Guvernul dorește ca Mecanismul de Cooperare și Verificare să fie ridicat cât mai curând

Iulian Popescu | 08.02.2016

Guvernul spera ca, dupa raportul oral din vara, Comisia European sa fixeze un calendar cu termene scurte și clare privind ridicarea MCV, a declarat luni ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

Pe aceeași temă

 

"Impartasesc punctul de vedere al unora dintre senatori, care este, de altfel, si punctul de vedere al Guvernului, ca, la 10 ani dupa instituirea Mecanismului (MCV), suntem cu totii de acord, Guvernul in primul rand, ca trebuie creat un orizont de asteptare, scurt, pentru ridicarea acestui Mecanism", a spus ministrul Prună, citat de Mediafax.

 

Ea consideră firesc acest lucru, pentru că, tehnic, a subliniat aceasta. raportul de pe 27 a fost al treilea consecutiv dintr-o serie de rapoarte pozitive. Raluca Prună recunoaște că mai sunt obiective, “nu multe”, pe care Romania inca nu le-a realizat sau trebuie sa mai faca progrese.

 

Mai multe ONG-uri cunoscute cer însă ca MCV să rămână, întrucât progresele din justiția românească nu sunt ireversibile, iar politicienii au demonstrat de mai multe ori că sunt în stare de a schimba peste noapte, în sens negativ, legislația.

 

Inițiativa pentru o Justiție Curată, din care fac parte organizațiile Expert Forum (EFOR), Freedom House România și Centrul Român de Politici Europene (CRPE), a cerut menținerea MCV:

Credem că aprecierile pozitive legate de principalele instituții menționate în raport sunt rezultatul unei activități susținute a acestora pentru a preveni și combate corupția. Eforturile unor instituții precum ANI sau DNA au rezultat într-un număr semnificativ de cazuri de corupție sau probleme de integritate identificate, care au vizat oficiali de la toate nivelurile, fie că vorbim de primari, parlamentari sau miniștri.

Ca și în cazul rapoartelor anterioare, activitatea Parlamentului ridică cele mai multe critici din punctul de vedere al integrității și al respectării procedurilor legale. Pe de o parte, Parlamentul este responsabil pentru faptul că mai multe acte normative care ar putea finaliza procesul de implementare a Noului Cod Penal trenează de mai bine de doi ani în procedura de dezbatere, în timp ce anumite modificări controversate au avut prioritate. Pe de altă parte, parlamentarii au contribuit la blocarea mai multor proceduri legate de ridicarea imunității parlamentare și au refuzat punerea în aplicare a unor decizii ale instanțelor de judecată, care ar fi condus la terminarea mandatelor unora dintre membrii Parlamentului.

Deși au existat poziții publice, atât în 2016, cât și anii trecuți, care consideră că Mecanismul de Cooperare și Verificare ar trebui eliminat, considerăm că acesta reprezintă o garanție pentru continuarea reformelor în domeniul justiției din România. Eliminarea unui instrument extern de audit, obiectiv și independent ar putea conduce la o blocare a progreselor înregistrate de România în ultimul deceniu”, potrivit unui comunicat transmis de aceste asociații după Raportul din ianuarie.

 

Raportul MCV 2016

 

Comisia Europeană a publicat miercuri cel mai recent raport MCV pentru România. "În ansamblu, sistemul judiciar român a continuat să dea dovadă de profesionalism. Acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de autoritățile cu responsabilități de integritate în vederea combaterii corupției la nivel înalt au oferit în continuare rezultate impresionante", se arată într-un comunicat al CE.

 

Comisia remarcă faptul că menținerea acestei tendințe este un semn că România realizează progrese durabile în direcția îndeplinirii obiectivelor MCV dar, ca şi anul trecut sunt critici la adresa Parlamentului în ceea ce priveşte neridicarea imunităţilor la cererea DNA, în 2015.

 

Raportul MCV  pentru anul 2015 realizat de Comisia Europeana constata "progrese sustinute, ce par durabile", in mai multe domenii, si care tin in special de "actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de integritate", dar subliniaza ca "persista un sentiment puternic ca progresele realizate trebuie consolidate si fundamentate pe baze si mai sigure, precum si multe chestiuni legislative restante si indoieli cu privire la consensul politic pe care se sprijina reforma".

 

Ca de obicei, raportul critica Parlamentul, unde deciziile cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala "sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective".

 

"Exista masuri imbunatatite de combatere a coruptiei generale, dar nu la scara si cu vointa politica necesara pentru a remedia aceasta problema, care este recunoscuta pe scara larga drept o problema sistemica", mai arată documentul

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22