Moment istoric: Fizicienii au reușit detectarea undelor gravitaționale. "Este uluitor"

Iulian Popescu | 11.02.2016

Echipele internationale de cercetatori de la LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) au anuntat joi prima detectare directa a undelor gravitationale, confirmand un aspect al teoriei relativitatii, a lui Einstein, scrie AFP, preluata de Hotnews.

Pe aceeași temă

 

''Am detectat undele gravitationale. Am reusit'', a declarat joi David Reitze, director executiv al LIGO, in deschiderea conferintei de presa la care a fost prezentata impresionanta descoperiee stiintifica. "Este uluitor", a adăugat el.

 

Fizicienii au reusit detectarea undelor anul trecut, pe 14 septembrie, cand au ele s-au nascut in urma coliziunii a doua gauri negre aflate la 1,3 miliarde de ani lumina de Pamant.

 

Cercetatorii au auzit 20 de milisecunde ale acelui moment care confirmă ceea ce banuia Einstein: potrivit teoriei relativitatii generale, un cuplu de gauri negre care orbiteaza na in jurul celeilalte pierde energie, producand unde gravitationale. Sunt undele care au fost detectate in 14 septembrie 2015 la ora 16,51 GMT.

 

"Puteam vedea universul, dar cu Advanced LIGO il vom si auzi, de asemenea", a declarat Szabolcs Marka, profesor de fizica la Universitatea Columbia, citat de CNN și preluat de Hotnews.

 

"Si cand vom auzi universul, vom invata despre secretele vietii gaurilor negre - nasterea lor, moartea lor, unirea lor, cand se hranesc. Vom auzi cand o gaura neagra mananca o stea neutronica", a completat acesta.

 

"Omenirea detine acum un alt instrument pentru explorarea universului", spune Tuck Stebbins, seful laboratorului de Astrofizica gravitationala de la centrul Goddard al NASA.

 

"Gravitatia este forta care controleaza universul si faptul ca ii putem vedea radiatiile ne permite sa observam cele mai violente si fundamentale fenomene ale cosmosului, care sunt cvasi-neobservabile, altfel", a mai declarat acesta, citat de Hotnews.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22