De același autor
Mă bucur că am scăpat de Tiberiu Niţu. Dar în acest moment sunt preocupat ca viitorul procuror general al României să fie un personaj competent şi cinstit. Deocamdată, trebuie să recunoaşteţi că numirea, ca interimar, a lui Bogdan Licu – unul dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, acuzat de plagiat – nu este deloc încurajatoare. Aştept de la ministrul Justiţiei, Raluca Prună, dar şi de la secţia de procurori a CSM transparenţă şi proceduri clare în numirea viitorului procuror general. Doamna Prună spune că se grăbeşte să numească un nou procuror general. Evident că nu îmi doresc ca domnul Licu să stea prea mult la Parchetul General şi să mai îngroape nişte dosare, dar cred că principala preocupare trebuie să fie să nu mai nimerim peste alt Niţu. Doamna Prună şi CSM nu trebuie să inventeze cine știe ce proceduri. Sunt țări de la care se poate învăța. Vă prezint, pe scurt, procedurile care s-au desfăşurat în SUA după ce, în 2014, preşedintele Obama a propus-o procuror general al SUA pe doamna Loretta Lynch.
Nominalizarea a fost făcută la data de 8 noiembrie 2014 de către preşedintele Obama, care, după cum ştiţi, este şeful Executivului. A urmat confirmarea Senatului, care a durat câteva luni, şi acesta este aspectul asupra căruia vreau să mă opresc, pentru că aşa cred că trebuie să se procedeze şi în România. Procedurile s-au lungit pe parcursul a nu mai puţin de 166 de zile. Senatorii republicani, aflaţi în opoziţie, au avut nevoie de câteva săptămâni doar pentru a obţine date legate de una dintre cele mai controversate decizii luate de Lynch în calitate de procuror şef al statului New York: ea a ajuns la o înţelegere cu banca HSBC, acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani, înţelegere în urma căreia banca a plătit o amendă de 1,9 miliarde de dolari, în loc ca responsabilii să fie aduşi în faţa tribunalului. Doar pe acest subiect, senatorii din comisia juridică i-au adresat mai multe întrebări lui Lynch, la care ea a răspuns inclusiv în scris, pe parcursul a nouă pagini. În plus:
- Doamna Loretta Lynch a prezentat o biografie amănunţită care s-a întins pe parcursul a 57 de pagini. Ea a detaliat, printre altele, toate ONG-urile din care a făcut parte, a identificat toate discursurile şi interviurile date şi le-a prezentat în copie (în patru exemplare) congresmenilor. Audierile, repet, s-au desfăşurat în iarna lui 2015, iar candidatul a prezentat copiile interviurilor din 1990 sau 1993. În acest document, Lynch enumeră cazurile aduse în faţa judecătorilor, le descrie (inclusiv numele judecătorului şi al avocatului apărării) şi arată la ce sentinţă s-a ajuns.
- Audierile în comisia juridică au început la 28 ianuarie şi, potrivit înregistrării de pe site-ul acestei Camere a Legislativului american, au durat nu mai puţin de opt ore. În 9 februarie, a avut loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri a cărei transcriere de pe site-ul Senatului are nu mai puţin de 221 de pagini! În 18 februarie şi 20 februarie, Lynch a răspuns la un set de întrebări în continuarea audierilor anterioare.
- Comisia juridică a chemat la audieri mai mulţi experţi independenţi, printre care: un jurnalist de investigaţie, un profesor de drept de la Universitatea Georgetown sau un şerif din Milwakee, Wisconsin.
Abia la 23 aprilie Lynch a primit votul Senatului, iar la 27 aprilie ea a depus jurământul în faţa vicepreşedintelui Joe Biden.
Pare imposibil ca România să urmeze niște pași asemănători? Nu ar putea fi implicată societatea civilă în mecanismul de selecţie? Doamna Laura Ştefan şi domnul Ioan Stanomir nu ar putea veni în faţa CSM pentru a transmite ce aşteaptă de la viitorul şef al Ministerului Public? Este imposibil ca, înainte de a numi viitorul procuror general, să avem în faţă, public, un track record al candidaţilor, cuprinzând toate dosarele aduse în faţa instanţei şi sentinţele la care s-a ajuns?
Nu mai discutăm, sper, de studiile candidatului: corect ar fi ca doctoratele să fie trimise pentru verificare la Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti, singura instituţie de învăţământ superior (din păcate) care a avut tăria să se lupte cu plagiatorii de rang înalt. Ştiu că, legal, este dificil să faci acest lucru, dar doamna Prună trebuie să găsească un mecanism de verificare credibil.
Încă un Tobă, încă un Niţu, încă un Licu ar fi prea mult.
Cetăţenii români ar putea crede că nu-şi pot găsi dreptatea decât ieşind în stradă. Să nu-şi închipuie cineva că mitingurile de după drama de la Colectiv sunt irepetabile.
Comentarii 8
Geta - 02-13-2016
Aveți dreptate se găsesc multe exemple bune în multe țări trebuie numai să existe voința necesară însă tocmai asta lipsește deoarece clasa politică fiind cea care hotărăște aceste situații adică hotărăște cine ocupă o funcție importantă deci politicienii nu doresc o persoană onestă,cinstită,bine pregătită profesional care să știe ce are de făcut deoarece acea persoană nu mai poate fi controlată de către ei ori domnii politicieni nu doresc acest lucru este clar pentru că și-ar tăia singuri craca de sub picioare nu ? în felul acesta ei trag toate sforile pentru ca persoana respectivă să fie una care să nu le nesocotească ordinele și să le îndeplinească
RăspundeVicentio B. - 02-11-2016
@ Irina. GAND CORECT, dar In baza carei Legi ?
RăspundeVicentio B. - 02-11-2016
STIMATE DOMNULE GEORGE MIOC, cu toata reala simpatie fata de DIRECTIA MORALA / UTILA, pe care o etalati si dorita sa o induceti, prin solicitarea Dvs. - vizibil IMPERATIVA - "Copiati modelul american de selectare a procurorului general, doamna Pruna! " , imi permit sa va reamintesc ca, spre surpriza mea, ati OMIS elemente ESENTIALE, context in care ma explic: 1. Ati OMIS faptul ca SISTEMUL POLITIC AMERICAN, care in fapt este cel prevazut de Constitutia Americana, este cu TOTUL ALTFEL organizat decat cel existent in Romania ! PRESEDINTELE SUA este atat SEFUL Statului, cat si SEFUL EXECUTIVULUI ! Chiar daca exista aceiasi structura numita generic: LEGISLATIV, EXECUTIV, JUSTITIE, care se regasesc si in Romania, acestea sunt TOTAL altfel organizate / structurale in SUA, unde desigur bine stiti, FUNCTIONEAZA premanent controlul RECIPROC, numit "CECKS AND BALANCES" , care ASIGURA reatia intre PRESEDINTE si CONGRES ! 2. Ati OMIS sa spuneti ca CONGRESUL, care contine in structura sa Camera Reprezentantilor (435 Deputati) si Senat (100 Senatori), il are drept PRESEDINTE pe insusi VICE- PRESEDINTELE SUA ! 3. Ati OMIS sa spuneti ca in SUA, functia de Procuror General in SUA se regaseste in denumirea de MINISTRUL al JUSTITIRI in SUA, (United States Attorney General) adica este MEMBRU al CABINETULUI condus de PRESEDINTE, fara insa a purta numele de " Secretary " (Ministru) ! 4. Ati OMIS sa spuneti ca in SUA fiecare Stat (50) are un Procuror General (deci Min. al Justitiei) iar in 43 de State POPORUL DIRECT alege PERSOANA, care sa ocupe acest post. NU aparteneneta politica INTERESEAZA POPORUL, ci INTEGRITATEA acestuia ! 5. Ati OMIS sa spuneti ca Lorreta Lynch NU a avut calitatea de Procuror Sef al Statului New York: (asa cum afirmati), ci U.S. Attorney for the EASTERN District of New Jork)., numita in aceasta functie in 1999 de Bil Clinton, tocmai datorita faptului ca L. Lynch a condus proceduri de urmarire contra Politisti din New York Police Departament in celebrul caz Abner Louima. 6. Ati OMIS sa spuneti ca L. Lynch inca de copil a avut pasiunea justitie, si ca mai tarziu a Bachelor of Art ( Literatura Engleza si Americana) iar in 1984 a obtinut titlul Juris Doctor de la Harward Law School. Deabia dupa o reconoscuta activitate juridiica a fost numita de Clinton in functia la NY si apoi desemnata de Obama la 8. Nov. 2014 si la 23. Apr. 2015 confirmata in Senat SUA. 7. Ati OMIS sa spuneti ca IN SUA , absolut toti cei 9 Judecatori ai Curtii supreme, sunt desemnati pe VIATA, ceea ce impreuna cu punctele precedente mentionate de mine mai sus, DEFINESC o ANUMITA MENTALITATE, pe care Dna. Min. Pruna, cu toate bunele intentii, NU le poate induce in Romania, in care DEJA mai mul de UN SFERT DE SECOL, a indus sistemul "manus manum lavat "
RăspundeIrina - 02-11-2016
Macar in CSM sa fie invitati cativa din soc. civila care sa-i chestioneze pe candidati.
RăspundeFlorin - 02-10-2016
Din pacate aveti dreptate.Avem un parlament mafiot si fanariot, total ineficient pentru tara si popor insa eficient doar pentru membrii sai.
RăspundeFlorin - 02-10-2016
Foarte corect.Romania are foarte multe de invatat de la SUA, in toate domeniile, inclusiv procedura de selectie a procurorului general insa din pacate politicienii nostrii damboviteni, cu naravuri fanariote si mafiote nu agreeaza lucrul facut cu mult bun simt.Inclusiv in cadrul numirii procurorului general ei merg exclusiv pe numiri clientelare, pe apartenenta candidatului la anumite cercuri de influenta, asa cum s-a procedat pana acum.
RăspundeMIHAI 2 - 02-10-2016
Ar trebui adaugat ca toata procedura mentionata NU A FOST UNA FORMALA. Doamna Loretta Lynch nu a fost sigura de numirea sa pana la depunerea juramantului. Cu atat mai mult cu cat in trecut au existat CAZURI DE RESPIGERE. De exemplu anumite relatii tip lobby dezvoltate de catre dl Gittenstein in cariera sa de avocat au indus un nivel de SUSPICIUNE care a dus la respingerea propunerii lui Obama de numire a sa ca adjunct al Procurorului General. Numai dupa acea respingere respectivul domn a fost validat ca Ambasador in Romania , iar la expirarea mandatului de membru in Boardul Fondului Proprietatea.
Răspundeion - 02-09-2016
deci dl Mioc , senatul sa decida in final ..... adica senatul si daca inteleg eu bine senatul domnului tariceanu &comp senatori ....personaje din filmul senatorul melcior ????!!! parca era titlul unui film... cred ca ati droit sa spuneti ca ar tebui ales de senatul American.
Răspunde