Justiția sovietică a lui Putin. Cazul Șavcenko

Tudor Despina | 10.03.2016

Rusia e un regim totalitar, a spus Nadia Șavcenko, înainte de a urca pe banca acuzării și a ridica degetul mijlociu în fața tribunalului.

Pe aceeași temă

 

Pilot pe elicopter în armata Ucrainei, Nadia Șavcenko a fost capturată de rebeli, în 2014, în timpul conflictului separatist din estul țării și predată autorităților ruse. De atunci, femeia de 34 de ani se află în centrul unui proces pe care l-a denumit drept o farsă. Procuratura rusă susține că, în Iunie 2014, în timpul conflictului armat între forțele guvernamentale și separatiști, Șavcenko a contribuit la un foc de artilerie în regiunea Lugansk în urma căruia doi jurnaliști ruși au murit. Nu e clar cum a fost dus pilotul ucrainean peste graniță în Federație, dar e clar că Nadia nu recunoaște acuzațiile. Miercuri a avut loc ultima etapă a procesului, ocazie cu care ucraineanca a putut fi văzută într-o condiție fizică bună, dat fiind că se află în greva foamei și a setei.

 

Occidentul a condamnat procesul ca pe o persecuție a statului rus împotriva unui cetățean ucrainean. Într-o declarație emisă în 7 Martie, Uniunea Europeană a cerut eliberarea imediată a Nadiei. Menținerea ei în detenție ar însemna o încălcare a acordului de încetare a focului de la Minsk, în care e stipulat angajamentul eliberării tuturor ostaticilor cu legături în conflictul separatist din estul Ucrainei. Cazul a primit atenție și în Statele Unite, unde influentul cotidian Wall Street Journal scrie că acordul Minsk se dovedește a fi doar un “intrument prin care Vestul leagă mâinile Kievului, în timp ce Moscova continuă să violeze suveranitatea ucraineană[1]. În replică, Rusia a spus că era pregătită să permită accesul doctorilor ucraineni pentru a o consulta pe Nadia, dar din cauza comportamentului ei din timpul audierilor judiciare, acest lucru nu mai e posibil. Ucraineanca “se simte normal, face exerciții și se află sub supravegherea constantă a doctorilor ruși”, a transmis ministerul rus de Externe[2]. Doar că refuză orice tip de mâncare sau de lichid. Bruxellesul a subliniat, de asemenea, că Rusia are responsabilitatea pentru sănătatea și drepturile tuturor persoanelor aflate în detenție pe teritoriul său. Dar știm bine cât de mult mai cântăresc drepturile omului în Federație.

 

 
Savchenko Gives Court Defiant Gesture In Final Statement

In her final statement to the court Ukrainian pilot Nadia Savchenko said the Russian people would rise up to protest against President Vladimir Putin.

Posted by RFE/RL on Wednesday, March 9, 2016

 

Acum, la încheierea procesului descris drept o mascaradă de către Ucraina și Occident, Nadia Șavcenko a ținut să facă o declarație finală. “Asta e declarația mea finală pentru voi”, a spus ucraineanca, după ce s-a urcat pe banca acuzării, înconjurată cu geamuri de sticlă, și a ridicat degetul mijlociu în fața tribunalului. În cadrul audierilor din 3 Martie, Nadia avea pregătită o declarație, însă nu a mai apucat să o spună, procesul fiind amânat pentru data de 9 Martie. Dar chiar și așa, textul pregătit de ea a ajuns în spațiul public: “Cum poate cineva să vorbească despre un proces corect? În Rusia nu există procese sau investigații, există doar farse jucate de marionetele Kremlinului. (...) Rusia mă va trimite înapoi în Ucraina în orice caz, moartă sau vie!”, erau cuvintele pe care ucraineanca voia să le spună în fața tribunalului rus, dar nu a mai apucat[3].

 

Cazul confirmă ceea ce Federația Rusă a luat drept titlu de glorie în ultimii ani: Moscova nu are nicio tangență cu valorile occidentale și nu se poate raporta la spațiul euro-atlantic decât de pe o poziție opusă. Guy Verhofstadt, șeful liberalilor și democraților din Parlamentul European, a condamnat răpirea și judecarea ilegală a Nadiei Șavcenko, numind un proces desfășurat într-un veritabil stil sovietic. Nici Jeffrey Gedmin nu a avut cuvinte mai moderate: “Sistemul judiciar al lui Putin e inspirat din istoria sovietică. Anul trecut, un tribunal rusesc a condamnat un director de film din Crimeea cu simpatii față de Ucraina la 20 de ani de detenție, procedurile judiciare fiind descrise de Amnesty International drept <evocatoare pentru procesele-spectacol din vremurile sovietice>”, arată analistul de la Atlantic Council[4]. Occidentul, mai arată Nadia în declarația citată, “ar trebui să-și amintească de acel timp când Europa a fost tolerantă față de Hitler și America nu era destul de decisă, iar asta a dus la cel de-al Doilea Război Mondial. Putin e un tiran cu ambiții imperialiste și un complex Napoleon-Hitler. Ursul rusesc nu înțelege limbajul uman, el înțelege numai limbajul forței”. Un verdict în acest caz e așteptat în jurul datei de 21-22 Martie. Nadia Șavcenko poate primi până la 25 de ani de închisoare.

 

[1] http://www.wsj.com/articles/putin-ukrainian-hostage-1457483530

[2] http://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-russia-savchenko-idUSKCN0WB1DB

[3] http://www.rferl.org/content/ukraine-savchenko-trial-letter-russia/27589461.html

[4] http://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/what-nadiya-savchenko-s-example-can-teach-the-west

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22