Tăriceanu, către Vera Jourova: Am sentimentul că ne întoarcem la teroarea din anii ‘50

Iulian Popescu | 29.02.2016

Președintele Senatului i-a spus comisarului european pentru justiție, Vĕra Jourová, că Raportul MCV este "dezechilibrat", iar "serviciile secrete și-au extins câmpul tactic până în zona instanțelor", ceea ce-i dă senzația că trăiește teroarea anilor '50 și '60.

Pe aceeași temă

 

Despre raportul MCV:

 

,,I-am spus şi doamnei Vĕra Jourová ceea ce am spus și în public  şi anume că, din punctul meu de vedere, Raportul MCV este dezechilibrat, conține numeroase greșeli – cum, de altfel, au menționat și Ministrul Justiției, și alți actori instituționali.

I-am învederat faptul că modul în care raportul se exprimă, prin care cere în mod imperativ Parlamentului să întreprindă anumite acțiuni, înfrânge și libertatea parlamentarilor, și independența Parlamentului, ca instituție, iar acest lucru este inacceptabil în orice democrație parlamentară.

Ca să fiu foarte clar, în Raportul MCV se vorbește despre necesitatea modificării Codurilor, dar numai pe baza propunerilor primite de la Guvern, agreate cu cei din sistemul de justiție. Această exprimare este una total defectuoasă, care lasă să se întrevadă și alte lacune grave ale Raportului și ale modului în care Raportul se raportează la situația din România.

Am subliniat faptul că Raportul conține ținte în mișcare, că nu există repere fixe la care să ne raportăm şi care, odată îndeplinite, să permită încheierea mecanismului de cooperare și verificare", a spus Călin Popescu Tăriceanu, într-o declarație de presă ce a urmat întâlnirii dintre cei doi.

 

Despre "abuzurile și derapajele" serviciilor secrete și anticorupției

 

"Am abordat și alte probleme legate de ceea ce numim în România „statul de drept”. Am subliniat că această componentă a combaterii corupției este una necesară și că mă bucură rezultatele pozitive, dar rezultatele pozitive nu pot reprezenta niciun fel de scuză cu privire la modul în care funcționează statul de drept.

Şi aici vorbesc despre tele-justiție, despre modul în care cei acuzați înainte de a fi judecați sunt plimbați în fața opiniei publice cu cătușe la mâini, lucru care încalcă demnitatea persoanei.

(...)

Am vorbit şi despre scurgerea informațiilor din dosarele aflate în curs de anchetă către presă, lucru care înlătură prezumpția de nevinovăție și îi transformă pe toți cei care sunt acuzați în vinovaţi.

În fine, am vorbit despre faptul că serviciile secrete și-au extins câmpul tactic până în zona instanțelor și despre toate lucrurile la care m-am referit nu o dată, din păcate, și care constituie abuzuri și derapaje nepermise, care afectează drepturile și libertățile individuale și i-am spus că am, câteodată, sentimentul - și nu numai eu, e un sentiment care este împărtășit de numeroși oameni din România - că ne întoarcem treptat la atmosfera de frică și de teroare care a domnit în perioada anilor ‘50 și ‘60, când justiția, în ghilimele, era înfăptuită de securitate și cu procuratură. Instanțele nu aveau decât un rol formal (…)

Există pericole reale, după părerea mea, statul de drept poate să fie subminat și de corupție, dar statul de drept poate să fie subminat și de abuzuri de putere care astăzi se întâmplă, din păcate, în mod frecvent", a mai declarat Tăriceanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22