Avertismentul ONU: Planul B în Siria înseamnă un război mai violent decât până acum

Tudor Despina | 14.03.2016

Planul B în Siria înseamnă revenirea la un război chiar mai violent decât până acum, avertizează Națiunile Unite.

Pe aceeași temă

 

Comunitatea internațională trebuie să trateze cu atenție mare negocierile pentru pace în Siria. Altminteri, spune ONU, nu există un plan B, altul decât reactivarea războiului. Chiar mai violent decât până acum.

 

Siria se află în fața unui moment al adevărului, a spus luni Staffan de Mistura, mediatorul ONU însărcinat cu negocierile pentru pace. În timp ce vorbea în deschiderea negocierilor pentru oprirea definitivă a conflictului armat din Orientul Mijlociu, de Mistura a atras atenția că șansele comunității internaționale sunt foarte mici. Dacă cineva speră la un plan de rezervă, un plan B, nu există decât unul singur: reluarea focurilor de arme într-o țară măcinată de un război care se întinde de cinci ani de zile.

 

Discuțiile duse sub egida ONU reprezintă primele de acesti timp în ultimii doi ani și vin pe fondul unei reduceri a intensității conflictului, în condițiile unui fragil acord de încetare a focului, supervizat de ruși și americani și acceptat de principalii actori din Siria.

 

Acordul, care nu privește organizațiile teroriste Statul Islamic și Frontul Nusra, e doar o soluție de avarie. Tensiunile la sol continuă să fie prezente, ambele tabere acuzând multiple violări și au ajuns în Geneva cu două agende ce par greu de împăcat.

 

De Mistura s-a întâlnit luni cu ambele părți implicate. Delegația guvernamentală, loială lui Assad, a deschis întrevederea drept pozitivă și constructivă, arată Reuters. Șeful ei, Bashar Ja’afari a înaintat un document privind “Elemente de bază pentru o soluție politică”.

 

De cealaltă parte, opoziția siriană anti-Assad a spus că negocierile trebuie concentrate asupra instalării unui guvern de tranziție cu puteri executive complete. Totodată, în viziunea lor, Assad trebuie să plece de la putere la începutul tranziției. Totuși, Damascul a transmis că opozanții lui Assad se iluzionează dacă ei cred că vor prelua puterea la masa negocierilor.

 

Totul se desfășoară contra-cronometru, pe fondul acordului de încetare a focului supervizat de SUA și Rusia. Americanii și europenii continuă să ceară plecarea lui Assad de la putere, pe care îl acuză de crime împotriva propriului popor. De cealaltă parte, liderul de la Damasc beneficiază de sprijinul rușilor, dar și al Iranului.

 

O nouă întâlnire în dosarul sirian va avea loc miercuri, atunci când toată lumea de la masa negocierilor se va axa pe chestiunile principale ale problemei. Tranziția politică reprezintă cheia acestei chestiuni, a subliniat Staffan de Mistura. În ce privește un plan B pentru Siria:

 

Din punctul meu de vedere, singurul plan B viabil este revenirea la război, chiar la un război mai rău ca până acum”, a punctat oficialul ONU.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22