Sondaje: CDU, partidul Angelei Merkel, ar fi pierdut în două din trei landuri

Iulian Popescu | 13.03.2016

Cancelarul german Angela Merkel are astăzi primul test electoral de la declanşarea crizei refugiaţilor. Sunt alegeri regionale în trei landuri, cu 13 milioane de alegători, iar politica porților deschise, promovată de Berlin, a fost subiectul fierbinte al campaniei.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Așa cum arătau sondajele, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a cancelarului Angela Merkel, ar fi suferit o înfrângere în două landuri, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne.

 

În schimb, partidul extremist Alternativa pentru Germania (AfD) ar fi obținut între 10 % și 23 %, intrând astfel în parlamentele celor trei landuri. Este un scor uriaș pentru această formațiune care a crescut pe fondul crizei refugiaților și a politicii porților deschise promovate de Merkel.

 

Conservatorii cancelarului Merkel au fost învinși în fief-ul lor istoric, Baden-Württemberg (vest), unde ar fi obținut 27,5 % dintre voturi.

 

Partidul cancelarului a fost devansat de ecologiști, ''Verzii'', care ar fi obținut 32,55 % din voturi, scrie Agerpres.

 

***

Potrivit sondajelor, în două dintre landurile unde se votează azi, creştin-democraţii cancelarului riscă să piardă în faţa Verzilor şi social-democraţilor. Este de aşteptat şi o ascensiune a formaţiunii xenofobe Alternativa pentru Germania, deja prezentă în cinci dintre cele 16 Parlamente regionale.

 

Alegerile au o miză importantă pentru că, de rezultatul lor depinde şi modul în care vor decurge negocierile de joi, de la summitul Uniunii Europene, pentru găsirea unei soluţii în criza refugiaţilor. 

 

Cu o zi înainte de alegeri, cancelarul Angela Merkel a promis, sâmbătă, că va reduce afluxul de migranţi în Germania, relatează news.ro.

 

Alegerile de duminică, din Baden-Wuerttemberg, Renania-Palatinat şi Saxonia-Anhalt îi vor transmite un semnal clar Angelei Merkel, a cărei decizie de a menţine graniţele Germaniei deschise pentru refugiaţi au pus la grea încercare popularitatea formaţiunii sale, Uniunea Creştin-Democrată (CDU).

 

„Vrem să reducem semnificativ numărul refugiaţilor”, a spus cancelarul în faţa unei mulţimi de 1.400 de susţinători, în oraşul Haigerloch, din sud-vestul ţării. Ea îi are în vedere pe aşa-numiţii migranţi economici şi a promis că îi va repatria mai rapid pe cei care nu au dreptul la azil.

 

Merkel şi-a apărat poziţia în ceea ce priveşte migraţia şi a explicat măsurile de integrare luate de autorităţi, la un miting din landul Baden-Wuerttemberg, în trecut un fief al CDU.

 

„Cred că putem spune că ne aşteptăm ca refugiaţii să accepte aceste oferte. Aceasta este o obligaţie, nu o opţiune”, a spus Merkel, referindu-se la eforturile recente de a le preda migranţilor limba germană şi de a le oferi locuri de muncă.

 

Potrivit sondajelor de opinie, CDU şi partenerii săi de coaliţie, SPD (social-democraţi) ar putea suferi pierderi grele la alegerile de duminică, în timp ce populiştii de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) vor obţine mandate în toate cele trei legislative regionale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22