Institutul Național de Statistică: Salariu mediu a crescut în decembrie cu 10%

Vlad Toma | 08.02.2016

Institutul Național de Statistică arată într-un raport publicat recent că salariul mediu nominal brut a crescut cu 10% in luna decembrie a anului 2015, in raport cu luna noiembrie a aceluiași an, ajungând la 2.930 de lei.

Pe aceeași temă


Creșterea s-a datorat în mare parte primelor acordate de Craciun, arata Institutul National de Statistica, într-un raport publicat astăzi.

 

In decembrie 2015, castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.114 lei, in crestere fata de luna noiembrie cu 196 lei (+10,2%).

 

Cei mai multi bani au castigat cei care lucreaza in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (5.633 de lei), iar cei mai puțini bani angajații care lucrează in hoteluri si restaurante (1.165 de lei).


Comparativ cu luna decembrie a anului 2014, castigul salarial mediu nominal net a crescut in decembrie 2015 cu 13,3%.

 

Cresterile castigului salarial mediu net din decembrie 2015 fata de luna noiembrie a anului 2014 s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

 

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de incetarea contractelor de munca/disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

 

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net: 43,9% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), 35,5% si 40,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, activitati de editare, 21,5% si 29,5% in transporturi aeriene, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, 15,0% si 19,0% in industria metalurgica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicatii, cercetare-dezvoltare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, alte activitati extractive.


Cele mai mari scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii) (-6,1%), respectiv in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (-2,3%).


In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (+10,7%), invatamant (+9,4%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+4,0%) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22