Pe aceeași temă
“Schimbarea politică va fi făcută printr-o politică autentică”, a spus șeful statului, prezent miercuri la dezbaterea publică “Dialog pentru România. Primăvara politică a societații civile”, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din București.
Prezent în fața unui public care reunește miniștri, ambasadori și membri ai societății civile, Iohannis a evidențiat rolul societății civile în procesul democratic.
“Sprijin aducerea actorilor din societate la masa dialogului. Felul meu de a lucra cu socicetatea civilă nu înseamnă o întâlnire la 4 ani. Politica română în ultimii 26 de ani au însemnat o bătălie a orgoliilor, o confruntare personală, o cursă inegală. Să schimbăm modul de a face politică”, a cerut șeful statului.
În privința subiectului alegerilor locale, liderul de la Cotroceni și-a reiterat opțiunea:
“Personal, cred că alegerile în două tururi sunt mai potrivite. Dar trebuie să acceptăm câteva principii ale legislației. Să schimbăm o lege înainte de a fi aplicată, trebuie să judecăm foarte bine. Nerăbdarea de a schimba ceva înainte de a-l pune în aplicare ne caracterizează”.
Un tur sau două de scrutin? “Personal, cred că alegerile în două tururi sunt mai potrivite. Dar trebuie să acceptăm câteva principii ale legislației. Să schimbăm o lege înainte de a fi aplicată, trebuie să judecăm foarte bine. Nerăbdarea de a schimba ceva înainte de a-l pune în aplicare ne caracterizează”. Dar, a ținut el să adauge, schimbarea politică nu se va produce în funcție de numărul de tururi, ci printr-un mod de a face politică autentică.
Aleșii, a continuat președintele, trebuie înainte de toate să cunoască nevoile, dorințele și aspirațiile cetățenilor pe care vor să îi reprezinte:
“În toți acesti ani am lucrat cu partidele politice. Trebuie să existe o abordare comună pentru comunitate. Fără aceste lucruri, fără dialog și soluții, rezultatele se lasă mult așteptate. Politică fără partide nu se poate. Înnoirea clasei politice nu înseamnă schimbarea politicienilor cu oameni care nu vor să aibă de a face cu politicul. Înseamnă responsabilitate. Schimbarea vine cu un alt mod de a face politică. Lideri care știu să unească, nu să dezbine. Înnoirea clasei politice este o revoluție pașnică”, a declarat Klaus Iohannis.
Răspunzând la câteva întrebări, șeful statului a abordat și alte teme:
Modificarea Constituției: “Intenționez să repun în discuție subiectul reformării Constituției. Dar nu în an electoral. După alegeri sunt hotărât să provoc partidele la o discuție privind oportunitatea modificării Constituției”.
Unirea cu R. Moldova: “Ideea rămâne corectă. Să vedem lucrurile rezonabil. Două chestiuni vitale pentru Moldova: 1. Consolidarea drumului pro-european. 2. Chestiunea unirii, care e clamată de unele formațiuni. Acum trebuie să ajutăm Moldova pentru consolidarea drumului pro-Europa și depășirea crizei politice. Să nu credem că această criză s-a terminat la Chișinău. Economia moldoveană trebuie să repornească. Următorul pas, integrarea europeană. Iar unirea va fi discutată cănd în ambele părți ale Prutului lucrurile sunt stabile. Acum, unirea e un demers puțin serios”.
Aderarea la Schengen: “Ne pregătim de ani buni pentru aderare. E adevărat că noi ne-am angajat să ne pregătim să devenim membru Schengen. România e de facto stat membru Schengen. Vom rezolva și criza migrației, se va reveni la Schengen, iar celelalte state își vor da seama că România e pregătită pentru Schengen”.