriene israeliene.

Pe aceeași temă

 

Baza din Cipru a fost folosită pentru interceptarea comunicațiilor mai multor state din Orientul Mijlociu, nu doar israeliene, dar americanii și britanicii se pare că erau interesați în special de misiunile Israelului împotriva palestinienilor din Gaza şi împotriva Siriei şi Iranului, relatează The Intercept.

 

Printre documente se află și câteva imagini ale unei drone ce pare a tarnsporta misile. Așa s-a demonstrat că israelienii ar putea avea drone militare înarmate, un secret cunoscut de toată lumea, chiar dacă existenţa și folosirea acestora nu a fost confirmată niciodată oficial.

 

Programul de interceptare având numele de cod Anarchist conține și imagini și hărți cu traseele parcurse de aceste drone israeliene printre care se numără și drona gigant Heron TP.

 

De asemenea, la dosar apar date despre drone iraniene care și-au spionat vecinii. Zborurile acestora s-au intensificat în 2012, iar una dintre imaginile din programul Anarchist arată o dronă iraniană deasupra unei baze aeriene siriene.

 

Deocamdată, singurul comentariu despre aceste dezvăluiri a venit din partea Ministrului israelian al Energiei care într-un interviu a dat de înţeles că spionajul american şi britanic nu îi îngrijorează prea mult, dar armata va trebui totuși să schimbe modul în care îşi protejează comunicaţiile.

 

Scandalul provoacă noi tensiuni în relația dintre Statele Unite şi Israel, în condiţiile în care administraţia Obama şi guvernul Netanyahu au opinii complet diferite privind programul nuclear iranian.

 

Fostul colaborator al Agenției Naționale de Securitate (NSA), Edward Snowden, trăiește acum în Rusia, unde a primit azil în 2013.

Americanul Edward Snowden, inculpat pentru spionaj în țara sa natală după ce dezvăluise amploarea supravegherii electronice desfășurate de SUA la nivel mondial, a fost blocat mai mult de o lună în incinta aeroportului din Moscova, înainte de a primi azil și de a pleca spre o direcție necunoscută din Rusia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22