De același autor
La 4 martie 2016, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a continuat seria de decizii stranii cu care a obișnuit atât Moldova, cât și cancelariile lumii, modificând condițiile de alegere a președintelui, cu câteva săptămâni înainte de terminarea, la 23 martie, a mandatului președintelui Timofti. Prin această hotărâre, Curtea anulează prerogativa alegerii președintelui de către Parlament, cu o majoritate de 3/5, adică 61 de voturi din 101, și redă cetățenilor acest drept. Așa cum era până în 2000, când s-a modificat Constituția, Moldova devenind atunci republică parlamentară, singura din Comunitatea Statelor Independente.
Nimic întâmplător
Decizia de acum contrazice alte hotărâri „definitive“ ale Curții, dar nimic nu mai poate uimi în cazul Moldovei, unde singura certitudine este incertitudinea.
Consecinţe necunoscute |
---|
La origine se află sesizarea depusă la Curtea Constituțională, la 12 noiembrie 2015, de 18 deputați ai facțiunii PLDM. Un punct al ei se referă la legea din 5 iulie 2000, prin care s-a modificat și completat Constituția Republicii Moldova, în sensul schimbării modalității de alegere a președintelui republicii. Decizia Curții, însă, merge mult mai departe de sesizarea deputaților. Dată fiind incoerența puterii, consecințele acestei decizii încă se așteaptă a fi descoperite. |
Și totuși, în Moldova, locul unde viața bate filmul, Curtea a „corectat“ și situația de dinainte de 2000, ridicând vârsta președintelui la 40 de ani, în loc de 35.
Întâmplător? Nu! În politica moldovenească nimic nu e întâmplător. Chiar dacă președintele Curții, controversatul Alexandru Tănase, se jura că nu știa vârsta la fel de controversatului politician Renato Usatîi, cel care conducea în sondajele de opinie la intenție la vot.
Decizia din 4 martie a consolidat statutul Moldovei de fostă republică sovietică total imprevizibilă, contrastând dramatic cu fostele surate din Uniune, care se remarcă prin stabilitate și predictibilitate.
Decizia Curții ar putea fi un veritabil game changer pentru scena politică, a cărei dinamică era dată de protestele antioligarhice, care au adunat într-un mare front comun forțe politice, civice care altădată stăteau pe poziții adverse. Liantul era ura față de Plahotniuc, personaj ieșit din subteranele lumii criminale, de sorginte ex-sovietică, care a luat în captivitate un stat întreg. Fenomenul nu este nou. Și în alte republici sovietice s-au produs evoluții similare. Printre puținele obiective tactice comune ale acestei coaliții ad-hoc se numărau alegerile parlamentare anticipate și alegerea președintelui de către popor, și nu de către Parlament, cum se întâmpla din 2000, odată cu schimbarea Constituției. Platforma Civică Demnitate și Adevăr, cea care a organizat demonstrațiile de protest de anul trecut (iar la sfârșitul anului o parte a ei s-a transformat în partid politic), a desfășurat o mare campanie de strângere de semnături pentru referendumul la care populația să se pronunțe pentru sau împotriva alegerii președintelui prin vot direct. Peste 400.000 de semnături au fost strânse, cifră record pentru Moldova. Deci, alegerea președintelui de către întregul electorat este un proiect care se bucură de o mare susținere politică. Decizia Curții încearcă să anuleze tot efortul mișcării civice și să răpească opoziției un proiect de succes.
Un singur învingător
Anunțul din 4 martie, privind modificarea felului în care se alege președintele, în condițiile în care mandatul actualului șef al statului se termină pe 23 martie, deci la ceva mai mult de două săptămâni de la publicarea hotărârii, a dat practic startul campaniei electorale. Și a adâncit haosul în care se cufundă Moldova. Toată lumea așteaptă ca Plahotniuc să se hotărască când se organizează alegerile, după ce Cod electoral se vor desfășura ele, dacă e nevoie de semnături pentru toți candidații sau doar pentru cei independenți, cine vor fi principalii candidați înscriși în cursă. Multe întrebări, la care are răspuns doar un singur om în Moldova, Plahotniuc.
Ambiţii politice |
---|
Alexandru Tănase este președintele Curții Constituționale din Moldova din octombrie 2011, fiind considerat de comentatorii de la Chișinău drept autor al câtorva decizii controversate. Presa din Moldova a scris că face jocurile controversatului oligarh Vlad Plahotniuc și că nutrește mari ambiții politice. Membru fondator al PLDM, al cărui prim-vicepreședinte a fost și ministru al Justiției (2009-2011), a intrat în conflict cu Filat și s-a retras la Curtea Constituțională. |
Bomba Tănase, detonată de controversatul oligarh, a spulberat toată scena politică de la Chișinău, de la dreapta la stânga, de la proeuropeni la proruși. Aliații de până mai ieri în marele front anti-Plahotniuc se vor concura de mâine într-o aprigă competiție pentru funcția de președinte al republicii. Au uitat de cererea privind alegerile parlamentare anticipate și au început o luptă pentru poziționarea pe culoarele tradiționale ale scenei politice din Moldova. Adică fac exact ceea ce dorea Plahotniuc, revenirea la paradigma clasică, pro-Est, pro-Vest, pro-ruși, pro-români, în care oligarhul se simte ca peștele în apă.
În această paradigmă există doar un învingător: Plahotniuc.
Ce-i de făcut?
Pentru a ieși din cercul vicios în care Moldova se învârte de 25 de ani, trebuie depășită paradigma geopolitică Rusia-SUA, Est-Vest, Moscova-Bruxelles. Și trebuie menținut cu orice preț frontul anti-Plahotniuc, în care să stea alături și rușii, și românii, ucrainenii, găgăuzii din Moldova.
Liderii acestor partide antioligarhice trebuie să se așeze la masă, să negocieze susținerea pentru un candidat sau câțiva candidați care să colecteze voturile și să blocheze jocurile politice ale oligarhului. Condiția pentru o candidatură validă în logica antioligarh este foarte simplă: un om nou în politică, neșantajabil, care nu a mai deținut funcții publice, ca să le dea ocazia procurorilor să-i încropească dosare penale, care nu a făcut avere și nu are afaceri în Moldova sau în altă parte, om de o integritate absolută, care nu poate fi cumpărat și care nu va negocia cu Plahotniuc nimic. Cineva care înțelege dramatismul situației, nu se lasă manipulat nici de agenții Moscovei, nici de ai Bucureștiului, începe să se gândească la Moldova, la sutele de mii de oameni disperați, care-și caută în rost departe de casă, de copii, de părinți și vrea să facă ceva pentru țara lui. Altceva decât să fure și el, cum au făcut-o majoritatea politicienilor de la Chișinău.
Da, va fi complicat de negociat. Probabil că mulți șefi de partide nu înțeleg că Moldova e într-un moment de cotitură, de care depinde nu evoluția ei pe următorii câțiva ani, ci chiar supraviețuirea țării. Dar ieșirea din paradigma geopolitică care a permis capturarea țării de un oligarh este singura șansă de a scăpa din mocirla în care băltește această țară de un sfert de veac.
Vestul şi restul Paradoxal, propaganda unionistă practicată în România și propaganda antiunionistă, românofobă, promovată de susținători ai Moscovei, din Republica Moldova au ceva fundamental în comun: abordarea primitivă, absența nuanțelor, tușele groase ale certitudinilor. Și mai au ceva: sunt o afacere profitabilă. Se trăiește bine din așa-zisul patriotism. S-au construit nu doar cariere publice sau mai puțin publice, ci și vile, case de vacanță etc., de o parte și de alta a Prutului. Însă asta face tot mai dificil efortul de prezentare, comentare, analizare a evoluțiilor politice din statul vecin. De ce să renunți la paradigma simplistă Est-Vest, dacă ea te scutește de un exercițiu intelectual obositor: să studiezi complicatele realități din Republica Moldova? E mai simplu așa, ruși-români, Est-Vest. Creierul nu trebuie obosit. Mintea trebuie păstrată odihnită.
Și nu doar de către marele public.
Cancelariile lumii, care astăzi trebuie să facă față unei agende atât de încărcate, vor la rândul lor lucruri simple. Cât mai clare. Paradigma Est-Vest, Rusia-Europa e la fel de tentantă și pentru ele, pe cât este și pentru marele public, din România sau din altă parte.
Politicieni de la Chișinău, unii, nu puțini, produsul unei combinații de lume criminală, servicii secrete, românești, rusești și moldovenești, la rândul lor înțeleg și speculează dorința minții omului de a simplifica, a creierului de a evita lucrurile complicate, confirmându-i de câte ori este nevoie ideea că paradigma Est-Vest, Rusia-SUA e simplă și ea explică suficient de clar și concis esența politicii de la Chișinău. Ca lucrurile să fie și mai simple, regizori versați îmbracă păpușile în personaje pentru a fi mai ușor de recunoscut povestea, care-i cu Vestul, cine-s cei cu Estul. În felul acesta, cei care pretind că sunt cu Vestul primesc un bonus special. Și cum ei au apucat să ocupe fotoliile în număr limitat ale celor care sunt cu Vestul, ceilalți nu pot să fie decât cu restul. Chiar dacă nu sunt. Iar restul e Estul. Așa s-a ajuns la situațiile aberante ca „românul“ Plahotniuc să fie garantul „vectorului vestic“ în Moldova, în schimb, „neromânii“ Andrei Năstase și Maia Sandu să fie promotorii „vectorului estic“, cei care le fac pârtie „agenților“ Moscovei către putere. |
Comentarii 3
mariusmioc - 03-18-2016
Şi totuşi, care sînt dovezile că Plahotniuc e implicat în afaceri ilegale? S-a furat un miliard din bănci (ăsta ar fi un motiv să se educe populaţia să nu-şi mai ţină economiile la bănci, se pot întîmpla şi în România în viitor asemenea lucruri), dar care-i dovada că Plahotniuc e vinovat de asta? Parcă a fost arestat pentru acel motiv Filat, care nu era în relaţii bune cu Plahotniuc. Am impresia că stabilirea vinovăţiilor în Repulica Moldova se face pe baza propagandei, nu pe baza dovezilor.
RăspundePolilogu - 03-15-2016
Nu sunt de acord si nu impartasesc punctele de vedere ale autorului.Este un punct de vedere si asta nu insemna ca e si cel mai bun.Nu sunt de acord ca Decizia CC a RM din 4 martie a.c.ar face parte din ”seria de decizii stranii” ,nici ca ar fi corectat ceva ”dinainte de 2000”,nici ca ”Decizia Curții încearcă să anuleze tot efortul mișcării civice și să răpească opoziției un proiect de succes.” A. Tanase a raspuns acuzatiilor lui Igor Munteanu, Vasile Pușcaș (fost prezident de CC sub Voronin ) si a altora, dar si altii precum prof OSMOCHESCUIn loc sa folosesc in randurile mele atatia ”nici” cati inca as mai putea formula,ar fi fost preferabil sa iau cunostinta si de alte puncte de vedere din partea unor constitutionalisti romani de-acasa, in primul rand. Nu doar unicul punct vizionar, care mi se serveste drept ...prajitura pentru ”depasirea paradigmei geopolitice ” EST-VEST.Sunt nemultumit și ca dl A,GOSU trece sub tacere si alte situatii ” generate de cand cu ...PLATFORMA DA,(înca si mai dinainte) convenabile fara doar si poate ”agentilor Moscovei si ...”ai Bucurestiului”(iarași agenturili !), incat ma pot intreba pe bune , de ce nu si ai CIA? ai Germaniei ? ai Frantei, ai Marii Britanii etc etc ? Simplista si reductionista ”interpretare ” pentru cel ce vede cum stau alaturi ”și rușii, si romanii ,ucrainienii, gagauzii din Moldova” ,intr-o...”integritate absoluta” sa-si consume... beatitudinea locala.! PS- Nu gasesc nicio explicatie pentru articolul d-lui Gosu aparut ”integral” in JURNALTV.md dar fara ADDENDA din editia Revistei 22. de asatazi. I s-a aplicat cumva ștampila ” BUN de EXPORT” pentru partea aparuta ... dincolo, iar pentru uzul delfinilor din tara e valabil cel ... care-l am in fata ochelarilor?
Răspundebogdan - 03-15-2016
Aceasta deztabilizare a Rep. Moldova (cu miliardul etc) nu este straina de hotararea lui Putin de a opri "inaintarea" Vestului si recrea URSS sub forma Uniunii Euro-Asiatice, urmat apoi de lovitura de geniu de a muta atentia si salva aliatul din Mediterana prin razboiul din Siria, retorica antiterorism si santajul invers fata de complezentele, chiar interesatele, uneori chiar cumparatele mari puteri europene Franta si Germania, in special, lovite de criza si foarte doritoare sa nu irite mostenitorii fostilor corespondenti ai lui Diderot de la Sank-Petersburg....E incomod si asa, tabu, anti-european cum o zice limba de lemn care se impune in Romania in chestiunea Rep. Moldova, dar Rep. Moldova este o batalie intre Vest si Rusia, dar mai ales intre Romania - a carei securitate, interese sentimentale, materiale, chiar si europene intr-un sens si altruistic si egoist s.am.d. sunt direct vizate si aproape exclusiv vizate - si Rusia, numai ca Romania e incapabila sa se miste, nu numai pentru ca e prea mica si lipsita de putere si influenta ci pentru ca are si o conducere politica putin ingenioasa, intreprenzatoare, imaginativa...Asteapta sa se rezolve ceva de la sine, nu se intampla asta niciodata : para lalaiata in gura lui Natafleata! trebuie sa actionezi, indirect si direct, sa creezi aliante, sa arati in lume de ce e important, sa sustii pro-romanii, sa creste legaturile peste nistru - poduri reale nu de flori -, sa te opui la iniative pro-ruse sau uzate de rusi venite chair si prin institutii europene, sa europenizezi si internationalizezi problema tinand cont de interesele tale...da, nationale, uf ce nasol suna! dar e la 5 km de Iasi, Galati...
Răspunde