Susținerea unui prag electoral mai mic a transformat-o pe Raluca Prună în ținta PSD și PNL

Iulian Popescu | 29.02.2016

După ce minstrul Justiției, Raluca Prună, s-a declarat pentru reducerea pragului electoral, astfel încât să li se dea o șansă reală partidelor noi și mici, liderii PSD și PNL, formațiuni ce nu doresc să renunțe la avantajelor oferite de actuala legislație, au dezlănțuit atacul împotriva acesteia.

Pe aceeași temă

 

Declarația în favoarea scăderii pragului electoral a fost făcută de Raluca Prună săptămâna trecută, la o întâlnire cu reprezentanți ai societății civile, care doresc această măsură: „Nu este serioasă adoptarea unei legislaţii privind partidele mici, dacă în realitate acestea nu au acces în viaţa politică.

Sunt de acord, şi ca ministru şi ca cetăţean, că aşa cum stau lucrurile acum este matematic imposibil pentru orice fel de partid mic sau coaliţie, s-a vorbit aici de coaliţii, să acceadă în viaţa politică, cel puţin în alegerile locale”, a spus Raluca Prună, ministrul Justiţiei.

 

Replicile liderilor PSD și PNL nu au întârziat să apară.

 

Blaga: Cât să fie? Minus 3%?

 

"Nu suntem de acord cu scaderea pragului electoral. E punctul meu de vedere. Orice tema de genul asta e atat de importanta, incat trebuie discutata intai in partid, apoi in Comisia de cod electoral. Cat ar trebui sa fie pragul? Minus 3%?", a spus Vasile Blaga.

 

Gorghiu: O sfătuiesc să vorbească cu premierul

 

Alina Gorghiu o sfătuiește pe ministrul Justitiei sa discute cu premierul pentru o ordonanta de urgenta daca doreste scaderea pragului electoral, astfel s-ar crea posibilitatea introducerii si altor modificari, cum ar fi alegerea primarilor in doua tururi.

 

"O sfatuiesc pe doamna ministru sa vorbesca cu prim-ministrul, ar fi calea mai scurta de rezolvare a problemei. Ne-am bucura pentru ca atunci am avea argumente sa introducem in OUG mai multe prevederi. Ne-am bucura sa discute si cu noi, nu doar prin intermediul presei. Indiferent de numarul de membrii care copune un partid nu poti sa creezi discriminari. Toate partidele functioneaza pe aceleasi reguli", a spus Alina Gorghiu.

 

Dragnea: Nu intră în atribuțiile sale

 

„N-am înţeles ce competenţă are doamna Prună în domeniul ăsta. Nu văd de ce doamna este preocupată de pragul electoral, nu intră în atribuţiile sale" a declarat și Liviu Dragnea, lideurl PSD.

 

Coborâre pragului, una dintre măsurile necesare spargerii monopolului PSD – PNL

 

Măsura a fost cerută de numeroase organizații neguvernamentale, pentru a putea facilita reformarea clasei politice.

 

După venirea la guvernare a Cabinetului Dacian Cioloș, Monica Macovei, lider M10, i-a reamintit acestuia că are niște obligații față de cei care au determinat aducerea sa la Palatul Victoria:

 

“Guvernul Ciolos are cel mai mare mandat popular pe care l-a avut vreodata un guvern in Romania, pentru ca s-a nascut dupa ce strada, oamenii au dat jos Guvernul Ponta. Ca atare, Guvernul Ciolos exista datorita strazii, a oamenilor”, a spus liderul partidului M10, citata de Agerpres. Macovei a mai aratat ca Ciolos trebuie sa respecte cerintele strazii si anume reforma electorala: “alegerea primarilor in doua tururi, vot prin corespondenta si electronic, 300 de parlamentari, eliminarea pragului electoral la alegerile locale si parlamentare”.

 

Europarlamentarul a punctat ca prioritara pentru Cabinetul Ciolos trebuie sa fie “spargerea monopolului partidelor mari”, care de 25 de ani au dovedit coruptie si care au fortat oamenii sa iasa in strada, a mai spus Monica Macovei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22