Gabriel Oprea a demisionat de la șefia UNPR. Interimatul, asigurat de Onțanu

Tudor Despina | 03.03.2016

Gabriel Oprea a demisionat de la șefia UNPR. Fostul vicepremier e anchetat în mai multe dosare penale.

Pe aceeași temă

 

Interimatul șefiei Uniunii Naționale pentru Progresul României va fi asigurat de primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, transmit televiziunile de știri. Însă opțiunea lui Oprea pentru viitorul președinte al partidului este Valeriu Steriu.

 

Comunicatul lui Gabriel Oprea:

 

"Dragi colegi,

În acești aproape șase ani de activitate politică, UNPR a fost adesea pus la încercare și de fiecare dată am depășit împreună obstacolele ce ne-au ieșit în cale. Cu toții am ales drumul corect pentru partid și cu toții am dat dovadă de tărie de caracter atunci când a fost nevoie.

 

Astăzi UNPR este în fața unui moment pe cât de dificil, pe atât de important pentru viitorul său. Prin urmare, în calitate de fondator, de președinte și mai ales în calitate de membru al acestei echipe am ales să fac tot ceea ce ține de mine pentru ca partidul să treacă și peste acest obstacol.

 

Am decis așadar să demisionez astăzi din funcția de președinte UNPR. Nu este o decizie ușoară, dar este unul din lucrurile pe care le mai pot face pentru a da partidului și întregii echipe o șansă în plus în acest an electoral. Am fondat UNPR și am contribuit din plin la rezultatele de până acum, dar știu bine că nu aș fi reușit fără ajutorul fiecăruia dintre dumneavoastră.

 

Tocmai din acest motiv, consider că am obligația umană și colegială de a nu permite ca discuțiile ce vizează persoana mea să afecteze imaginea partidului. Mi-am făcut datoria față de UNPR, față de echipă și îmi fac în continuare datoria, inclusiv prin înaintarea demisiei din funcția de președinte. Rămân un simplu membru de partid, un coleg pe care vă puteți baza și un om care își respectă cuvântul dat.

 

Știu că, pentru orice partid, demisia președintelui nu este un moment ușor. Dar mai știu că UNPR are resurse interne de cea mai bună calitate. Astăzi UNPR are peste 60 de parlamentari şi este al treilea partid parlamentar din România. Are proceduri democratice pentru alegerea conducerii și are lideri care pot oricând să țină partidul pe drumul corect. Interimatul funcției va fi asigurat de Neculai Onțanu, unul din oamenii de bază ai UNPR și un foarte bun cunoscător al organizațiilor din țară. Pentru viitorul președinte al partidului, opțiunea mea este Valeriu Steriu, un om al cărui profesionalism este recunoscut de toate partidele și un lider cu potențial deosebit.

 

Sigur, decizia va aparține forurilor statutare ale UNPR, însă cred că îmi revin atât dreptul cât și obligația de a spune echipei pe care am condus-o care este recomandarea mea pentru funcția pe care o părăsesc astăzi.

 

Pentru mine este o mare realizare să privesc astăzi partidul pe care împreună l-am construit de la zero. De aceea, vă îndemn să păstrați orientarea națională a UNPR, să puneți mereu interesul național în centrul acțiunii politice și să nu abandonați principiile care au făcut din acest partid o emblemă a corectitudinii și a determinării. România are nevoie de oameni curajoși și are nevoie în continuare de siguranță și prosperitate. Avem așadar obligația să mergem mai departe, împreună, pe același drum.

 

A fost o onoare să conduc UNPR și este o onoare să vă fiu coleg", se precizează în scrisoarea semnată de Gabriel Oprea, citată de Realitatea.net.

 

Demisia fostului vicepremier de la șefia UNPR vine pe un fond controversat. Oprea e cercetat în mai multe dosare penale. Miercuri, DNA a anunțat că a început urmărirea penală într-un al doilea dosar în care Oprea e cercetat pentru abuz în serviciu.

 

Moștenirea lui Oprea: polițiști morți, coloane oficiale, abuzuri și suspiciuni de plagiat

 

DNA a solicitat acum cateva zile ridicarea imunitatii fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. DNA il acuza pe fostul ministru de Interne ca, in 13 iulie 2015, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor. Aceasta decizie a fost luata, conform procurorilor DNA, prin incalcarea prevederilor legate care reglementeaza acest domeniu.

 

Oprea a spus, la iesirea de la DNA, ca in 2015 au fost identificate amenintari la adresa conducerii MAI, iar DIPI a infiintat de la zero o noua unitate de paza a conducerii ministerului, Acvila, masina fiind achizitionata in acest scop: "Nu am cerut aceasta masina, se poate verifica. De altfel, si fostul sef al DIPI, domnul Nicolae a recunoscut ca nu am cerut asa ceva, nu am facut decat sa ma supun regulilor de protectie. Asa cum am mai spus, in timpul mandatului meu nu s-a achizitionat doar o masina, s-au achizitionat 5.000 de masini", a declarat Oprea.

 

În primul dosar, Oprea este acuzat de abuz în serviciu pentru folosirea excesivă a coloanelor oficiale. Reamintim că poliţistul Bogdan Gigină a murit după ce a avut un accident de motocicletă în timp ce îi deschidea drumul fostului ministru într-una dintre aceste deplasări.

 

El mai este acuzat de DNA şi pentru faptul că ar fi încheiat un protocol prin care Tiberiu Niţu, pe atunci procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a beneficiat de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere.

 

Tiberiu Niţu ar fi beneficiat de 720 de deplasari cu coloana oficiala, in perioada aprilie 2014 - noiembrie 2015. Procurorii îl acuză astfel pe Oprea că ar fi facilitat crearea unui "folos necuvenit" pentru procurorul general al PICCJ.

 

Protocolul la care face referire DNA ar fi fost semnat în aprilie 2014 de către MAI şi PICCJ, implicând cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale politiei rutiere. DNA arată însă că actele normative pe care era bazat protocolul nu includeau procurorul general printre persoanele indreptatite a beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere.

 

DNA spune ca Gabriel Oprea ar fi fost insotit de politia rutiera in cvasitotalitatea deplasarilor sale - 1607 deplasări - fara sa existe conditii legale pentru asta. Numarul deplasărilor cu coloana oficiala efectuate de fostul ministru ar fi de 3 ori mai mare decât numărul celor realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, ultimii doi avand insa dreptul, conform legii, la însoțire permanentă.

 

De altfel, fostul vicepremier al Romaniei a fost acuzat de plagiat in cazul tezei sale de doctorat sustinuta in 2001 la Universitatea din Bucuresti, existand de asemenea suspiciuni de plagiat in cazul mai multor lucrari de doctorat coordonate de acesta in cadrul Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" a SRI. Conform unei noi investigatii publicate de Emilia Șercan în pressone.ro, fiica si ginerele fostului lider UNPR Gabriel Oprea ar fi plagiat mai multe articole pe baza carora au obtinut, in decembrie 2015, titlul de doctor al Academiei Nationale de Informatii "Mihai Viteazul" a SRI. Cei doi au devenit doctori in Studii de securitate si intelligence la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI, unde a fost conducator de doctorat chiar Gabriel Oprea, pana la 1 decembrie 2015, cand a luat amploare scandalul de plagiat care l-a avut ca principal protagonist.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22