Rovinari-Turceni. Avocații lui Ponta cer reaudierea martorilor și reanalizarea probelor

Tudor Despina | 18.03.2016

Victor Ponta, Dan Șova și Laurențiu Ciurel nu recunosc acuzațiile aduse în dosarul Rovinari-Turceni.

Pe aceeași temă

 

Fostul premier s-a prezentat, vineri la prânz, la Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un nou termen din dosarul complexurilor energetice Rovinari-Turceni. Alături de el au venit în fața magistraților și Dan Șova, dar și fostul director al CE Rovinari Laurențiu Ciurel.

 

Ponta a evitat să discute cu presa, la intrare în sediul Curții Supreme, el folosindu-se de un argument inedit: “Sunt foarte răcit, să nu stați foarte aproape”, le-a spus fostul premier jurnaliștilor. Nici la ieșire de la ÎCCJ el nu a vorbit cu presa: “Într-o viață anterioară v-aș fi dat declarații, în viața asta nu”, a răspuns Ponta când reporterii i-au cerut să se oprească pentru câteva declarații, transmite Mediafax.

 

De altfel, niciunul dintre inculpați nu și-a recunoscut vina în dosar. Judecătorii Instanței Supreme i-au întrebat pe cei trei dacă vor să beneficieze de procedura simplificată, asta însemnând o reducere cu o treime a pedepselor în schimbul recunoașterii vinovăției. Potrivit Agerpres, Ponta, Șova și Ciurel au respins această propunere și au spus că vor să dea declarații la următoarele termene. Tot vineri, avocații celor trei au cerut reaudierea martorilor care au dat declarații la DNA în cursul urmăririi penale și doresc readministrarea probelor.

 

În cazul complexurilor energetice Rovinari-Turceni, Ponta este acuzat de DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. DNA i-a mai trimis in judecata, in acelasi dosar, pe Dan Sova, pe Laurentiu Ciurel, fostul șef al Complexului Energetic Oltenia, si pe alti doi directori din cadrul CEO.

 

În 13 iulie 2015, Victor Ponta a fost chemat la DNA, unde a fost anunțat că în dosar s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile și că procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce îi aparțin în dosarul Rovinari—Turceni în care acesta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.

 

Tot atunci, DNA i-a schimbat calitatea în acest dosar din suspect în inculpat, premierul prevalându-se de dreptul la tăcere, astfel că nu a dat o declarație în fața procurorului.

 

DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.

 

Procurorii DNA arata, in primul cap de acuzare, ca avocatul Victor Ponta ar fi emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, in urma incheierii unei convenții de conlucrare profesională între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, acestea fiind decontate de societatea lui Sova. Procurorii arata insa ca sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, deoarece Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ponta i-a cerut lui Sova să întocmească rapoarte de activitate juridică pentru activitatea pretins a fi prestată de el întocmindu-se astfel, în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Ponta a folosit o parte din sumele obținute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București si a mai beneficiat de dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10 achitat partial de societatea lui Sova.

 

In al doilea cap de acuzare procurorii DNA arata ca premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22