Expertizele Colectiv: Nereguli grave. Tragedia putea fi evitată dacă se făceau controale

Iulian Popescu | 09.02.2016

Expertizele realizate de Institutul de Criminalistica si Institutul de Protectie Antiexploziva Insemex în dosarul Club Colectiv au scos la iveala nereguli grave din partea mai multor parti implicate in control si firme.

Pe aceeași temă

 

Nereguli cu protectia antiincendiu

 

Potrivit Digi 24, patronii clubului nu aveau de unde sa stie ca buretele pentru izolarea fonica nu respecta normele de siguranta, pentru ca astfel de informatii nu apareau in fisa tehnica.

 

De asemenea, containerul amplasat la intrarea in club era pozitionat prost si de aceea oamenii care au incercat sa scape de flacarile din interior s-au impiedicat de el la cativa metri de usa.

 

Persoanele aflate in Colectiv in seara incendiului nu au putut fi evacuate prin usile de pe latura stanga, pentru ca acestea nu aveau acces spre exterior, ci spre o alta incapere unde se desfasura un eveniment distinct.

 

Facturile arata ca buretele cu care era izolat fonic clubul nu avea nicio caracteristica ignifuga. In plus, era de opt ori mai ieftin decat un burete rezistent la incendiu.

 

Într-un material anterior, Digi24 arăta că expertul a constatat că una s-a plătit și alta s-a instalat în club, în ceea ce privește materialele de la amenajarea clubului. De exemplu, pentru izolarea fonică s-a facturat burete antifonic, deși în realitate au fost achiziţionate plăci de poliuretan.

 

Principala problemă a fost legată de izolaţia antifonică, a constatat raportul prezentat de Digi24, existând neconcordanţe între documentele fiscale, concluzia fiind că reprezentanţii firmei au cumpărat un tip de material, dar patronii de la Colectiv au primit facturi pentru altceva.

 

Potrivit raportului, lucrările efectuate nu au avut în vedere exigenţele actelor normative, astfel că executanţii lucrărilor au montat materiale necorespunzătoare, combustibile.

 

Totodată, au fost constatate şi nereguli privind modul în care erau amplasate aparatele de ventilaţie. Acestea nu erau poziţionate bine, ceea ce a dus la înteţirea focului şi la acea flamă pe care au descris-o şi martorii incendiului, mai spune Digi24.

 

Tragedia putea fi evaluată dacă se făceau controale

 

Vinovată este si Primaria Sectorului 4, care in ultimii cinci ani nu a facut inspectii in local, au consemnat expertii in raportul de peste doua sute de pagini.

 

Expertul desemnat de Parchetul General a scris in raport ca tragedia ar fi putut fi evitata daca institutii precum Primaria Sectorului 4, ISU Bucuresti sau Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) ar fi facut controale in club si in perioada renovarilor.

 

63 de persoane au murit din cauza icendiului ce a avut lco pe 30 octombrie în Clubul Colectiv, iar alte peste 120 de persoane au fost internate, unii cu arsuri grave.

 

Ultimul comunicat al Ministerului Sănătății privind situația răniților din Colectiv, comunicat din 22 ianuarie, anunța că în spitalele din țară și din străinătate se mai aflau 16 de răniți în incendiul de la Colectiv: în spitalele din București - 2 victime, una dintre acestea fiind în stare critica.

 

În spitalele din străinatate se aflau internați 14 răniți, dintre care un cetatean german:

Belgia  – 7 persoane internate,  în stare stabilă

Olanda – 1 persoana internata, în stare stabilă

Germania - 3 persoane internate, în stare stabilă, dintre care un cetățean german.

Marea Britanie – 3 persoane  internate, in stare stabilă

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22