Nicolas Sarkozy, pus sub acuzare în dosarul Bygmalion - finanțarea campaniei din 2012

Iulian Popescu | 16.02.2016

Fostul preşedintele francez Nicolas Sarkozy, liderul partidului Republicanii (centru-dreapta), a fost pus sub acuzare, marţi seară, pentru acţiuni ilegale de finanţare a campaniei prezidenţiale din anul 2012, informează ziarul Le Figaro.

Pe aceeași temă

 

Nicolas Sarkozy a fost audiat, marţi dimineaţă, la direcţia financiară a Parchetului din Paris în dosarul supranumit "Bygmalion", referitor la finanţarea campaniei sale electorale în vederea alegerilor prezidenţiale din 2012, potrivit Mediafax.

 

Ancheta vizează presupuse facturi false în valoare de 18,5 milioane de euro, emise de către societatea Bygmalion pentru a acoperi depăşirea bugetului legal al campaniei lui Nicolas Sarkozy.

 

Plafonul legal al campaniei Uniunii pentru o Mişcare Populară, fostul partid al lui Sarkozy, era stabilit la 22,5 milioane de euro.

 

Nicolas Sarkozy, un potenţial candidat la alegerile prezidenţiale din 2017, a negat în repetate rânduri că a fost la curent cu aceste nereguli. Mărtusirea a fost făcută şi într-o carte publicată anul trecut, în care a scris: "Fără îndoială că este greu de crezut, dar jur că acesta este purul adevăr: nu am ştiut nimic din toate acestea până la izbucnirea scandalului", relatează Știri TVR.

 

Patru membri importanţi din echipa electorală a fostului preşedinte, printre care se numără managerul de campanie şi trezorierul, au fost deja inculpaţi pentru posibile ilegalităţi în finanţarea campaniei electorale din urmă cu patru ani.

 

Din cauza dosarului Bygmalion și-a dat demisia în 2014 toată conducerea UMP, inclusiv liderul Jean-François Copé.

 

Sarkozy a acuzat la deschiderea acestui dosar, ca și în cazul celorlalte pe care le mai are, că ar fi vorba de un complot pentru a împiedica revenirea sa în politică.

 

***

 

Le Monde difuza în 2014 mai multe fragmente interceptate într-unul dintre dosarele fostului președinte francez, interceptări în care Sarkozy și şi avocatul său, Thierry Herzog, discutau despre dorinţa lui Gilbert Azibert, care ocupa în perioada respectivă un post la Curtea de Casaţie, de a fi numit în Principatul Monaco.

 

Azibert a fost inculpat, fiind suspectat că a obţinut informaţii secrete şi a informat tabăra Sarkozy în privinţa unei proceduri judiciare care o viza, dar şi pentru că a încercat să influenţeze cursul justiţiei în favoarea sa.

 

"Îl voi ajuta", i-a spus Nicolas Sarkozy lui Herzog într-una dintre înregistrări, vorbind de pe un telefon cumpărat cu nume fals. "Eu îl voi ridica". "Sună-l astăzi şi spune-i că mă voi ocupa de aceasta pentru că vreau să merg la Monaco şi îl voi vedea pe prinţ", adaugă fostul preşedinte.

 

Îîntr-o nouă convorbire, Nicolas Sarkozy îl anunţa pe avocatul său despre intervenţia sa iminentă: "poţi să îi spui că voi face demersuri pe lângă ministrul de stat mâine sau poimâine".

 

Dar în cele din urmă, Nicolas Sakozy l-a sunat pe avocatul său de pe telefonul "oficial", cel de pe care anchetatorii cred că ştia că este ascultat. Fostul preşedinte afirma că a renunţat: "cred că ar fi fost cam ridicol, prin urmare am preferat să nu vorbesc despre acest lucru".

 

După câteva minute, Nicolas Sarkozy şi Thierry Herzog au o conversaţie similară, dar pe telefonul mobil secret, potrivit Le Monde. Conform cotidianului, anchetatorii "cred că au stabilit" că Sarkozy şi Herzog au aflat la un moment dat că linia secretă este, de asemenea, ascultată şi că "trebuie, prin urmare, să îşi adapteze discursul" şi, "eventual, actele".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22