Mugur Isarescu: BNR nu este avocatul niciunei banci. Darea in plata, un experiment unicat

Vlad Toma | 07.03.2016

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a comentat, intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati, nemultumirile anumitor grupuri de cetateni legate de activitatea bancilor din Romania. Isarescu a admis ca exista multi oameni in Romania care au suferit de pe urma crizei dar a subliniat faptul ca BNR nu a sustinut deloc bancile, nici cele cu capital romanesc, nici cele cu capital strain.

Pe aceeași temă

 

"Observam ca pe masura ce fundamentele macroeconomice s-au imbunatatit, pe masura ce inflatia a scazut, pe masura ce dobanzile au ajuns la minime istorice, pe masura ce lichiditatea pietei este multa, poate chiar mai mult decat suficienta, s-au intetit vocile acestea exprimand nemultumirea. Nemultumirea despre sistemul bancar, nemultumiri chiar la adresa BNR...

 

Sunt persoane si firme care au suferit de pe urma crizei pentru ca nu-si mai pot plati datoriile. Sunt persoane care si-au pierdut locurile de munca sau au trecut printr-o experienta traumatizanta de reduceri de salarii in timp ce trebuiau sa-si plateasca datoriile scadente", a spus Isarescu, in interviul dat la Romania Actualitati, conform Hotnews.

 

El le transmite nemultumilor ca starea macroeconomica a Romaniei e una dintre cele mai bune comparativ cu tarile din regiune: "Datoria noastra este sa stabilim un echilibru intre ce s-a intamplat in Romania in realitate- sa le dam in mare masura acestor oameni care au suferit de pe urma crizei, dar in acelasi timp sa spunem urmatorul lucru: in Romania, statul roman, banul public n-a avansat un leu in ajutorarea bancilor, fie ele cu capital romanesc sau strain.

 

Cu alte cuvinte or fi avand si bancile pacatele lor, dar soliditatea bancilor nu a fost in aceasta perioada pusa la indoiala. Mai mult, starea macroeconomica a Romaniei aproape dintre cele mai bune comparativ cu tarile din regiune.

 

Noi stim ca nemultumitii sunt un grup destul de galagios  dar limitat de persoane si ca nu reprezinta marea masa a celor care lucreaza cu sistemul bancar romanesc. Am vazut cateva dintre lozincile cu care au venit. Una este intr-adevar destul de atragatoare pentru publicul larg. Anume ca BNR ar apara bancile iar  guvernatorul ar fi avocatul bancilor.

 

Eu trebuie sa spun foarte clar ca sa auda toti romanii: BNR nu este avocatul niciunei banci. BNR este protector si ea protejeaza banii romanilor. Banii deponetilor trebuie protejati...Confuzia creata intre a proteja sistemul bancar sau o banca sau alta cu care un client nemultumit are probleme, este una extrem de grava. Ea nu trebuie lasata sa persiste... Apar moneda nationala, nu bancile... Crede cineva ca este simplu sa asiguri stabilitatea monedei nationale? Sa ai grija ca evolutia sa fie echilibrata, sa nu se creeze distorsiuni, nu este o chestiune usoara, dar este datoria Bancii Nationale," a spus guvernatorul BNR in interviul citat de Hotnews.

 

Guvernatorul si-a exprimat de asemenea punctul de vedere in privinta legii darii in plata: "Am auzit de la initiatori ca ar exista in SUA si peste in Europa..dar acest lucru nu este adevarat! Asa ceva ca la noi nu exista nicaieri.  In SUA, din 50 de state, in 11 exista legi de acum 100 de ani, care nu sunt retroactive ca la noi...Iar conditiile sunt mult mai severe. De pilda, daca intre valoarea imobililului dat in plata si ceea ce mai are de rambursat din credit exista o diferenta pozitiva, acea diferenta e considerat venit suplimentar si se impoziteaza...

 

In Europa, sub forma din Romania, nu exista o asemenea lege. Principiul darii in plata e acceptat la buna intelegere intre debitor si creditor. Si in prezent in Romania pe baza Codului Civil se poate stabili acest principiu.

 

Ceea ce s-a aprobat in Parlamentul Romaniei este un experiment unicat... Prima Casa e un program guvernamental care nu are ce cauta in legea darii in plata. O lege a Statului care sa puna in discutie garantia Statului Roman suna groaznic si pe plan intern si pe plan international!", a mai spus Isarescu, conform Hotnews.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22