Cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș se cunoaște, ANSVA verifică mai multe alimente

Iulian Popescu | 25.02.2016

După ce analizele efectuate în laboratoare din străinătate au stabilit drept cauză a îmbolnăvirii copiilor din Argeș o tulpină foarte agresibă a bacteriei E.coli, inspectorii Autorității Naționale Sanitar - Veterinare și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a declanșat controale pentru identificarea sursei.

Pe aceeași temă

 

ANSVSA colaborează cu Ministerul Sănătăţii la ancheta epidemiologică privind apariţia cazurilor de sindrom hemolitic uremic la copii internaţi în  spitalul Marie Curie, spune instituția într-un comunicat transmis joi.

 

„Având în vedere că ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitată să demareze acţiuni specifice, conform competenţelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare”, anunță ANSVSA.

 

Autoritatea prezintă și ce alimente sunt avute în vedere pentru a ridica probe pentru a se face testele de rigoare:

“În acest sens, Ministerul Sănătăţii a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, informaţiile necesare pentru a desfăşura ancheta.

Conform informaţiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi  de la persoane particulare.

ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanţi ai DSP în desfăşurarea tuturor acţiunilor specifice anchetei.

Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Institutul Naţional de Referinţă din ţara noastră, abilitat pentru acest tip de determinări.

IISPV are implementată metoda de analiză pentru E. coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculară (PCR). Pentru analiză se prelevează câte 5 eşantioane din acelaşi produs. În prima etapă se realizează detectarea genelor de patogenitate, iar în cazul rezultatului pozitiv este izolată E. coli.

Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) şi, minim 4 zile în cazul probelor pozitive”, spune ANSVSA.

 

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că s-a identificat cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş, fiind vorba de o tulpină a bacteriei E.coli. Cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş este o tulpină a bacteriei E.coli, 026. Verotoxina, care indică prezenţa acestei bacterii, a fost izolată în probele de coprocultură prelevate de la bebeluşi. Informaţia a fost confirmată şi de şefa secţiei de Nefrologie de la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean.

 

Ea este cea care a provocat sindromul hemolitic - uremic la copiii din Argeș, potrivit rezultatelor analizelor.

 

Ieri, ministrul Sănătății a cerut public demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Pitești sau demiterea acesteia de către autoritățile locale. Potrivit sursei citate, la aflarea informației, medicii din Pitești au amenințat cu proteste. De altfel, și prefectul de Argeș, Cristian Soare, a cerut joi demisia de onoare atât a conducerii Spitalului de Pediatrie, cât și a conducerii Direcției de Sănătate Publică din județ.

 

Managerul Spitalului de Pediatrie din Pitești, Vasile Stan, a declarat pentru Mediafax că nu intenționează să demisioneze. Nici șeful DSP Argeș, Sorina Honțaru, nu are de gând să plece din funcție, ea spunând că așteaptă să fie demisă de minister."Aştept destituirea de la Ministerul Sănătăţii, sunt numită de Ministerul Sănătăţii. Deocamdată nu demisionez. În momentul în care voi primi OK-ul de la Ministerul Sănătăţii, voi face acest lucru", a precizat Sorina Honţaru, potrivit sursei citate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22