Regele Mihai se retrage din viata publica. Suveranitatea, exilul, reintoarcerea in tara

Vlad Toma | 03.03.2016

Consiliul Regal a decis recent, în urma unei intalniri care a avut loc la Morges, în Elveția, pe fondul inrautatirii stării de sănătate a Regelui, retragerea acestuia din viata publica. Viata Regelui Mihai, ultimul monarh din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial care mai traieste, poarta efigia celor mai importante momente ale istoriei Romaniei.

Pe aceeași temă

 

În ultimele săptămâni am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situație vine în anul în care Familia și Țara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei și a statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înțelepciunea și forța de a mă reprezenta și de a duce la îndeplinire toate acțiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-și continuie menirea și să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”, se arată în mesajul transmis de Regele Mihai.

 

***

 

Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei Elena.

 

Prima domnie a MS Regelui Mihai I a inceput in 1927, la 6 ani, dupa moartea bunicului Sau, Regele Ferdinand I, sub tutela unei Regente condusa de unchiul Sau, Principele Nicolae al Romaniei.

 

                  Regele Mihai si Regina Maria [sursa: casa-regala.blogspot.ro]

 

Dupa venirea pe Tron a Regelui Carol al II-lea, in iunie 1930 si dupa plecarea Reginei in exil, Regele Mihai a ramas in grija tatalui Sau. In urma abdicarii tatalui Sau, la 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I, redevenind print mostenitor si primind titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. 

 

In contextul incarcat al epocii si avand inca o varsta frageda, Regele semneaza un decret prin care ii acorda maresalului Antonescu puteri depline.  

 

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Regele nu a fost de acord cu depasirea liniei Nistrului si cu inaintarea Armatei Romane in interiorul URSS, alaturi de armatele Germaniei naziste. In ciuda refuzului Maresalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotarat trecerea Romaniei in tabara aliatilor sai traditionali.

 

Regele s-a opus instaurarii comunismului in Romania, punctul culminant al acestor incercari fiind greva regala. A fost obligat sa abdice la 30 decembrie 1947, sub amenintarea uciderii, in caz de refuz, a 1000 de tineri detinuti de comunisti.

 

Dupa intrarea rusilor in Romania, regele Mihai a fost nevoit, pe 6 martie 1945, sa numeasca un guvern agreat de sovietici, condus de Petru Groza.

 

Exilul MS Regelui Mihai si al Reginei Ana a inceput la scurt timp dupa abdicare. Din 1949, Regele Mihai si Regina Ana s-au mutat la Lausanne si apoi in Anglia, unde au locuit pana in 1956.

  

Familia Regala s-a intors in Elvetia in 1956. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oras de pe malul lacului Léman, la cativa kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci si cinci de ani.


Regele nu a avut cetatenie romana din 1948 – 1997. In 1990, Regele s-a intors in Romania, fiind insa intors din drumul spre Manastirea Curtea de Arges de politie si obligat sa se intoarca in Elvetia.

 

     Regele Mihai in Bucuresti, in 1992 [sursa foto: https://romaniaregala.wordpress.com ]

 

Regele revine in tara in 1992, merge la Manastirea Putna si este intampinat de sute de mii de oameni in Bucuresti, de Paste.

 

 

Regelui i se interzice apoi sa intre in Romania, in timpul lui Ion Iliescu, pana in 1997, sub Emil Constantinescu, cand reprimeste cetatenia romana.

 

In 1994 regele Mihai a fost intors de pe aeroportul Otopeni deoarece nu a primit viza, iar in 1995 nu a fost lasat sa intre in tara pentru inmormantarea lui Corneliu Coposu.

 

In octombrie 2011, Regele Mihai s-a adresat Parlamentului Romaniei: "Nu putem avea viitor fara a ne respecta trecutul. (...) Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare a independentei si suveranitatii noastre. (...) Cinismul, interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre servite responsabil si generos. (...) Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si altele nefericite. (...) Nu trebuie uitate si pamanturile luate. Este dreptul lor sa decida daca doresc sa traiasca in tara noastra. Juramantul meu a fost facut si continua sa fie valabil pentru toti romanii, ei sunt toti parte a natiunii noastre. Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume. Nu vad Romania ca pe o mostenire, ci ca pe o tara luata cu imprumut de la copiii nostri. Asa sa ne ajute Dumnezeu!", a spus atunci regele Mihai, conform ziare.com

 

Regele Mihai si Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, in Elvetia. De marile sarbatori si in functie de angajamentele Lor publice, ei aleg sa fie alaturi de cei dragi fie la Castelul de la Savarsin, fie la Palatul Elisabeta din Bucuresti.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22