CSM spune despre judecătoarea care a cerut demisia șefei ICCJ că a încălcat deontologia

Iulian Popescu | 16.02.2016

Secția pentru judecători a CSM a constatat, marți, că judecătoarea Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamț, care este și președinte al Asociației Magistraților din România (AMR), a încălcat normele de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor.

Pe aceeași temă

 

Mai precis, spune CSM într-un comunicat, ea nu a respectat art.18 alin. 2 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, conform căruia „judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor lor”.

 

Hotărârea Secţiei pentru judecători poate fi atacată cu contestaţie la Plenul Consiliului în termen de 5 zile de la comunicare, iar hotărârea Plenului poate fi atacată cu recurs la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile.

 

Conform dispoziţiilor art. 362 alin. 9 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, hotărârea Secţiei pentru judecători prin care se constată încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic, rămasă irevocabilă, se depune la dosarul profesional al magistratului.

 

Judecătoarea Gabriela Baltag  este cea care a făcut o serie de declaraţii la Antena 3 şi pe luju.ro prin care și-a exprimat părerea asupra activității, moralității şi profesionalismului unui alt judecător, Livia Doina Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

"Dacă sistemul judiciar e mai vulnerabil acum ar trebui să fie preocuparea care să nu vă dea în niciun fel linişte zilele acestea doamna judecător (Livia Stanciu, n. red) !

Prezenţa dumneavoastră în fruntea celei mai reprezentative instanţe, un etalon al dreptăţii, pune în pericol credibilitatea magistraţilor, iar în ochii unui observator obiectiv sunteţi o persoană care nu mai poate beneficia de respectul acestei înalte demnităţi!

Dovediţi onoare doamna judecător, aşteptăm demisia dumneavoastră!", a spus, printre altele, judecătoarea Gabriela Baltag, preşedinta AMR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22