NATO își consolideaza poziția în Europa de Est: Prezenta avansata si armament greu

Vlad Toma | 11.02.2016

Ministrii Apararii din statele NATO, reuniti miercuri si joi la Bruxelles, au decis sa consolideze "prezenta avansata" a NATO in Europa de Est, bazată pe desfasurarea de echipamente grele a SUA.

Pe aceeași temă

 

Decizia reprezintă un raspuns dat actiunilor Rusiei in zonă, informeaza AFP, conform Hotnews.

 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că va exista o prezenta militara consolidata, "multinationala, pentru a arata ca un atac asupra unui aliat va fi un atac asupra tuturor aliatilor".
 

"Descurajarea noastra se bazeaza pe o combinatie intre aceasta prezenta avansata si capacitatea noastra de trimite rapid intariri, daca este necesar", a precizat Stoltenberg.

 

Trupele aliate vor fi dislocate "prin rotatie" in tarile estice membre ale NATO. "Prezenta avansata" va fi "sustinuta printr-un program de exercitii" si de dislocari de echipamente si materiale in regiune, ceea ce va "facilita trimiterea rapida de intariri" in cazul unui eventual atac, a explicat Stoltenberg.



Peste 3000 de soldați vor fi stationati pe tot parcursul anului in tarile estice, spre deosebire de sase luni pe an cum se intampla acum.

 

Noul cadru include de asemenea amenintarile hibride, precum atacurile cibernetice sau violenta non-statala de tip Stat Islamic, si intentioneaza sa reaminteasca prin forta postura de descurajare nucleara a NATO.


Washingtonul a anuntat recent ca va mari de 4 ori in 2017, pana la 3,4 miliarde de dolari, cheltuielile destinate intaririi prezentei americane in Europa, stationand cu precadere echipamente de lupta grele (tancuri, lansatoare de rachete, etc.) si o divizie americana - 15.000 pana la 20.000 de soldati.


Rusia a avertizat constant contra "stationarii permanente" a unei forte de lupta aliate substantiale la granitele sale, actiune pe care o considera contrara actului fondator NATO-Rusia, semnat in 1997.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22