Gorghiu, despre legea prevenției medicale: Toate prevederile ei, eminamente pozitive

Iulian Popescu | 07.02.2016

Alina Gorghiu a răspuns duminică pe Facebook la criticile privind legea prevenției în sănătate (ce ar putea obliga la plata măcar parțială a tratamentelor în cazul persoanelor bolnave care au refuzat programele naționale de prevenție), insistând că toate prevederile legii sunt "eminamente pozitive".

Pe aceeași temă

 

"Nicio lege nu e perfectă. Legea prevenției în sănătate este însă o lege bună și toate prevederile ei sunt eminamente pozitive pentru cetățeni. Îmi pare rău că nu a fost citită. Sau înțeleasă", spune Gorghiu pe pagina ei de Facebook.

 

128 de senatori şi deputaţi, de la PNL, PSD, UDMR şi minorităţi au depus o iniţiativă legislativă care prevede apariţia unui Program Naţional de Prevenţie. Proiectul a fost inițiat de Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga și Horia Cristian, și unele prevederi pe care le conține au determinat comentarii foarte dure pe canalele sociale.

 

Pacienta cu cancer mamar depistat în stadiul 3, obligată să plătească "costurile curative"

 

De exemplu, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuție la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăși anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru.

 

De asemenea, un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, inclusiv concediile de boală determinate.

 

“Intenția noastră este aceea de a crea inițial un mecanism de bonificații care să fie coroborat, în primă etapă, cu acțiuni susținute de informare a beneficiarilor despre măsurile de prevenție.

Într-o etapă ulterioară, probabil într-un termen rezonabil de 5 ani, să fie implementate și aplicate măsurile penalizatoare", spun inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

 

Agenția Națională de Prevenție în Sănătate

 

Toate acestea sunt cuprinse în Proiectul privind prevenția, prevenție ce se va desfășura în baza unei politici și a unei strategii pe termen mediu și lung sub forma unui program național de prevenție multianual, care are subprograme anuale, scrie Realitatea TV.

 

Politica, strategia și programul se aprobă de Guvern, la propunerea Agenției Naționale de Prevenție în Sănătate, o entitate care se înființează prin această lege, care urmează să se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sănătății.

 

Finanțarea acestor programe ar urma să se facă de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decât 10% din fondurile publice alocate sistemului național de sănătate. Proiectul de lege prevede că toți cetățenii români, precum și rezidenții legali au dreptul de a beneficia de programele, măsurile și acțiunile de prevenție, indiferent de calitatea lor de asigurat.

 

Stimulente financiare pentru cei sănătoși și care demonstrează practicarea unui sport

 

Toți beneficiarii programelor care contribuie activ la menținerea sănătății lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii.

 

Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului și să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiții sportive.

 

Orice cetățean are dreptul de a refuza participarea la programele de prevenție, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, parțial sau în totalitate, costurile tratamentului.

 

 "Sau, altfel spus, (poate — n.r.) să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraților să suporte parțial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asigurații pot să suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite."

 

Val de critici. PNL încearcă să se explice

 

Redăm, în continuare, punctul de vedere remis Realitatea TV de către Eugen Nicolăescu, în care menţionează că  "proiectul de lege pentru prevenţia în sănătate solicită ca şi cetăţenii să înveţe să fie responsabili faţă de sănătatea lor":

 

"Proiectul de Lege privind prevenția în Sănătate prevede ca cetăţenii să fie informaţi, să primească gratuit aceste servicii de prevenţie ca un drept şi o responsabilitate a statului român faţă de ei, dar solicită ca şi cetăţenii să înveţe să fie responsabili faţă de propria sănătate", se arată în comunicat.

 

Mai mult, se precizează că dacă pacienţii "se vor îmbolnăvi pentru că nu au participat la programe de prevenţie vor suporta parţial sau total costurile tratamentelor"

 

"De aceea, cetăţenii pot refuza, potrivit prevederilor din proiectul de lege, în scris, serviciile de prevenţie, însă în cunoştinţă de cauză, fiind avertizaţi că dacă se vor îmbolnăvi pentru că nu au participat la programe de prevenţie vor suporta parţial sau total costurile tratamentelor. Aceasta va fi opțiunea fiecărui cetăţean în parte după ce a fost informat şi el a decis cum este mai bine pentru el. Toate aceste aspecte se vor regăsi în normele de aplicare care se vor dezbate public cu cât mai mulţi cetăţeni, asociaţii ale pacienţilor şi profesionale şi se vor identifica soluţiile cele mai potrivite pentru fiecare caz în parte".

 

Nicolăescu mai spune că este pentru prima dată când va exista o Lege a prevenţiei în Sănătate pentru toţi cetăţenii, asiguraţi sau nu:

 

"Este foarte important faptul că, pentru prima dată, vom avea o Lege a prevenţiei în Sănătate pentru toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi. Programele de prevenţie vor fi finanţate din bugetul de stat şi nu din banii asiguraților - ceea ce este corect, echitabil şi vor rămâne mai multe fonduri pentru asiguraţi, contribuabilii la fondul de asigurări de sănătate. Legea va prevede că 10% din totalul fondurilor de sănătate dintr-un an să se regăsească în alocări din bugetul de stat pentru prevenţie, adică peste 600 de milioane de euro.

Pentru aplicarea legii, echipele de medici și profesionişti în sănătate publică vor elabora norme de aplicare astfel încât să se ia în considerare specificul riscurilor de natură medicală, patologiilor din România, condiţiilor de logistică, condiţiilor din diverse zone ale ţării, în aşa fel încât toţi cetăţenii să beneficieze de servicii de prevenţie. Întrucât se utilizează fonduri publice, este nevoie ca acestea să fie gestionate şi administrate corect în favoare cetăţenilor români", se mai arată în comunicatul semnat Eugen Nicolăescu, liderul grupului PNL din Camera Deputaților.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22