Control la Liceul Vianu, unde câțiva elevi s-ar fi târât în genunchi în fața unui profesor

Iulian Popescu | 06.02.2016

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a dispus un control în regim de urgenţă la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Capitală, pentru investigarea acuzaţiilor potrivit cărora un profesor i-ar fi pus pe elevi să meargă în genunchi pentru a le mări notele.

Pe aceeași temă

 

„Consider că analiza acestui caz extrem de grav trebuie să ţină cont de trei aspecte: încălcarea demnităţii elevului, nerespectarea deciziei Ministerului Educaţiei cu privire la perioada de susţinere a tezelor semestriale, respectiv negocierea notelor, lucru totalmente inadmisibil. Mă aştept ca măsurile să fie de aşa natură, încât să sancţioneze şi să descurajeze astfel de comportamente ale cadrelor didactice”, a declarat ministrul Adrian Curaj, citat într-un comunicat de sâmbătă al instituției.

 

Potrivit articolului 31, alineatul 4 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar, personalului din învăţământul preuniversitar îi este interzis să desfăşoare acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului, viaţa intimă, privată şi familială a acestuia.

 

Ministrul Adrian Curaj a cerut, de asemenea, tuturor inspectoratelor şcolare judeţene să adopte cele mai potrivite măsuri de consiliere şi îndrumare, astfel încât spaţiul şcolii să nu mai fie locul derapajelor de comportament în rândul cadrelor didactice sau al elevilor.

 

Scrisoarea unei mame care a decis să-și mute fiica de la Liceul Vianu (Scrisoare publicată de Hotnews):

 

"Ce mi se pare foarte grav este felul in care ajunge sa fie afectata mintea acestor adolescenti, care ajung sa il iubeasca pe profesor. Fata mea imi spune ca copiii il iubesc pe Moldoveanu. Nu stiu daca este frica, dar este usor sa ii detemini pe copii la 15 ani sa gandeasca gresit.

Tu reusesti si inradacinezi umilinta asta ca o gluma - asa explica el, ca o gluma. Toti colegii o privesc urat pe fata mea, care a povestit acasa, si spun la randul lor ca totul a fost o gluma. Povestea are radacini atat de adanci, incat pe mine chiar ma sperie ca vom ajunge probabil la batranete la mana acestor copii care ne vor pune sa ne taram pentru un pahar de apa. Eu sunt parintele care s-a dus la scoala luni, saptamana aceasta, deci in ultima saptamana din semestrul I inainte de vacanta, m-am intalnit cu doamna diriginta ca sa ma informez asupra situatiei copilului meu la sfarsitul semestrului. Iar situatia la matematica este aceeasi, din clasa a IX-a si pana acum: nu este trecuta in catalog niciodata, pana in ultima saptamana, decat o singura nota, tezele date in ianuarie - nu in decembrie, asa cum spune limita impusa de minister - nu sunt aduse. Deci copiii in saptamana dinaintea vacantei dintre semestre nu aveau decat o singura nota la matematica.

Marti le-au adus tezele, li s-au pus notele din urma pe care nu stiu cum le-a adus, pe ce anume, pentru ca elevii nu stiau ce alte note au la matematica. Asta este modelul semestru de semestru, din clasa a IX-a si pana acum, la matematica, acceptat de toti: de copii, de parinti si de mine, pana la urma. La fel s-a intamplat la finalul primului semestru din clasa a IX-a, s-a repetat in semestrul al II-lea si este neschimbat la finalul primului semestru din clasa a X-a. Dar de data aceasta, dupa ce au fost completate notele in catalog si prezentate in mare mediile, a aparut propunerea catre copii ca daca cineva vrea sa isi mareasca media sa se tarasca. Moment in care un copil s-a tarat, dupa care a primit un punct in plus la medie.

Copilul meu nu este un copil care povesteste foarte multe. Dar eu am terminat facultatea de Matematica-Informatica si mi-am urmarit constant copilul, vizavi de standardele cerute de programa. Am facut meditatii, am ajutat-o de acasa, ea vine dintr-un sistem strain de invatamant catre sistemul romanesc. Am incercat sa vin in completare cu pregatirea ei, dar niciodata nu am inteles modul in care se noteaza. Am incercat sa aiba un viitor dupa scoala, care poate fi Medicina, nu neaparat Matematica. Copiii si-au luat intotdeauna media. Am intrebat ca parinti ce se intampla, pentru ca in clasa a IX-a am fost toti ingrijorati; copii care au intrat la Vianu cu medie peste 9:60 aveau in tezele domnului profesor note de 3 si 4. S-au prostit peste vara? Nici chiar asa. La final de semestru s-au retras, in primul an, vreo 10 copii pentru ca parintii lor nu au inteles sistemul de evaluare al profesorului. Intr-adevar, cred ca a fost o decizie inteleapta, pentru ca eu nu mi-am imaginat ca se va ajunge aici".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22