Acord pentru un statut special al Marii Britanii în UE. Ce concesii a obtinut Cameron

Iulian Popescu | 20.02.2016

Marea Britanie și liderii celorlalte 27 state membre au ajuns vineri noaptea la un acord pentru rămânerea Regatului Unit în UE. Principala concesie obtinuta de David Cameron se refera la limitarea numarului de imigranti si la ajutoarele sociale acordate acestora.

Pe aceeași temă

 

Premierul britanic David Cameron a declarat vineri noaptea că a obținut o înțelegere ce acordă Regatului Unit "un statut special în Uniunea Europeană".

"Am negociat un acord pentru a da Regatului Unit un statut special în Uniunea Europeană", a scris el pe Twitter.

 

„Marea Britanie va fi pentru totdeauna în afara unei Europe-mai-bine-integrate și nu va fi niciodată parte a unui superstat european”, a anunțat David Cameron într-o conferință de presă.

 

În ceea ce privește beneficiile sociale, vor fi restricții dure pentru imigranții din UE în a accesa sistemul britanic de beneficii sociale, astfel încât Regatul nu va mai fi niciodată acel „da-ți-mi ceva pentru nimic”, a spus premierul britanic.

 

Avantajele obținute de Marea Britanie:

 

  • reducerea alocațiilor pentru copiii imigranţilor din UE, care nu trăiesc în Marea Britanie. Se aplică imediat pentru noii veniţi şi din 2020 pentru cei existenţi.
  • suspendarea timp de 7 ani a ajutoarelor sociale pentru imigranţii din ţările UE care vin în Marea Britanie după intrarea în vigoare a acordului.
  • un amendament la tratatele UE care să spună explicit că sintagma "uniune tot mai integrată" nu se aplică Marii Britanii.
  • posibilitatea Marii Britanii de a impune măsuri de protejare a districtului financiar din Londra de noi reguli adoptate în zona Euro.

 

Acordul va fi prezentat sâmbătă cabinetului David Cameron, iar fiecare ministru va fi liber să pledeze pentru sau contra la referendum. Premierul britanic consideră, însă, că aceste prevederi îi permit ca la viitorul referendum să militeze pentru menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, scrie Digi24.

 

Reacții

 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că acordul întărește statutul special al Marii Britaniii, iar președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a calificat înțelegerea ca pe una corectă, potrivit BBC.

 

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Şi noi în Germania avea mai multe probleme, pot fi imaginate alte posibilităţi, dar în spiritul compromisului am căzut de acord şi îi urez lui David Cameron toate cele bune în săptămânile şi lunile ce vor urma”.

 

Francois Hollande, preşedintele Franţei: „Am făcut tot ce se poate ca Regatul Unit să rămână în Uniunea Europeană fără a încetini marşul către viitorul Europei”.

 

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „Sunt convins că Marea Britanie va avea, mai mult ca niciodată, un rol pozitiv în Uniunea Europeană, pe continentul european şi pe glob”.

 

De acum, Cameron va trebui să susțină în campania referendumului rămânerea Marii Britanii în Uniune. Referendumul va avea loc pe 23 iunie.
 

Limitarea beneficiilor sociale

 

Mecanismul numit frâna de urgență a fost cel mai negociat punct de pe lista de cereri a Marii Britanii. După mai multe discuții separate cu unii dintre liderii estici, premierul britanic David Cameron i-a convins pe aceștia să accepte mecanismul de salvgardare, care ar trebui să facă Marea Britanie mai puțin atractivă pentru lucrătorii europeni din alte state membre.

 

Mecanismul va limita accesul la beneficii sociale: la început total, urmând ca, pe măsură ce le crește vechimea, ei să poată primi tot mai multe dintre drepturileprestațiile pe care le au și britanicii.

 

Noii sosiți în Marea Britanie au la dispoziție patru luni pentru a-și găsi un loc de muncă.

 

Mecanismul va trebui stopat după șapte ani, fără nicio excepție, mai menționează acordul.

 

Cetăţenii europeni care lucrează deja pe piaţa muncii în Marea Britanie, nu vor fi afectaţi de mecanism. Acesta privește doar eventualii lucrători care vor intra pe piața muncii din Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului.

 

Cel de-al doilea mecanism va permite Marii Britanii să indexeze alocațiile pentru copiii rămași acasă ai lucrătorilor din alte state membre ale Uniunii. Asta înseamnă că ei nu vor primi alocația la valoarea celei de care beneficiază britanicii, ci la valoarea alocațiilor din România

 

Și acesta se va aplica tuturor europenilor, nu doar esticilor.

 

Pentru lucrătorii Uniunii Europene stabiliți în Marea Britanie care primesc deja alocații pentru copiii rămași acasă, indexarea se va putea aplica doar începând cu anul 2020.

 

În cazul lucrătorilor care vor intra în Marea Britanie după semnarea acordului, prevederea referitoare la alocații se aplică imediat.

 

Declarația președintelui Iohannis despre acordul discutat la Bruxelles

 

"În primul rând, s-a ajuns la un acord privind relaţia dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Obiectivul major al liderilor a fost păstrarea unităţii Uniunii Europene. Au fost negocieri intense şi foarte complexe. Vreau să subliniez că pachetul adoptat azi va intra în vigoare numai dacă Marea Britanie va confirma oficial, pe baza unui rezultat pozitiv la referendum, că îşi păstrează statutul de membru al Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte poziţia României, am susţinut că trebuie să evităm fragmentarea Uniunii Europene. Este interesul României să fie membră a unei Uniuni Europene puternice, integrate, bazată pe respectul principiilor şi valorilor sale fondatoare.

Din acest punct de vedere, menţinerea conceptului de uniune tot mai integrată, ever closer Union cum se numește, este esenţial. Pentru România, subiectul – beneficiile sociale şi libera circulaţie a lucrătorilor – a avut o importanţă majoră.

Am cerut ca acordul să respecte deplin drepturile cetăţenilor români care lucrează în Marea Britanie, dar și pentru cei care lucrează în alte state ale Uniunii Europene.

Prin adoptarea Deciziei liderilor am decis crearea a două mecanisme. În primul rând, prin modificarea ulterioară a legislaţiei europene, Marea Britanie va putea beneficia de un mecanism de salvgardare care va limita accesul cetăţenilor Uniunii Europene la o categorie restrânsă de prestații sociale necontributive, prestații specifice numai pentru Marea Britanie. Mecanismul este nediscriminatoriu, aplicabil tuturor cetăţenilor Uniunii şi are un caracter excepțional. Va putea fi aplicat pe o perioadă limitată de timp de maxim șapte ani.

Cetăţenii români care lucrează deja pe piaţa muncii în Marea Britanie, atenție, foarte important, nu vor fi afectaţi de mecanism. Acesta privește doar eventualii lucrători care vor intra pe piața muncii din Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului.

Dar și aceștia își vor recupera accesul la aceste prestații gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani. Noi ne-am implicat foarte mult în această chestiune și suntem foarte bucuroși că negocierea a dat acest rezultat.

Cel de al doilea mecanism va permite Marii Britanii să indexeze alocațiile pentru copiii rămași acasă ai lucrătorilor din alte state membre ale Uniunii. Și în acest caz, decizia are un caracter nediscriminatoriu și ține cont de diferențele dintre statele membre. Marea Britanie va putea aplica indexarea pentru cererile de alocații care vor fi prezentate după intrarea în vigoare a mecanismului.

Este important că pentru lucrătorii Uniunii Europene stabiliți în Marea Britanie care primesc deja alocații pentru copiii rămași acasă, indexarea se va putea aplica doar începând cu anul 2020.

De asemenea, este foarte important de știut că aceste reglementări nu intră automat în vigoare, ci vor fi supuse încă unui proces legislativ.

Un element foarte important este faptul că mecanismul de indexare nu va fi extins de la alocațile pentru copii către alte prestații sociale.

Doresc să subliniez că România a obținut, în cursul negocierilor, amendarea textului deciziei prin care solicitările de restricționare ale liberei circulații a persoanelor, în conformitate cu articolul 45 al Tratatului Uniunii, vor trebui să fie făcute pe baza unor justificări solide. Este un lucru foarte important fiindcă astfel vor fi evitate situații în care se ia o decizie pur politică, fără o motivație foarte serioasă. Vreau să subliniez că România a obținut acest lucru prin negocieri foarte aplicate și foarte bine pregătite, altfel decât alții care au vorbit poate un pic mai mult și au obținut poate ceva mai puțin", a declarat Klaus Iohannis la finalul Consiliului European.

 

Cameron, probleme acasă

 

Sustinatorii campaniei pentru iesirea Marii Britanii din UE au minimalizat acordul si concesiile facute de Uniune, si au insistat ca acesta nu a fost inca semnat.

Nigel Farage, liderul partidului eurosceptic UKIP, a declarat ca "acordul lui Dave (David Cameron – n. red.) nu are valoare mai mare decat hartia pe care este scris. Ne cer sa ramanem intr-o Uniune care pare a fi  acum cu o cladire in flacari. Dar exista o usa de iesire", potrivit Hotnews

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22