Ministrul Agriculturii: Mafia fructelor introduce adevărate otrăvuri pe piața din România

Iulian Popescu | 08.02.2016

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a declarat că trebuie găsite soluții pentru a combate mafia fructelor, fiindcă populația este otrăvită cu unele produse care ajung în România și scapă de controlului.

Pe aceeași temă

 

"Din păcate, o parte dintre produsele pe care le consumăm sunt otrăvite. Sunt o serie de produse care vin și din alte state și care nu respectă normele europene.

În 2012 chiar am identificat un număr de camioane care veneau cu grapefruit din Turcia, fructe care aveau limita de pesticide depășită. Deci otravă.

Produsele chimice care pot fi utilizate în Uniunea Europeană sunt produse mai scumpe, pentru că au altă calitate.

Am declanșat controlul la frontieră al fructelor și legumelor care vin din alte state pentru a stop astfel de transporturi. Noi avem autoritatea Sanitar-Veterinară care efectuează controlul. Dar nu ne putem face mari iluzii, pentru că doar 10% din fructele și legumele care intră în România se pot controla potrivit legislației UE.

În acest context, răspunsul este foarte clar: analiză de risc și sistematic controale. Analiza de risc trebuie făcută de autoritatea Sanitar-Veterinară. Și nu s-a făcut pentru că trebuie să ai oameni capabil să facă astfel de analize", a declarat ministrul Irimescu, la Realitatea TV.

 

Acesta a explicat că unele transporturi figurează ca fiind în tranzit, dar ele sunt descărcate de fapt în România și ajung pe piața noastră:

"Și mai este un aspect care trebuie subliniat. Sunt camioane care declară că sunt în tranzit, trec sigilate și se desigiliează în țară. În România nu ai voie să controlezi un camion care nu se oprește cu transportul în țara noastră. Și de aceea am propus acum câțiva ani să le urmărim prin satelit sau prin GPS ca să fim siguri că nu descarcă în România. Însă, pentru asta trebuie modificată legea. Până acum nu s-a modificat", a explicat Achim Irimescu.

 

S-a rezolvat problema câinilor de stână: 13 câini la 1.000 de oi

 

Achim Irimescu a explicat că, după ce au avut loc mai multe discuții cu reprezentanții oierilor, s-a ajuns la un consens. Astfel, a spus ministrul, ciobanii vor putea să aibă 13 câini la 1.000 de oi, potrivit soluției găsite de Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului și producători.

 

"Am stabilit ulterior să ne întâlnim într-un grup de lucru, Minsiterul Agriculturii cu Ministerul Mediului și producătorii, adică reprezentanții oierilor, și am stabilit niște linii comune. Am reușit să stabilim o soluție pentru câini. La 300 de ori au șase câini, iar pentru fiecare 100 de oi încă un câine. Deci, practic, la 1.000 de oi pot să aibă 13 câini. Toți știm că oierii noștri se confruntă cu atacuri din partea șacalilor. Șacalii s-au înmulțit foarte tare, mai mult decât lupii. De asemenea, trebuie reamintit că România deține jumătate din populația de urși a Europei – 6.000 de urși. Spre urmare, oierii au mari probleme, mai ales în perioada transhumanței. Mâine, la ora 14.00, grupul de lucru va avea o întâlnire la Parlament pe ceea ce s-a stabilit și va definitiva cu parlamentarii noștri", a declarat ministrul Agriculturii, la Realitatea TV.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22