Isărescu: 2016 se anunță tumultuos. Mai multe prețuri care cresc, decât prețuri care scad

Iulian Popescu | 09.02.2016

2016 se anunţă un an tumultuos, avertizează guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, adăugându-se to mai numeroaselor voci care spun că evoluția prețului petrolului și incertitudinele economice par să indice o nouă criză.

Pe aceeași temă

 

"Când am spus un an tumultuos, este efectul unui an tumultuos: se mişcă şi locomotiva economiei mondiale, cred, dinspre ţările BRICS spre Statele Unite, dacă va dovedi suficientă putere, sunt incertitudini mari. Noi trebuie să fim atenţi ca pe plan intern să nu ne creem vulnerabilităţi. Cheltuielile bugetare să fie eşalonate mai bine pe toate lunile anului, să nu mai fie lăsate în ultimele 2-3 luni, pentru că acolo se creează vulnerabilitate majoră. Şi dacă ea se suprapune o criză externă, bineînţeles că efectele sunt negative", a explicat guvernatorul.

 

Pe plan intern, economiştii se aşteaptă la o depreciere a leului, din cauza măsurilor de relaxare fiscală, dublate de creşterile salariale din ultimele luni.

 

Sunt mai multe prețuri care cresc, decât prețuri care scad

 

”Cu excepția lunii iunie când s-au redus prețurile la alimente datorită TVA în toată perioada precedentă, dar și în perioada viitoare, deci până în decembrie și probabil că în viitor, în România încă avem mai multe prețuri care cresc, decât prețuri care scad. De aici și percepția pe care nu trebuie să o blamăm, a populației, că prețurile încă cresc. Sunt mii de prețuri într-un magazin și fiecare are percepția lui. Se uită și simte cam care este mișcarea prețurilor”, a mai declarat Mugur Isărescu.

 

Turbulențe pe piețele financiare

 

Bursele europene au scăzut marți pentru a șaptea ședință consecutivă, acțiunile bancare consemnând cele mai semnificative pierderi ca urmare a temerilor cu privire la instalarea unei noi recesiuni, scie cursdeguvernare.ro

 

Bursa de la Atena a închis luni cu o scădere de peste 7%, atingând minimul ultimilor 25 de ani, după ce acțiunile băncilor au înregistrat scăderi de până la 27%. Acțiunile mai multor bănci din Italia au fost suspendate luni de la tranzacționare după ce au consemnat scăderi semnificative.

 

”Factorul de frică din piață a migrat din zona temerilor cu privire la o aterizare dură a economiilor emergente și o prăbușire a cotațiilor petrolului către o teamă generalizată și îndreptată către statele dezvoltate, dar și către abilitatea băncilor centrale de a crește din nou valoarea activelor”, notează analiștii de la Citi, citați de Reuters.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22