Juncker: “Ucraina nu va adera la Uniunea Europeană sau la NATO în următorii 20-25 de ani”

Tudor Despina | 04.03.2016

Șeful Comisiei Europene spulberă aspirațiile occidentale ale Ucrainei. Kievul nu va adera la Uniunea Europeană sau la NATO în următorii 20 de ani, a spus Juncker.

Pe aceeași temă

 

Aflată acum într-o zonă gri, Ucraina și-a manifestat în ultimii ani intenția de a se racorda la spațiul euro-atlantic. Totul a început cu violentele proteste de stradă din 2013, urmate de căderea regimului pro-rus Ianukovici și de declanșarea unui conflict separatist încurajat de Moscova, totul culminând cu anexarea armată a Peninsulei Crimeea de către Rusia.

 

Acum, Bruxellesul taie din elanul Kievului. Prezent, joi, la Haga, șeful Comisiei Europene a tranșat discuția. “Ucraina cu siguranță că nu va fi capabilă să devină membă a UE sau a NATO în următorii 20-25 de ani”, a spus Juncker, citat de agențiile DPA și Unian.

 

Kievul a arătat, recent, un sprijin crescut pentru alianța militară defensivă a Occidentului, pe fondul agresiunii armate a Rusiei în Crimeea și al încurajării separatismului de către Moscova în estul țării. Anul trecut, pe teritoriul Ucrainei au fost organizate exerciții militare NATO, ca un semnal la adresa Kremlinului.

 

Rusia a criticat în mod repetat ceea ce a numit expansiunea Alianței Nord Atlantice în estul Europei, fapt perceptu la Moscova ca o amenințare la securitatea națională. Ocuparea armată a Crimeei, acolo unde rușii dețin o bază navală important, a venit ca un răspuns la alungarea de la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

 

Juncker a făcut declarațiile în contextul unui referendum pe care Olanda urmează să-l țină în Aprilie pe tema acordului de liber schimb UE-Ucraina. Șeful executivului comunitar a punctat că unii cetățeni olandezi au confundat acordul un un prin pas către statutul de membru UE pentru Ucraina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22