Paradoxul românesc: ne aflăm în topul european al creșterii economice și al sărăciei

Tudor Despina | 10.03.2016

Raportul de țară întocmit de Comisia Europeană relevă un adevăr simplu: muncim mult, dar nu simțim direct rezultatul muncii noastre.

Pe aceeași temă

 

Sunt ani consecutivi deja în care România raportează creșteri economice peste media Uniunii Europene. Asta în condițiile în care nivelul de trai continuă să fie, nu sub medie, și la coada clasamentului, mereu în competiție cu bulgarii. Cel mai recent raport de țară realizat de Comisia Europeană arată această realitate paradoxală: românii muncesc mult, dar nu adună roadele eforturilor depuse.

 

De la Bruxelles, situația a fost semnalată: “România are una dintre cele mai mari creșteri economice, dar pe de altă parte există și o altă fațetă. Vedem că această creștere nu e distribuită către toată lumea”, a spus Stefan Olsson, reprezentant al Executivului comunitar. Nici șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Filote, nu a evitat subiectul: “România e în topul sărăciei în Uniunea Europeană. Asta mie îmi spune că modelul de creștere economică actual nu lucrează în interesul cetățeanului, pentru că deși țara crește, cetățeanul rămâne la fel de sărac. Ori ăsta nu e un model pe care noi îl încurajăm”, a spus Filote, citată de Pro TV.

 

Nici Guvernul României nu își face mari iluzii. “Să trec la partea pozitivă care este mult mai amplă. Să fiu clar, acesta nu este un raport pozitiv, dacă credem că e pozitiv ne mințim. Poate este un raport onest, poate este corect, și chiar este, dar nu este pozitiv. Nu am venit să vă spun ce frumoasă este situația, ce bun este raportul, pentru că nu este bun”, a declarat Cristian Ghinea, consilier de stat pe afaceri europene la Cancelaria Premierului Cioloș. El a subliniat că actualul Cabinet de la Palatul Victoria nu își va asuma politic eșecurile Guvernului precedent. Ghinea a subliniat existența unui nivel ridicat al sărăciei în special în zonele rurale. Nici aici situația nu ar trebui să surprindă, pentru că nu e nouă. Vorbim de o problemă cronică.

 

Potrivit raportului UE, România și alte trei state membre (Ungaria, Italia și Polonia) se fac responsabile pentru trei sferturi din fraudele cu fonduri comunitare destinate agriculturii la nivelul întregului spațiu comunitar. Neregulile au produs o pagubă de 3,2 miliarde de euro în bugetul Uniunii, în 2014.

 

Mai mult, România se află în topul statelor europene în care munca nu aduce bunăstare. Potrivit unei analize publicate la finalul lui 2015 de cei de la Curs de guvernare, rata de sărăcie relativă în gospodăriile cu intensitate foarte ridicată a muncii plasează țara noastră la un nivel de 14,2%. Asta în condițiile în care media UE e situată la 5,5%. România se află la distanță semnificativă chiar și față de state ex-comuniste din regiune: Polonia are o rată de 6,4%, în timp ce bulgarii – 3,3%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22