Ministerul Energiei: Rezervele de gaze naturale ale României se vor epuiza în 15-20 de ani

Iulian Popescu | 26.02.2016

Rezervele de gaze naturale ale României cunoscute acum se vor epuiza în 15 - 20 de ani, iar cele de țiței în 20 de ani, potrivit documentului “Strategia Energetică. Analiza stadiului actual”, publicat pe site-ul ministerului de resort.

Pe aceeași temă

 

"La producția medie anuală din ultimii ani (circa 10,8 miliarde metri cubi), și în condițiile unui declin anual constant al rezervelor sigure de 5% și o rată de înlocuire a rezervelor de 80%, se poate aprecia că rezervele actuale de gaze naturale ale României se vor epuiza în 15 — 20 de ani", menționează documentul citat.

 

De asemenea, volumul rezervelor probabile și posibile prognozate poate fi confirmat integral, sau poate chiar depăși estimările, executarea operațiunilor petroliere conducând constant la modificarea lor. "Perspectivele privind evidențierea de noi rezerve sunt condiționate de investițiile în explorare geologică de către companiile care activează pe teritoriul României", se mai arată în document.

 

Pe termen scurt și mediu, rezervele sigure se pot majora prin implementarea unor noi tehnologii, care să conducă la creșterea gradului de recuperare în zăcămintele existente, iar pe termen mediu și lung, prin implementarea proiectelor pentru explorarea zonelor de adâncime (sub 3.000 m), a zonelor cu geologie complicată în domeniul onshore și a zonelor offshore din Marea Neagră, îndeosebi a zonei de apă adâncă (sub 1.000 m).

 

"În ceea ce privește explorarea sectorului românesc de apă adâncă al Mării Negre, sunt în derulare acorduri/contracte explorare încheiate între ANRM și producătorii interni (Romgaz și OMV Petrom) asociați cu operatori de renume pentru perimetrele offshore. Descoperiri importante au fost făcute doar în blocul românesc Neptun, în 2012, de către companiile OMV Petrom și ExxonMobil, estimările plasând depozitul între 42 și 84 miliarde mc, respectiv în 2015 de consorțiul Lukoil, PanAtlantic și Romgaz, în blocul Trident; rezervele urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, putând depăși 30 miliarde mc de gaze", mai precizează documentul.

 

Rezervele de țiței se vor epuiza în 20 de ani

 

De asemenea, mai spune documentul, “se poate aprecia că rezervele actuale de ţiţei ale României se vor epuiza în aproximativ 20 de ani. Așadar, o perioadă scurtă, în care trebuie să aibă loc exploatarea rezervelor de categorie probabilă și posibilă, prin realizarea investițiilor necesare (sonde noi, operațiuni în sonde, etc.).

Volumul rezervelor probabile și posibile prognozate poate fi confirmat integral sau chiar peste nivelul estimat, operațiunile petroliere conducând constant la modificarea acestora.

În ultimii cinci ani, producția internă de țiței a înregistrat un declin constant de 2%, iar previziunile pentru următorii cinci ani sunt de accentuare a declinului.

Limitarea declinului la 2% a fost realizată prin investiții importante pentru menținerea unui nivel de producție cât mai ridicat – săpări de sonde noi, lucrări de reparații și repunere în producție, retrageri/adiționări, investiții cu privire la aplicarea unor procese de recuperare secundară, etc.”, se mai scrie în documentul Ministerului Energiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22