Liberalul Cristian Bușoi, suspectat că a plagiat in teza de doctorat

Tudor Despina | 05.02.2016

Liberalii ar putea începe să-și caute un alt candidat la Primăria Capitalei, după ce asupra lui Cristian Bușoi au început să planeze suspiciuni de plagiat.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit unui articol publicat pe platforma Contributors, o organizație non-guvernamentală susține că teza de doctorat a lui Cristian Bușoi e plagiată pe segmente mari de text. “Institutul pentru Modernizarea Educației” (IMEDU) susține că a descoperit, în urma unei verificări, că teza de doctorat a liberalului este plagiată.

 

Un procent alarmant din text îl constituie preluările din alte surse, citate corespunzător sau nu. Este evident că autorul cunoaște rigorile citării – căci în anumite cazuri citează corect – cu toate acestea, în numeroase rânduri, transcrie textul din alte surse, fără să utilizeze ghilimele, apoi numește cu nonșalanță sursa, ca și cum ar încerca să se absolve de greșeală. Fără a ne pronunța asupra relevanței științifice a tezei, pe care o vom lăsa la aprecierea specialiștilor, ne vom limita la a observa că contribuțiile științifice ale autorului, în măsura în care ele există, sunt foarte greu de localizat fizic în corpul tezei care pare construită în esență ca un exercițiu tehnoredactare de text, nu de diseminare a unor rezultate științifice”, argumentează IMEDU.

 

Rezultatul vine după ce ONG-ul a inițiat o acțiune de verificare a originalității lucrărilor cu caracter științific ale unor persoane publice cu vizibilitate și impact în societate. Teza lui Cristian Bușoi are titlul “Politici de sănătate în programele electorale și de guvernare în perioada de tranziție” și a fost susținută în cadrul scolii doctorale a Universității de medicină și farmacie “Victor Babeș” din Timișoara, avându-l drept coordinator pe prof. univ. dr. Cristian Vlădescu.

 

Nici chiar Cristian Bușoi nu mai e convins că va intra în cursa pentru Primăria Capitalei din partea PNL. La finalul lunii trecute, europarlamentarul admitea că situația candidaturii sale nu e definitivată, o decizie a partidului urmând a fi luată în Februarie. Incertitudinile privind candidatura sa la Primăria Generală a Bucureștiului au apărut după ce presa a scris despre o serie de nereguli în activitatea sa politică. Chiar secretarul general al liberalilor, Ilie Bolojan, spunea recent că Bușoi nu va sisținut dacă nu va demonstra că are șanse reale de câștig.

 

Europarlamentarul a fost desemnat de PNL București sa candideze la Primăria Capitalei. El a fost votat în unanimitate de către liberalii bucureșteni, acestia sustinand ca Buşoi a fost desemnat în urma sondajelor de opinie comandate de PNL. Conform unui sondaj realizat de INSCOP, Buşoi a totalizat doar 4,3% din preferenţile respondenţilor, faţă de 3,6% cât avea Ludovic Orban si 2.1% cat avea Petre Roman. Sondajul arată însă că Buşoi nu se află în preferinţele generale ale electoratului, fiind depăşit de Călin Popescu Tăriceanu (11,7%) şi Ecaterina Andronescu (7,4%).

 

Buşoi a apărut insa alături de preşedintele Klaus Iohannis la un eveniment privind patrimoniul Bucureştiului, cei doi evitând să explice prezenţa eurodeputatului, aceasta fiind interpretată ca un semnal de susţinere din partea şefului statului, fapt care ar putea conta destul de mult in PNL.

 

După ce Buşoi a fost desemnat de PNL pentru a candida la functia de primar al Capitalei, în presa au aparut informatii legate de achizitiile acestuia la Fondul Proprietatea. Potrivit Hot News, Busoi a inceput sa faca achizitii la FP inca din 2011, dupa cum arata propria sa declaratie de avere. Conform celei mai recente declaratii de avere (Iunie 2015), Cristian Busoi raporteaza un numar de 14.018.750 (peste 14 milioane) de actiuni la Fondul Proprietatea. În Ianuarie, cotatia medie a unei actiuni la Fondul Proprietatea era de 0,8 lei la Bursa de Valori Bucuresti. Asta înseamnă că Bușoi deține acțiuni în valoare de 11,8 milioane de lei, adică în jur de 2,5 milioane de euro, potrivit sursei citate.

 

Contactat de HotNews, Busoi s-a limitat să raspundă că "se încearcă în mod forțat să se lege numele meu de o instituție care nu are o foarte bună reputație" si că "totul e achiziționat legal și transparent, de pe Bursă sau de la investitori". "Chiar nu există nicio implicare, nimic în afara cadrului legal normal. Este doar un subiect de presă", a mai spus candidatul PNL. La finalul lui 2008, finii lui Cristian Busoi (Daniel Groza si Marius Militaru) au primit despăgubiri consistente de la ANRP, despăgubiri ce au fost plătite prin acțiuni la Fondul Proprietatea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22