Zeci de migranți, înecați într-un nou naufragiu în Marea Egee

Tudor Despina | 08.02.2016

27 de migranți s-au înecat pe coasta Turciei de la Marea Egee, în încercarea de a ajunge pe insulele grecești.

Pe aceeași temă

 

11 dintre cei 27 erau copii, a informat paza de coastă turcă. Patru migranți au fost salvați, iar o misiune de căutare a fost lansată pentru alți nouă pasageri. Unul dintre refugiați a fost salvat de un pescar și alți trei au fost recuperați de paza de coastă, după ce a desfășurat bărci și elicoptere pentru căutări, transmite Reuters. Barca cu migranți s-a scufundat în Marea Egee, în apropiere de zona Edremit din nord-vestul provinciei Balikesir.

 

Seful Frontex, Fabrice Leggeri, estimeaza la aproximativ un milion numarul imigrantilor din Orientul Mijlociu care ar putea intra anul acesta in Europa, venind dinspre Turcia, si acuza Ankara ca nu face suficient pentru a bloca acest aflux, desi a semnat un acord cu UE in acest sens.

 

"In ciuda conditiilor meteo nefavorabile, in fiecare zi ajung in Grecia intre 2.000 si 3.000 de persoane. Sa nu ne facem iluzii. Refugiatii vor continua sa soseasca atat timp cat continua razboiul in Siria", a spus Leggeri intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel si citat de Agerpres.

 

UE si Turcia au semnat la sfarsitul lui 2015 un acord prin care Ankara se obliga sa opreasca pe teritoriul sau imigrantii din Siria si alte state arabe. In schimb, ea urmeaza sa primeasca trei miliarde de euro in trei ani, plus accelerarea procesului de aderare si eliminarea vizelor incepand cu octombrie 2016.

 

Cu toate acestea, fluxul continua cu aceeasi intensitate, iar grecii sunt cel mai afectati, fiindca din Turcia imigrantii ajung in insulele grecesti dupa o traversare a marii in barci supraaglomerate.

 

Guvernul de la Ankara trebuie "sa faca viata imposibila" mafiilor formate de traficanti, a indicat Fabrice Leggeri, subliniind ca autoritatile turce au "obligatia si posibilitatea" de a actiona impotriva acestor grupuri infractionale.

 

Un raport publicat recent de Comisia Europeană punctează deficiențele majore pe care Grecia le suferă în controlul frontierelor exterioare. Datele provizorii indică o vulnerabilitate semnificativă în ce privește capacitatea Atenei de a ține sub control frontiera externă. Grecia e recunoscută drept una dintre principalele rute de tranzit pentru fluxurile de migranți care intră în Europa.

 

Spațiul intern european de liberă circulație este direct legat de capacitatea Uniunii de a-și ține sub control granițele exterioare. Chiar proiectul Schengen este pus în discuție la acest moment, în contextul valurilor masive de migranți care vin spre continentul european.

 

Draftul asupra raportului de evaluare Schengen relevă deficiențe serioase în managementul frontierei externe a Greciei”, a declarat comisarul pentru migrație. “Știm că între timp Grecia a început să depună eforturi pentru rectificarea problemei”, a adăugat Dimitris Avramopoulos.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22