Der Spiegel acuza serviciile germane ca ii folosesc pe solicitantii de azil ca informatori

Vlad Toma | 01.02.2016

Der Spiegel scrie intr-un articol publicat recent ca agentiile germane de informatii ar fi recrutat refugiati pentru a obţine informaţii pe chestiuni de securitate.

Pe aceeași temă

 

Der Spiegel arătă că in perioada 2000-2013, 850.000 de solicitanti de azil au furnizat informaţii în domeniul securitatii cerute de Serviciul Federal german de Informatii (BND) si Biroul Federal pentru Protectia Constitutiei (BfV), transmite Hotnews.


Personalul unei filiale a BND care s-a ocupat cu "afacerile externe" in Germania – HBW - se afla printre cei care i-au interogat pe solicitantii de azil, precizeaza Spiegel. HBW a fost inchisa in iunie 2014, surse din domeniul securitatii sustin ca persoane care cauta refugiu in Germania sunt supuse in continuare unor presiuni pentru a furniza informatii in mod "voluntar".
 

Der Spiegel sublinează ca o astfel de practica este controversata, in contextul in care refugiatilor li se ofera adesea un statut protejat pe care nu l-ar fi obtinut-o daca ar fi refuzat sa coopereze. Potentialii informatori ar fi fost recrutati in schimbul promisiunii unor privilegii legale.
 

Informatiile facute publice de Der Spiegel vin ca raspuns la o interpelare in Parlament din partea partidului Die Linke, care a criticat folosirea azilantilor de catre serviciile de spionaj."Daca agentiile de informatii au pus in mod repetat presiuni asupra refugiatilor, acest lucru nu este doar condamnabil din punct de vedere moral: Adevarul informatiilor obtinute in acest fel este necesar sa fie, de asemenea, pus in discutie", a declarat parlamentara Die Linke Martina Renner.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22