Linșajul mediatic sau execuția în piața publică

Cei târâți în noroi de presă trebuie să se adreseze instanțelor. Antenele ar trebui să aibă câteva sute de procese, cum au avut C.V. Tudor și România Mare. Daunele sunt azi plătite de urmași. Frumoasă moștenire!

Brindusa Armanca 01.03.2016

De același autor

 

De data asta sunt de acord cu Ion Cristoiu: lin­șajul mediatic nu este jurnalism. A spus-o în emisiunea XPress difuzată pe B1 TV, după ce Antena 3 l-a făcut albie de porci fiindcă nu a în­ghițit minciunile cu „li­ber­ta­tea presei“ versus ANAF. Un studiu al profesorului clujean Ion Novăcescu, publicat în Sfe­ra politicii nr. 174, anterior vo­lumului recomandat de Cris­­toiu despre linșarea lui I.C. Bră­tianu (se întâmpla în 1919, când ziarul Adevărul l-a to­cat pe premierul liberal ne­în­cetat timp de 333 de zile), dă o definiție linșajului mediatic înțeles ca „ope­ra­ţiunea mediatică nonjurnalistică deosebit de agresivă, amplă şi uneori de lungă durată, pro­movată de către una sau mai multe ins­ti­tuţii media, coalizate sau nu, care acţionează premeditat, ori reactiv, împotriva unui in­di­vid, de obicei cu statut de persoană publică, în scopul compromiterii şi distrugerii cre­di­bi­li­tăţii şi reputaţiei sale. Scopul şi motivaţia unui linşaj mediatic le reprezintă eliminarea de pe scena publică (sau pur şi simplu dintr-o anu­mită funcţie, structură etc.) a unei persoane care împiedică sau deranjează satisfacerea unui anumit interes, fie acela privat sau de grup“. Este de reținut că acest act e o con­fir­ma­re agresivă a vanității unor impostori politici din presă, care distrug credibilitatea și imaginea unor inamici, fă­când uz de acoperirea li­ber­tății de exprimare prin cam­panii otrăvite. Practic, linșajul mediatic, condus conștient și deliberat de nonjurnaliști de­ghizați, este echivalentul exe­cuției medievale în piața pu­blică, când condamnații trebuiau scuipați îna­inte de decapitare.

 

Antena 3 practică de mulți ani linșajul sub tan­dra protecție a CNA. În iarna lui 2014, pes­te 600 de jurnaliști au semnat un protest îm­potriva degradării jurnalismului, semnalând lin­șajul la care a fost supusă Andreea Pora de că­tre Antene. CNA a catadixit să aplice o amen­dă de 50.000 lei pentru bălăcărirea jur­na­liștilor Pora, Cristoiu, Turcescu. Votul a fost la limită. În primăvara lui 2014, un miting de solidaritate cu Andrei Pleșu, batjocorit tot de Antena 3, a scos oamenii în stradă sub slo­ga­nul „Deschideți cărțile / Închideți Antenele!“. Nimic nu i-a oprit însă pe impostorii care cer so­li­daritate pentru apărarea libertății presei în­tr-un caz simplu de executare a unei sentințe definitive. Numeroși jurnaliști au fost subiect de linșaj, iar pentru efect chiar copiii acestora au fost ținte, vezi cazul recent Oana Stancu vs. fiica lui Dan Tăpălagă.

 

Atacurile la justiție, la judecătorii, procurorii, mi­niștrii care n-au făcut sluj în fața in­frac­to­rului Voiculescu reprezintă un capitol distinct și fără capăt din istoria linșajului mediatic an­te­nist. Monica Macovei, Laura Codruța Kövesi, Camelia Bogdan etc. sunt permanent pe rol. Politicienii care nu frecventează „latrinele TV“ au locul lor: Traian Băsescu și familia sa sunt subiect predilect. Straniu este că președintele ac­tual, făcut vânzător de copii, linșat fără scr­u­pule în campanie, a ținut să apere libertăți cu care impostorii anteniști nu au nicio legătură. Limbajul urii a fost din plin exersat pe bio­gra­fiile unor intelectuali de marcă: Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Gabriel Lii­ceanu, Mircea Mihăieș ș.a. Ion Novăcescu nu­mește linșajul mediatic „Forţa Întune­ca­tă a Celei de-a Patra Puteri“ și descrie acest ritual ca „executarea în piaţă a inamicului public, după ce, în prealabil, acesta a fost de­clarat persona non grata şi «condamnat» de către «sentimentul public», fabricat artificial şi manipulator în laboratoarele instituţiilor me­dia“. Linșajul mediatic se produce în ab­sența celui executat simbolic, fiindcă, zice Cristoiu, „refuzul de a prezenta și punctul de vedere al celui atacat e practică obișnuită la Antena 3, înlesnită de complicitatea CNA, ins­tituție putredă de PSD-ism“. Niciodată în­tre­bat, fără putința de a-și apăra imaginea, via­ța privată și alte drepturi atât de detaliat în­scrise în noile Coduri, subiectul linșajului nu are altă cale pentru a-și apăra onoarea decât chemarea în instanță. Ceea ce procurorul-șef al DNA a făcut și a câștigat: Antena 3 trebuie să îi plătească 250.000 lei daune morale pen­tru defăimare . Asta trebuie să facă toți cei târâți în noroi de presă: să se adreseze ins­tanțelor. Antenele ar trebui să aibă câteva su­te de procese, cum au avut C.V. Tudor și Ro­mânia Mare. Daunele sunt azi plătite de ur­mași. Frumoasă moștenire!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22