Ministrul maghiar de Externe: Europa va face față cu greu colapsului Schengen

Vlad Toma | 08.02.2016

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a declarant recent că prăbușirea spațiului Schengen ar da naștere unei noi crize economice în Europa. Costuri acesteia s-ar ridica, conform unui studiu, la 110 miliarde de euro.

Pe aceeași temă

 

"Daca zona Schengen va fi demolata sau distrusa, va provoca asemenea pagube economice incat nu stiu cum le va face fata Europa", a afirmat Szijjarto, citat de ziare.com

 

El a solicitat autorităților de la Bruxelles sa pastreze cu orice chip zona de libera circulatie, pentru a stopa declinul economic european, in contextul cursei globale a puterilor regionale: "SUA sunt foarte puternice, China are o politica economica extinsa, statele arabe se intaresc si noi europeni ne cufundam in problemele noastre".

 

Szijjarto a subliniat ca Guvernul din care face parte luptă pentru spațiul Schegen, prin indeplinirea datoriei de a proteja granita externa a UE. "Zona Schengen se bazeaza pe doua elemente: primul e ca nu exista controale in interior; al doilea e ca ne protejam la exterior. Daca rupi al doilea consens, primul se poate destrama foarte usor", a avertizat acesta.

 

O reintroducere a controalelor la frontierele nationale ar costa statele Schengen in jur de 110 miliarde de euro in decursul urmatorilor 10 ani, arata recent un studiu realizat de centrul de reflectie France Strategie, afiliat biroului premierului francez.

 

Potrivit studiului, costurile reducerii activitatilor turistice si de transport ar echivala cu 0,8% din PIB al Uniunii Europene pe urmatorii 10 ani.

 

Se estimeaza ca inca 1,3 milioane de imigranti vor ajunge in Europa anul acesta, dupa ce in 2015 au intrat peste un milion de oameni.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22