SUA si Marea Britanie salută Ordonanța Guvernului privind interceptările

Tudor Despina | 15.03.2016

Statele Unite salută efortul Guvernului român de a adapta legislația la recenta decizie a Curții Constituționale privind interceptările SRI.

Pe aceeași temă

 

"Parteneriatul Strategic SUA-România a condus la o cooperare din ce în ce mai strânsă şi mai importantă între instituţiile de aplicare a legii în sprijinul luptei împotriva criminalităţii organizate internaţionale, corupţiei, criminalităţii cibernetice şi terorismului", transmite Ambasada SUA la București, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.


"Ambasada Statelor Unite saluta eforturile Guvernului Romaniei de a alinia legea la recenta hotarare a Curtii Constitutionale privind folosirea probelor obtinute prin supraveghere tehnica si de a mentine capacitatea institutiilor statului de drept de a-si continua importanta activitate", se mai arata in declaratie, potrivit News.ro.

Și misiunea diplomatică britanică în România a reacționat în context, subliniind cooperarea dintre cele două state în combaterea crimei organizate și a terorismului: “Mandatele de supraveghere tehnică au un rol important în ambele direcții. Statul român este cel care hotărăște cum se realizează aceste interceptări. Avem încredere că România va face în așa fel încât să aibă capacitatea de a realiza și folosi produsul acestor interceptări, respectând legislația și Constituția. În același timp, sperăm ca în plan bilateral colaborarea noastră în ce privește aplicarea legii nu va avea de suferit”, transmite Ambasada Marii Britanii în România, potrivit Hot News.

 

 

Guvernul a aprobat vineri seara Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, act normativ prin care Executivul pune în acord legislația cu normele constituționale, având în vedere Decizia nr. 51/2016 a Curții Constituționale.

 

Actul normativ a fost elaborat în colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Direcția Națională Anticorupție (DNA) și a fost avizat de CSAT. Potrivit Ordonanței de Urgență, procurorii și organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit și independent infrastructura Serviciului Român de Informații. Modul concret de acces al organelor judiciare la sistemele tehnice va fi stabilit prin protocoale de cooperare.

 

Actul normativ dispune în condiții de urgență o soluție fie și temporară pentru asigurarea continuității anchetelor, inclusiv în cauzele care implică cooperarea judiciară internațională. Guvernul consideră că  este nevoie de o amplă dezbatere publică pentru organizarea unei instituții responsabile pentru punerea în executare a supravegherii tehnice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22