CSM îi dă dreptate lui Kovesi: Antena 3 a manipulat

Tudor Despina | 17.03.2016

Antena 3 a manipulat, spune Consiliul Superior al Magistraturii într-o luare de poziție pentru apărarea reputației șefei DNA, Kovesi.

Pe aceeași temă

 

În 18 Februarie, la câteva zile după ce ANAF a notificat trustul Intact asupra deciziei de evacuare a sediilor, în baza punerii în executare a sentinței date în 2014 în dosarul ICA, în emisiunea “Sinteza Zilei” realizată de Mihai Gâdea au fost citite fragmente dintr-un interviu acordat de Laura Kovesi în 2014 ziarului Adevărul, informații trunchiate prezentate drept susținere pe care șefa DNA ar fi arătat-o față de Antene. În tot acel timp, pe ecranul TV au rulat mesaje precum “Kovesi dă dreptate Antenei 3” și “Șefa DNA recunoaște că Antena 3 nu trebuie evacuată”.

 

Ulterior, Kovesi a decis să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii. În context, Kovesi spunea în Februarie că Antena 3 nu i-a cerut niciun punct de vedere pe acest subiect.

 

Concluziile vehiculate în emisiunea Sinteza zilei din data de 18 februarie 2016 sunt neadevărate și se bazează pe o serie de afirmații făcute în anul 2014, scoase din context și răstălmăcite cu scopul vădit de a induce în eroare opinia publică, iar (…) doamna Laura Codruța Kovesi a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii să constate dacă neadevărurile difuzate sunt de natură să afecteze negativ și nejustificat opinia publică, în sensul de pune la îndoială autoritatea și imparțialitatea autorității judiciare”, transmitea atunci DNA.

 

Acum, CSM îi dă dreptate lui Kovesi și sesizează Consiliul Național al Audiovizualului (CNA)

 

Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că la data de 18 februarie 2016, în contextul punerii în executare de către organele fiscale a hotărârii judecătoreşti definitive pronunţată în dosarul “ICA”, realizatorul emisiunii a făcut trimitere la interviul acordat de doamna procuror ziarului “Adevărul live” în data de 10 august 2014. S-a constatat că aspectele prezentate în cadrul emisiunii au fost rupte din contextul interviului menţionat şi, într-o succesiune aparent logică şi etapizată, a fost schimbat sensul ideilor exprimate iniţial de doamna procuror. Mai mult, în cadrul emisiunii, s-a afirmat permanent şi s-a acreditat ideea că, în calitate de reprezentant al sistemului judiciar, doamna procuror şef este părtinitoare în raport cu punerea în executare de către organele fiscale a unei hotărâri judecătoreşti definitive.

 

Pentru amplificarea afirmaţiilor, pe durata emisiunii a fost prezentată imaginea doamnei procuror însoţită de afirmaţia “Kovesi dă dreptate Antena 3!”.

 

Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile şi concluziile prezentate în cadrul emisiunii sunt nereale şi contrare celor cuprinse în interviul acordat de doamna procuror în anul 2014, reprezentând o vădită nerespectare a îndatoririlor profesionale ce incumbă jurnalistului şi care presupun prezentarea informaţiei în integralitatea sa. În acest context, s-a apreciat că emisiunea a avut un pronunţat caracter manipulativ, în scopul inoculării în rândul opiniei publice a ideii că un înalt reprezentant al sistemului judiciar şi conducător al parchetului care a instrumentat dosarul “ICA” se situează, prin afirmaţiile sale, într-o poziţie concordantă cu opinia postului TV Antena 3 privind modul de executare a hotărârii judecătoreşti definitive dispuse în această cauză penală.

 

Prin exprimarea unei astfel de concluzii în chiar tema emisiunii s-a urmărit subminarea încrederii publice în corectitudinea analizei făcute de procurorul şef al DNA în cadrul interviului din anul 2014 şi implicit în privinţa activităţii profesionale a procurorului şef al DNA. Plenul Consiliului a constatat că prin modalitatea de lansare în spaţiul public - în mod trunchiat, părtinitor şi manipulativ, a unor afirmaţii exprimate de doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cadrul unui interviu anterior, s-au depăşit limitele libertăţii de exprimare şi ale dreptului la informare, aducându-se atingere reputaţiei profesionale a acesteia”, transmite joi CSM, într-un comunicat.

 

***

Nu e prima dată când Kovesi reclamă Antenele. În Octombrie 2015, Tribunalul București hotăra ca postul Antena 3 să-i plătească șefei DNA, în solidar cu Mihai Gâdea, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae și Mugur Ciuvică, daune morale de 250.000 de lei. Decizia luată în toamna trecută nu e definitivă și poate fi contestată.

 

Instanta a admis in parte actiunea principala a procurorului sef al DNA, actiunea fiind deschisa in urma unor afirmatii facute in emisiunea “Sinteza Zilei” din 19 Iunie 2014.

 

Obliga paratii in solidar la 250.000 de lei daune morale si sa comunice public dispozitivul hotararii in zece zile de la ramanerea definitiva la postul Antena 3. Respinge in rest pretentiile si respinge cererea reconventionala”, se arata in hotararea magistratilor, aceasta nefiind insa definitiva.

 

Kovesi a dat in judecata postul Antena 3, in Iunie 2014, alaturi de jurnalistii Mihai Gadea, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan Savaliuc si analistul Mugur Ciuvica. Sefa DNA a reclamat faptul ca in editia din 19 Iunie 2014 a emisiunii “Sinteza Zilei” a fost acuzata ca a musamalizat ancheta in dosarul Mircea Basescu-Bercea Mondial.

 

In actiunea depusa in instanta, Kovesi a cerut obligarea paratilor la plata in solidar a sumei de un milion de lei. Sefa DNA sustine ca in emisiune au fost prezentate fapte si au fost lansate afirmatii mincionase care i-au creat un prejudiciu de imagine si au adus atingere grava demnitatii umane.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22