Parlamentul solicită avizul Guvernului în privința pensiilor speciale pentru parlamentari

Vlad Toma | 11.02.2016

Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, a anunțat astăzi că a trimis Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe normele de aplicare pentru legea privind acordarea indemnizațiilor speciale parlamentarilor care au împlinit vârsta de pensionare, pentru un aviz consultativ.

Pe aceeași temă

 

Au fost prezentate spre aprobare normele metodologice pe care trebuie să le aprobe Birourile reunite, apoi plenul reunit. Am considerat necesar, având în vedere riscurile inerente ale unor necoordonări cu ministerele de specialitate, un aviz, care nu este unul obligatoriu, este unul consultativ, din partea Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe. Am amânat cu două săptămâni această chestiune”, a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, conform Digi 24.

 

Tăriceanu a precizat că dorește ca aceste norme „să nu persiste în neclaritățile pe care le-a avut legea”, neclarități care au fost semnalate și care fac posibile multe interpretări ale actului normativ.

 

Nu vreau ca o anumită laxitate a legii să se perpetueze în normele de aplicare, în așa fel încât să creăm încurcături și, bineînțeles, trebuie să fim foarte atenți cu modul în care sunt cheltuiți banii publici. Nu am încă o cifră a impactului bugetar în urma aplicării acestei legi, nu vă pot spune când vor intra în plată aceste pensii, depinde dacă la ședința viitoare vom aproba normele, pe baza avizelor respective, sau vor trebui făcute corecturi. În bugetul Senatului nu sunt prevăzuți acești bani într-un capitol separat”, a arătat Tăriceanu.

 

Conform noii legi, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească, pe lângă pensia de stat, o pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cel cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

 

Legea a fost iniţiată de senatorii şi deputaţii PSD, pe lista susţinătorilor existand insa şi 23 de liberali. În cele din urma PNL şi-a obligat parlamentarii să renunţe la susţinerea actului normativ. Legea a fost însă votată în plen.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22