Stratfor: Rusia şi Occidentul vor continua concentrarea de arme la periferiile Europei

Vlad Toma | 08.02.2016

Agenția americană Stratfor descrie într-o analiză posibilele raporturi dintre Rusia și Occident în 2016, aratând că acestea vor continua exerciţiile militare şi concentrarea de arme la periferiile Europei.

Pe aceeași temă

 

SUA și UE vor menţine sancţiunile împotriva Rusiei în acest an, în caz că Rusia nu va face pași decisivi spre rezolvarea conflictului ucrainean, arata analistii Stratfor, citati de Adevarul.ro
 

NATO va suplini trupele sale în Europa Centrală de și Est, iar Rusia va suplini forţele aeriene în Belarus şi Kaliningrad. Nu va fi niciun fel de conflict direct între Rusia şi NATO, însă ambele forţe vor consolida capacităţile de descurajare prin întărirea alianţelor de securitate. 


Continuarea operaţiunilor Rusiei în Siria va complica relaţiile sale cu Turcia, Statele Unite şi Europa.
 

Rusia se va axa in 2016 pe problemele economice, ceea ce nu va scoate din joc tensiunile legate de Ucraina, acestea persistând și în 2016, războiul din estul Ucrainei transformându-se într-un conflict îngheţat.
 

Economia Rusiei va continua să fie o prioritate majoră pentru Moscova în 2016. Kremlinul a luat măsuri pentru a se apăra împotriva efectelor sancţiunilor occidentale, inclusiv prin căutarea investiţiilor la vecinii din est, implicând băncile ruseşti pentru finanţare şi va amâna proiectele mari care necesită investiţii străine şi tehnologii care au fost restricţionate de sancţiunile în vigoare. Rusia va mai rezista încă un an sub sancţiuni dar după 2016 acestea vor pune sub pericol stabilitatea financiară a ţării şi capacitatea de a menţine nivelurile actuale de producţie de energie.

 

Analiștii americani arată că tensiunile din Republica Moldova vor crește sprijinul populației pentru partidele pro-ruse. Din cauza acestei situații, Chişinăul va rămâne blocat în problema asocierii strategice cu Occidentul sau cu Rusia.


Ţările Baltice fac paşi mari spre diversificarea resurselor energetice şi ieşirea de sub dependenţa de Rusia, stabilind tot mai multe conexiuni energetice cu Polonia. Ele vor progresa în domeniul securităţii regionale dar o prezenţă militară a NATO sau a SUA permanentă nu se va materializa în 2016. 
 

Georgia va primi un sprijin mai mare în domeniul securităţii din partea Occidentului, fiind vorba de exerciţii militare şi consolidarea centrului de formare NATO din ţară, dar aderarea efectivă la NATO nu se va realiza. Georgia îşi va creşte legăturile economice cu Rusia în energie şi comerţ, chiar dacă Tbilisi rămâne orientat strategic spre Occident. 

 

Cititi întreaga analiza pe Adevarul.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22