Premierul rus avertizează: O intervenție la sol în Siria ar putea duce la război mondial

Iulian Popescu | 12.02.2016

Premierul rus Dmitri Medvedev a atenționat că o intervenție străină la sol în Siria ar putea duce la un război interminabil acolo sau chiar la izbucnirea unui "nou război mondial", astfel încât le-a cerut tuturor celor implicați să se așeze la masa negocierilor, scrie Reuters.

Pe aceeași temă

 

Într-un interviu acordat publicației germane Handelsblatt înaintea negocierilor de la Munich pe tema Siria, Medvedev a spus că Rusia și SUA trebuie să facă presiuni asupra tuturor părților implicate în conflict pentru a se ajuneg la încetarea focului.

 

Întrebat despre disponibilitatea Arabiei Saudite de a oferi trupe la sol în cazul unei operațiuni la sol împotriva Stat Islamic organizate de o coaliție SUA, Medvev a răspuns:

"Ar fi grav, deoarece ofensivele la sol se transformă de obicei într-un război permanent. Priviți la ce s-a întâmplat în Afganistan și multe alte state", a răspuns premierul Federației Ruse, citat de Reuters.

 

"Americanii și partenerii noștri arabi trebuie să se gândească bine: vor un război permanent?", a mai adăugat Medvedev.

 

"Toate părțile trebuie obligate să se așeze la masa negocierilor, în loc să dezlănțuie un nou război mondial", a mai spus el.

 

***

 

Startul oficial al negocierilor – primele de acest timp din ultimii doi ani – a avut loc acum două zile. Părțile implicate caută o soluție pentru un conflict care a lăsat în urmă mai bine de 250.000 de morți și a provocat valuri successive de migranți în căutare de refugiu.

 

Însă, deși lansate pe hârtie, discuțiile de la Geneva nici nu au început, efectiv, să fie purtate. “Se pare că prima fază a pregătirilor pentru dialog va dura mai mult timp decât era așteptat. Discuțiile oficiale încă nu au fost pornite, din păcate. Încă analizăm cum să procedăm”, a explicat șeful delegației guvernamentale siriene, Bashar al-Ja’afari pentru Reuters.

 

Potrivit sirianului, guvernul Assad încă e nedumerit cu cine va negocia din partea opoziției fragmentate. Însă opoziția a trimis deja reprezentanți pentru discuții.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22