Ambasadorul SUA il contrazice pe Iohannis: ANAF nu a influentat dreptul Antenelor de a emite

Vlad Toma | 23.02.2016

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, si-a exprimat astazi acordul cu premierul Dacian Cioloş in privinta conflictului ANAF-Antene, afirmand ca acţiunea ANAF nu a urmarit influenţarea dreptul televiziunilor trustului Intact de a emite.

Pe aceeași temă

 

"Sunt de acord cu premierul Cioloş că acţiunea ANAF nu a influenţat dreptul Antenei de a emite. ANAF doar a acţionat pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă emisă de mult timp de recuperare a unor bunuri obţinute prin acte de corupţie şi furate de la poporul român", a spus ambasadorul american, intr-o discutie on-line pe Facebook.

 

Iohannis, in apararea Antenei 3: Actiunea ANAF a fost heirupista

 

Presedintele Klaus Iohannis considera ca abordarea ANAF in cazul televiziunilor Antena Grup este "heirupista", "nepotrivita" si ca "libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative".

 

Intrebat de reporterul Antena 3 despre actiunea ANAF in cazul Antenelor, Klaus Iohannis a declarat: "Eu cred ca ati ajuns intr-o situatie neplacuta si inutila. In primul rand, cred ca libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative. In al doilea rand, aceasta abordare heirupista a ANAF mi se pare cel putin nepotrivita, daca nu discutabila", anunta HotNews.

 

El a precizat ca a constatat din discutii pe care le-a avut ca exista deschidere la factorii de decizie in acest caz.

 

"In fine, am constatat din discutiile pe care le-am avut ca exista deschidere la factorii de decizie si, cu siguranta, prin discutii asezate si calme, pana la urma se gasesc solutii convenabile", a conchis seful statului.

 

Premierul Cioloș, chemat in Senat

 

Premierul Dacian Cioloș a declarat in fata Senatului ca in cazul ANAF-Antena 3 "nu este vizata activitatea jurnalistilor, posturile nu isi pierd licentele de emisie. Ba mai mult, televiziunile vor emite inclusiv luni din acele sedii pentru ca suntem la inceputul procesului. Ar putea dura cateva luni. Incetarea emisiei este apanajul CNA. Guvernul Romaniei respecta legile si hotararile judecatoresti. ANAF a actionat legal."

 

El a revenit cu explicatii pe Facebook, după ce a fost criticat pe rețelele sociale din cauza declarațiilor sale în legătură cu acțiunea legală de notificare a televiziunii lui Dan Voiculescu.

 

1) Am salutat, susținut și susțin în continuare fondul intervenției ‪#‎ANAF, atât în acest caz despre care discutăm, cât și în general, când intervenția este justificată pe deplin de aplicarea legii și nu se lasă intimidată de presiuni de orice fel în a-și face treaba. Am comunicat direct fiscului sprijinul meu integral pentru tot ceea ce face ca să aplice legea.

 

2) Regret MODUL în care a acționat ANAF în acest caz și în altele, prin descindere în forță care poate fi interpretată ca intimidare. Nu sunt de acord cu acest mod de acțiune nici în acest caz, nici în general, față de firme sau simpli cetățeni contribuabili. Le-am solicitat să aplice legea fără a utiliza astfel de practici, care riscă să discrediteze imaginea de instituție în slujba cetățeanului. Acest gen de comportament ar trebui să se schimbe. ANAF poate fi eficientă și respectată și fără să creeze panică sau teamă, arătând respect și fermitate față de cei pe care îi controlează.

 

3) Abordarea ANAF trebuie să fie orientată pe aplicarea legii care să nu lase impresia intenției de a întrerupe activitatea entităților respective ci de a recupera bunurile sau resursele care aparțin sau sunt datorate statului. Scopul, în aplicarea legii, nu este de a închide firma, ci de a rezolva problema legală (care, în acest caz, este recuperarea imobilului)”, a scris premierul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22