UE extinde sancțiunile pe fondul crizei din Ucraina și al anexării Crimeei de către Rusia

Tudor Despina | 09.03.2016

Uniunea Europeană a decis să extindă regimul de sancțiuni la adresa Rusiei, în urma agresiunii din Ucraina și a anexării ilegale a peninsulei Crimeea.

Pe aceeași temă

 

Decizia, potrivit Radio Europa Liberă, a fost luată miercuri de către ambasadorii UE și presupune înghețarea de active și interzicerea accesului în spațiul comunitar pentru 146 de persoane și 37 de entități care, potrivit Bruxellesului, au beneficiat de pe urma anexării Crimeei sau au fost responsabile de acțiuni împotriva integrității teritoriale a Ucrainei.

 

Lista va fi prelungită cu șase luni și îi include, printre alții, pe vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin, consilierul președintelui Putin Serghei Glaziev și cel care e considerat propagandistul șef al Kremlinului, Dmitri Kiseliov. Entitățile vizate de sancțiuni includ mai multe companii din Crimeea și separatiști din estul Ucrainei susținuți de Moscova.

 

Trei persoane, toate decedate, au fost îndepărtate de pe listă, inclusiv Igor Sergun, fostul șef al GRU (serviciul militar de informații – n.r.). Sergun a murit subit în Liban la începutul anului”, arată sursa citată. Decizia UE urmează a intra în vigoare în cursul acestei săptămâni. În 2 Martie, SUA au anunțat că au prelungit, la rândul lor, sancțiuni similare. Principalele sancțiuni economice împotriva Rusiei, care vizează sectoarele energetic și bancar, vor fi reînnoite la finalul lunii Iulie.

 

În Martie 2014, Uniunea Europeană a activat primul set de sancțiuni față de agresiunea Federației Ruse în Ucraina. Au fost luate atunci măsuri diplomatice și economice care includ interdicții de intrare în spațiul comunitar și înghețarea capitalului și a bunurilor deținute de oficiali ruși implicați în conflictul separatist din statul vecin. În locul unui summit G8 la Soci, în Rusia, a fost organizat unul G7 (fără ruși) în Bruxelles, în 4-5 Iunie 2014. De atunci, sancțiunile economice continuă să fie reînnoite la intervale de câteva luni. În Martie 2015, Consiliul European lega direct aceste sancțiuni de implementarea completă a acordurilor de pace semnate de Kiev și Moscova la Minsk.

 

Ultima reactualizare a sancțiunilor europene la adresa Moscovei a avut loc în  21 Decembrie, 2015, când Consiliul European a decis prelungirea măsurilor economice până la 31 Iulie 2016. Acestea vizează cu precădere sectoarele financiar, energetic și de apărare ale Rusiei. Treptat, însă, mai multe state comunitare au început să conteste mai mult sau mai puțin oficial compromiterea legăturilor economice cu Federația în dauna Ucrainei. Oficiali din diferite cancelarii au manifestat frustrare față de ritmul lent în care Kievul aplică reformele. (Citește mai mult)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22