Un an de la uciderea lui Nemțov: Aproape 30.000 de persoane au ieșit în stradă, la Moscova

Iulian Popescu | 28.02.2016

Aproape 30.000 de persoane au comemorat în stradă, la Moscova, un an de la uciderea liderului rus al opoziției Boris Nemțov. A fost cel mai mare marș organizat de opoziție după cel care a avut loc anul trecut, la două zile de la moartea lui Nemțov.

Pe aceeași temă

 

S-a scandat "Rusia va fi liberă" și "Nu ne este frică", la Moscova, dar și în alte orașe din Rusia, unde au avut loc marșuri. Oamenii au purtat flori, pancarte, iar unii și-au fixat pe spate ținte folosite la exercițiile de tir.

 

Nemțov, liderul opoziției ruse, a fost asasinat pe 27 februarie 2015, fiind împușcat mortal când traversa împreună cu iubita sa un pod din apropierea Kremlinului.

 

Ambasadorul american John Tefft i-a adus un omagiu în fața plăcii memoriale de pe pod, exprimându-și speranța ca "unele dintre visele lui Boris Nemțov se vor transforma în realitate în Rusia".

 

Comisia care a investigat moartea opozantului rus Boris Nemţov a anunţat la sfârșitul lui ianuarie finalizarea anchetei – executanții ar fi cinci bărbaţi din Cecenia, deja arestaţi, care ar fi acționat la ordinul unui membru al forţelor de securitate ale unui lider cecen. Familia și prietenii lui Nemțov contestă concluzia.

 

Rudele şi prietenii politicianului spun că cei desemnaţi să facă dreptate nu au avut niciun interes să scoată adevărul la lumină şi acuză un asasinat comandat politic chiar de la Kremlin.

 

Uciderea sa a provocat speculatii cu privire la informatiile privind conflictul separatist din Ucraina, pe care Nemțov le-ar fi detinut si ar fi dorit să le facă publice. Acesta ar fi, în opinia unora, motivul asasinării fostului lider al opoziției din Rusia.

 

Anchetatorii asasinarii sale au confiscat de la domiciliul politicianului documente, caiete si un computer.

 

Documentul elaborat de Nemțov și publicat după moartea acestuia, de către colaboratorii săi, conține o estimare a efortului financiar implicat de conflictul din Ucraina, fiind vorba de peste un miliard de dolari, bani furnizati din bugetul de stat al Federatiei Ruse. Pe langa aceasta suma, alte 1,5 miliarde de dolari au fost cheltuite de autoritatile regionale cu refugiatii din regiunile Donetk si Lugansk.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22