România, criticată de Amnesty International pentru votul împotriva cotelor de refugiați

Iulian Popescu | 25.02.2016

România este criticată în raportul prezentat miercuri de Amnesty International pentru că a votat împotriva cotelor obligatorii de refugiați, din cauza îcnhisorilor CIA, a discriminării romilor și a condițiilor din spitalele de psihiatrie.

Pe aceeași temă

 

Sentimentele antirome continuă să fie exprimate frecvent în spaţiul public şi politic, menționează Raportul Amnesty International, prezentat de Digi24.

 

Raportorul special al ONU pentru sărăcie extremă şi drepturile omului a atras atenţia că există „o stare oficială de negare” cu privire la discriminarea romilor.

 

Organizaţia umanitară spune că romii se confruntă cu discriminare sistemică, sărăcie extremă, evacuări forţate din locuinţe şi rasism din partea autorităţilor.

 

Amnesty International aduce aminte şi despre faptul că România a fost criticată de Comitetul ONU împotriva torturii din cauza condiţiilor din spitalele de psihiatrie şi relele tratamente la care sunt supuşi bolnavii.

 

România este criticată şi în cazul imigranţilor. Amnesty International spune că Bucureştiul s-a opus cotelor obligatorii şi că oamenii care aplică pentru azil se confruntă cu mari obstacole. 

 

La Consiliul European din 23 septembrie, România, reprezentată de președintele Klaus Ioahnnis, a fost una dintre cele patru țări care au votat împotriva mecanismului de redistribuire prin cote obligatorii a refugiaților din grecia și Italia.

 

Și acest raport face referire la închisorile CIA, o problemă încă nelămurită oficial.

 

Documentul aminteşte că subiectul închisorilor secrete CIA a revenit în prim-plan după ce Ioan Talpeş, fostul consilier pe securitate al lui Ion Iliescu, a recunoscut că România a permis agenţiei americane să opereze două centre secrete de detenţie pe teritoriul său.

 

O delegaţie a Parlamentului European a cerut Guvernului să facă o investigaţie eficientă în acest caz, după ce nu i s-a permis accesul într-una dintre clădirile despre care se crede că a găzduit o astfel de închisoare.

 

Amnesty spune că 122 de state au torturat şi supus oameni la rele tratamente, 30 au obligat refugiaţi să se întoarcă în ţări unde ar fi fost în pericol, iar în 19 state au fost comise crime de război, mai precizează Digi24.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22