ÎCCJ păstrează probele SRI într-un dosar. Interceptările, contestate în 25 de cauze DIICOT

Tudor Despina | 21.03.2016

Decizia CCR a determinat avocații să ceară anularea interceptărilor SRI în 25 de dosare instrumentate de DIICOT.

Pe aceeași temă

 

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, decizia CCR asupra neconstituționalității interceptărilor SRI la cererea procurorilor a determinat contestații în 25 de cazuri instrumentate de procurorii de la combaterea crimei organizate. DIICOT nu a răspuns solicitării Revistei 22 până la publicarea articolului.

 

Digi 24 arată că judecătorii au analizat deja două dintre cereri, iar deciziile au fost date în favoarea procurorilor DIICOT. E vorba despre magistrații de la Tribunalul Botoșani și de la Tribunalul Bacău, aceștia au decis că interceptările și perchezițiile informatice făcute cu ajutorul SRI pot fi folosite ca probe. În celelalte instanțe, judecătorii au cerut procurorilor informații despre instituțiile cu care au colaborat la strângerea probelor, în special în ce privește interceptările.

 

Tot astăzi, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să păstreze interceptările făcute de SRI într-un dosar DNA. Decizia luată de Instanța Supremă e definitivă, arată sursa citată, și a fost anunțată luni după zece zile în care un complet de trei judecători a deliberat asupra unei cereri făcute de un avocat trimis în judecată de procurorii anticorupție la finalul anului trecut. Dosarul se află în cameră preliminară, adică în procedura prealabilă judecării cauzei. În această etapă, probele de la dosar pot fi contestate. Și, deși e vorba despre un caz particular, decizia ÎCCJ poate fi invocată de procurorii DNA și DIICOT și în alte dosare în care au fost ridicate cereri de eliminare a intercetărilor făcute de SRI.

 

  • Decizia CCR privind neconstituționalitatea interceptărilor făcute de SRI la cererea procurorilor a încurajat mai mulți inculpați să ceară anularea probelor respective. La scurt timp după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale, deja au fost ridicate excepții de neconstituționalitate în 11 dosare de corupție. Sorin Oprescu, primarul suspendat al Capitalei, vrea și el să scape de interceptări.

 

Un număr de 11 dosare privind fapte de corupție au fost deja vizate de excepții de neconstituționalitate cu privire la interceptări, după decizia Curții Constituționale, potrivit unor surse judiciare. Exemplul a fost urmat și de primarul suspendat al Capitalei. Avocatul lui Sorin Oprescu, Viorel Mocanu, a spus recent că va contesta probele din dosar bazate pe suportul tehnic al Serviciului Român de Informații, asta după ce CCR a declarat neconstituționale interceptările făcute de SRI la cererea procurorilor.

 

Avocatul Mocanu a declarat pentru Adevărul că interceptările ambientale reprezintă 1/3 din materialul probator pe care sunt fundamentate acuzațiile față de toți inculpații în dosar.“Este vorba de procesele-verbale privind patru discuţii ambientale şi cele privind două filaje, din două zile”, a explicat avocatul. Dosarul lui Oprescu se află în Cameră preliminară și are termen stabilit pentru 24 Martie la Curtea de Apel București.

 

Și Antenele vor să profite de recenta decizie a Curții Constituționale. Avocații Antena TV Group au cerut în 16 Martie înlăturarea interceptărilor efectuate de SRI în dosarul în care mogulul Dan Voiculescu e acuzat de șantaj la adresa companiei RCS&RDS.

 

Potrivit Agerpres, avocații Antena TV Group au cerut magistraților să elimine din dosar probele bazate pe interceptări și înregistrări ambientale, cerere cu care au fost de acord și avocații celorlalte părți implicate în dosar, inclusiv avocatul lui Dan Voiculescu. Procurorul de caz și avocatul RCS&RDS s-au declarat împotriva cererii, în condițiile în care procesul a trecut de camera preliminară, iar procurorul de ședință a spus că decizia Curții Constituționale nu se aplică retroactiv.

 

Instanța urmează să trimită o adresă la DNA și Parchetul General pentru a i se comunica cine a făcut înregistrările ambientale și telefonice în dosar și în ce fel a acordat SRI asistență. În această cauză, directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, și mogulul Dan Voiculescu au fost trimiși în judecată în Octombrie 2013, sub acuzația de șantaj cu scopul obținerii de foloase materiale ilicite. Magistrații au stabilit un nou termen în proces pentru data de 13 Aprilie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22