Atentate Bruxelles: Politia a arestat sapte persoane care aveau legatura cu teroristii

Vlad Toma | 22.03.2016

Bruxelles a fost zguduit, marti, de multe explozii la aeroportul Zaventem si la mai multe statii de metrou. La originea acestora au fost frații Khalid și Ibrahim el-Bakraoui cei doi aruncandu-se in aer si ucigand 31 de oameni. Ibrahim s-a aruncat în aer la aeroportul Zaventem. Fratele său, Khalid, a atacat stația de metroul Maelbeek.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Politia belgiana a arestat in cursul noptii 6 persoane care ar fi avut legaturi cu teroristii implicati in atentatele de marti. A saptea persoana a fost arestata azi-dimineata, anunta Reuters. Arestarile au avut loc in urma unor perchezitii desfasurate in cartierele Schaerbeek, Jette si in centrul orasului Bruxelles.

 

UPDATEIbrahim el-Bakraoui, teroristul care s-a aruncat in aer la aeroporul din Bruxelles, a fost expulzat de doua ori din Turcia, anul trecut, in lunie si in august, conform unui oficial guvernamental turc citat de La Derniere Heure.

 

UPDATE: Teroriştii vizau de fapt centralele nucleare din Belgia dar, in urma operaţiunile poliţiei belgiene din ultimele zile, printre care si arestarea lui Salah Abdeslam, si-au ales alte tinte in graba, conform publicației belgiene La Derniere Heure.

 

UPDATE: Soferul taxiului care i-a dus pe teroriștii la aeroport a declarat ca, unul dintre acestia, cel care purta palarie in imaginea facuta publica de autoritati, ar fi criticat anumite actiuni ale SUA. Taximetristul a mai declarat ca, dupa ce acestia au urcat in masina, a simtit un miros de amoniac iar la coborare a observat pete albe pe bagajele celor 3, conform ziarului belgian La Derniere Heure.

 

UPDATE: Televiziunea belgiana a anuntat pe site-ul sau ca barbatul care s-a aruncat in aer la metroul din Bruxelles era insotit de inca o persoana. Aceasta a fost vazuta pe camerele de supraveghere purtand un sac mare, identitatea sa nefiind insa cunoscuta. Politia belgiana a facut public portretul robot al acestuia.

 



Complicele lui Khalid el-Bakraoui, atacatorul stației de metroul Maelbeek

 

UPDATE: Rezumat până la acest moment (The Guardian):

  • Procurorul general al Belgiei, Frederic Van Leeuw, i-a numit pe frații Khalid și Ibrahim el-Bakraoui drept cei doi sinucigași cu bombă care au ucis cel puțin 31 de oameni în atacurile de marți dimineața din Bruxelles. Identificat după amprente, Ibrahim el-Bakraoui s-a aruncat în aer la aeroportul Zaventem. Fratele său, Khalid, a atacat stația de metroul Maelbeek.
  • Celălalt atacator a fost identificat de media belgiană drept Najim Laachraoui. El e în continuare liber și urmărit de poliție.
  • În timpul unei percheziții într-un apartament din Schaerbeek, poliția a găsit un laptop cu o notă scrisă de Ibrahim el-Bakraoui. El ar fi scris că suspectează poliția că îl caută și că nu vrea să sfârșească într-o celulă de închisoare.
  • O persoană a fost adusă pentru interogatoriu în Schaerbeek noaptea trecută și încă se află în custodia poliției. O altă persoană a fost eliberată după interogatoriu.
  • În urma raidului din Schaerbeek, poliția a găsit 15 kg de explozibil, 150 de litri de acetonă, 30 de litri de apă oxigenată, detonatoare, o valiză plină de șuruburi și cuie, dar și de materiale precum cutii din plastic folosite la împachetarea explozibilului.
  • Ultimul bilanț oficial al atentatelor din Bruxelles: 31 de morți și alți 270 de răniți. Procurorul general al Belgiei a spus că cifrele sunt provizorii și e de așteptat ca bilanțul să crească.
  • Statul Islamic a clamat responsabilitatea pentru atacuri și a promis noi atentate: “Ce urmează e mai rău”.

 

UPDATE: Premierul Franței, Manuel Valls, a susținut miercuri o conferință de presă comună la Bruxelles cu șeful Comisiei Europene Juncker: “Cred că unitatea este cu atât mai importantă când suntem atacați, ne aduce aproape ca europeni, ne-am reafirmat atașamentul la proiectul european și vrem să ne asigurăm că Europa va fi mai puternică în viitor decât este azi. Împotriva noastră avem o organizație teroristă cu forța loviturilor, fortărețele sale, resursele și afiliații săi ascunși în societatea noastră. Suntem în război. Un război care a fost declarat împotriva noastră. Determinarea noastră trebuie să fie totală”, a spus premierul francez, citat de BBC.

 

Manuel Valls a fost contrazis, însă, de Pascal Boniface, directorul think tank-ului francez Institutul Internațional pentru Relații Strategice. Boniface crede că a vorbi despre un război cu jihadiștii este o “greșeală fundamentală” pentru că astfel li se acordă atacatorilor statutul pe care ei îl doresc. Pascal Boniface a mai spus că Europa se confruntă acum cu niște criminali și trebuie să rămână fermă în fața viitoarelor riscuri.

 

UPDATE: Europa a reacționat la atacurile teroriste din Bruxelles. Marți seara, o mulțime de oameni s-a adunat în Place de la Bourse pentru a aprinde lumânări și a se reculege în memoria victimelor atentatelor. În Paris, turnul Eiffel a fost luminat în drapelul belgian, în semn de solidaritate. Drapelul Belgiei  a fost proiectat și pe fântâna Trevi din Roma, în Italia.

 

 

 
Tribute to Brussels attack victims in Europe - no comment

[no comment] Mourners continued to gather on Tuesday night at Place de la Bourse in memory of the victims of the Brussels bombings. The Eiffel Tower lit up with the colours of the Belgian flag in a show of solidarity with Brussels after deadly attacks. The colours of the Belgian flag have also illuminated Rome's Trevi fountain.

Posted by euronews on Wednesday, March 23, 2016

 

 

UPDATE: Trei membri ai staff-ului Comisiei Europene au fost răniți în atacurile teroriste de marți, transmite Politico, citat de Guardian. Vicepreședintele Comisiei, Kristalina Georgieva, a confirmat că oficialii se aflau printre victimele atacurilor, dar nu a oferit alte detalii. “Staff-ul Comisiei e pregătit să contribuie la lupta Europei împotriva a ceea ce a devenit un stres enorm pentru oamenii noștri”, a spus Georgieva.

 

UPDATE: În următoarele zile este așteptată o întâlnire de urgență a miniștrilor de Interne din UE pentru discuții asupra situației de securitate de pe continent, a spus miercuri comisarul european pe Migrație, Dimitris Avramopoulos, citat de Reuters.

 

Coordonatorul UE pentru lupta antiteroristă, Gilles de Kerchove, spune că statele europene trebuie să coopereze mai mult în materie de schimb de informații, în special cu Europol: "Ceea ce statele pot să facă între ele este să-și structureze mai bine cooperarea. Aceasta este pe cale să se facă, dar mi-ar plăcea ca aceasta să se facă mai repede. Mi-ar plăcea, de asemenea, ca serviciile de informații să alimenteze un pic mai mult platformele europene, mai ales baza de date a spațiului Schengen SIS și Europol, pentru că punând cap la cap aceste informații se va reuși să se stabilească mult mai multe legături" între suspecți, a declarat Gilles de Kerchove la postul de radio francez Europe 1, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

 

UPDATE: Cel de-al treilea suspect în cazul atentatelor teroriste de marți este urmărit de poliție, după ce încărcătura explozivă pe care o purta – cea mai mare dintre cele de la aeroport – nu a detonat, a spus miercuri procurorul Belgiei, Frederic Van Leeuw, potrivit BBC.

 

Van Leeuw a spus că Brahim el-Bakraoui a fost identificat la aeroport prin testele AND. Totuși, cel de-al doilea terorist de la aeroport nu a fost identificat. Procurorul Belgiei a venit și cu un nou bilanț: 31 de morți și 261 de răniți. El a confirmat că Khalid el-Bakraoui a fost teroristul sinucigaș de la stația de metrou Maelbeek, acolo unde în jur de 20 de oameni au murit. Fratele său, Brahim, trebuia să fie sinucigașul de la aeroportul Zaventem.

 


(Procurorul Belgiei, Frederic Van Leeuw/Foto: BBC)

 

UPDATE: Politia belgiana a anuntat astazi ca fratii Khalid și Brahim El Bakraoui, rezidenti in Bruxelles, sunt autorii atentatului sinucigas de la aeroport. Acestia aveau cazier, insa politia nu ii suspecta ca ar avea legaturi cu terorismul, anunta Reuters. Najim Laachraoui, al treilea terorist de pe aeroportul din Bruxelles, cel care apare in dreapta imaginii prezentate de autoritati, nu ar mai fi detonat bomba pe o avea asupra sa. Conform Digi24, Laachraoui ar fi fabricat atat bombele folosite in atentatul de ieri de la Bruxelles cat si cele folosite in atentatele de la Paris de anul trecut.

 

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a anuntat aseara ca exista un alt cetatean roman ranit in atacurile care au avut loc ieri la Bruxelles, bilantul romanilor raniti in urma celor doua explozii crescand astfel la patru.

 
 

UPDATE:  Gruparea jihadistă Daesh/Statul Islamic a revendicat atacurile din Bruxelles, potrivit BBC și The Guardian. În altă ordine de idei, oficialul Națiunilor Unite responsabil cu refugiații din Orientul Mijlociu a criticat canalizarea furiei provocate de atacuri către oamenii care fug din calea războiului civil din Siria sau din alte zone ale regiunii: “Să îi pui pe toți la pachet și să spui că refugiații sunt un risc de securitate, asta nu e adevărat. Orice fel de ostilitate către refugiați din cauza atacurilor din Bruxelles sau Paris e nepotrivit”, a spus Amin Awad.

 

             (Autorii atentatelor de la aeroportul din Bruxelles)

 

UPDATE: Deși nicio grupare nu a clamat responsabilitatea pentru atacurile din Bruxelles, tot mai multe informații indică o posibilă implicare a jihadiștilor Daesh/Statul Islamic, potrivit lui Michael Horowitz, analist de securitate la Grupul Levantin, citat de Guardian.

E posibil ca o celulă teroristă legată de Salah Abdeslam să fi grăbit un plan de atac programat pentru o dată ulterioară, de frică să nu le fie dezvăluită acoperirea, scrie corespondentul pentru Europa al BBC, Chris Morris. Atacurile de marți din Bruxelles pot fi citite și în cheie de răzbunare pentru arestarea lui Abdeslam, vinerea trecută. Semnalul atrage îngrijorări serioase, dacă o rețea teroristă activă în Europa are capacitatea de a răspunde atât de rapid și cu efecte devastatoare.

 

Mai multe imagini din Bruxelles, după atacuri: (sursa Politico)

 


 


 

 

UPDATE: În contextul atacurilor teroriste din această dimineață, autoritățile din orașul belgian Liege au decis evacuarea personalului din centrala nucleară  Tihange. Potrivit BBC, tot personalul non-esențial din centrala nucleară a fost evacuat la solicitarea autorităților. Staff-ul esențial rămâne în centrală pentru a asigura funcționarea acesteia.
 


 

 

UPDATE:  Rezumat provizoriu (BBC): Două bombe au fost detonate la aeroportul din Bruxelles puțin după ora 07.00 GMT (09.00, ora României), undeva în apropierea a două birouri de check-in pentru plecări. Cel puțin 11 persoane au fost ucise și alte 81 rănite la aeroport, potrivit unor oficiali belgieni din ministerul Sănătății. La scurt timp, o altă bombă a explodat la stația de metrou Maelbeek, chiar în inima sectorului European al Bruxellesului, în apropierea sediilor Uniunii Europene.

Operatorul de metrou a spus că 15 persoane au murit și alte 55 au fost rănite la stația respectivă. Toate cele trei explozii sunt tratate ca atacuri teroriste, potrivit biroul federal al procurorului Belgiei. Unul dintre atacurile de la aeroport ar fi fost făcut de un sinucigaș cu bombă. Premierul Belgiei, Charles Michel, a descris atacurile ca fiind “un moment negru” pentru țara sa. Transportul public în Bruxelles a fost oprit, iar măsurile de securitate au fost ridicate și în alte orașe (Londra, Paris, New York). Divizia anti-tero a poliției belgiene a lansat percheziții în mai multe locații din Bruxelles.


 


(Geamuri sparte în aeroportul din Bruxelles/Foto: Reuters)

 

UPDATE:  Reacția SRI la atacurile din Bruxelles: “Serviciul Român de Informații condamnă ferm atacurile teroriste din capitala Belgiei. Suntem alături de poporul belgian și vom continua să oferim sprijin partenerilor noștri instituționali în lupta pe care o ducem împreună împotriva terorismului. Ceea ce s-a întâmplat în Belgia nu are cum să nu ne afecteze. Astăzi vorbim de un terorism global. Țintele teroriștilor nu mai sunt doar statele, ca entități compacte, ci direct cetățenii, ca entități individuale. Din aceste considerente, nu văd exagerate anumite măsuri de prevenire a oricăror acțiuni de natură teroristă care ar putea pune în pericol securitatea națională. Scopul principal al activității noastre este prevenirea acestor amenințări teroriste. Principalele noastre arme sunt informația și legea. Atunci când viața unui singur cetățean este pusă în pericol, acționăm cu fermitate, folosind instrumentele legale și mijloacele prevăzute de lege.

În România, Sistemul Național de Alertă Teroristă se menține la nivelul "Albastru-precaut". Acest nivel înseamnă că, până în prezent, nu există informații care să ducă la o legătură directă între evenimentele de la Bruxelles și riscuri la adresa securității naționale. Cu toate acestea, SRI a luat toate măsurile necesare la nivel național pentru menținerea climatului de siguranță a cetățenilor români. Suntem alături de familiile celor care și-au pierdut viața în urma acestor atacuri criminale și colaborăm, alături de partenerii din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului, cu instituțiile similare din spațiul euroatlantic pentru siguranța noastră, a tuturor”.

 

UPDATE: Donald Tusk, șeful Consiliului European: “Sunt consternat de atentatele din această dimineață de la aeroportul Zaventem și din distructul European din Bruxelles care au dus la pierderea de vieți nevinovate și rănirea altor persoane. Transmit cele mai sincere gânduri de susținere rudelor și prietenilor victimelor. Aceste atacuri marchează o nouă decădere a teroriștilor în serviciul urii și violenței .
 


(Secțiunea Plecări a aeroportului Zaventem, după explozie/Foto: BBC)


(Rețeaua de metrou din Bruxelles a fost închisă complet)

 

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe condamnă atacurile teroriste din capitala Belgiei, Bruxelles: "Suntem şocaţi de aceste incidente violente şi îmi exprim regretul profund pentru pierderile de vieţi omeneşti. Transmit condoleanţe sincere familiilor afectate şi întreaga noastră compasiune persoanelor care au fost rănite în aceste tragice evenimente. În aceste momente dificile, este important să facem dovada solidarităţii la nivel european pentru a lupta cu determinare şi întreaga noastră putere împotriva acestui flagel al secolului XXI, care continuă să distrugă vieţi nevinovate. Reafirm angajamentul ferm al României în lupta împotriva terorismului la nivel european şi internaţional.  În acelaşi timp, MAE depune toate eforturile pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români aflaţi în Bruxelles şi familiilor acestora, fiind declanşate toate mecanismele aplicabile în astfel de situaţii de criză", a declarat ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu.

 

Ca urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineţii de astăzi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles,  în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate, transmite MAE.
 


(Sursa video: Wall Street Journal)
 

Diplomația română menține un contact permanent cu autoritățile locale și e pregătită să acorde asistență consular de specialitate. MAE pune la dispoziția cetățenilor români precum şi rudelor acestora,  contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles  +32(0)2 344 0854.

 

Ministerul transmite că a activat Celula de Criză, în urma atacurilor teroriste din Bruxelles. “Echipele consulare mobile ale ambasadelor României la Bruxelles şi Haga au fost activate, conform procedurilor aplicabile în astfel de situații. O echipa consulară mobilă a misiunii diplomatice române de la Haga s-a deplasat la Amsterdam și  acordă asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti-Bruxelles, care a fost redirecţionată către aeroportul din Amsterdam, unde a aterizat în condiţii de siguranţă. Totodată, o echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de Criza MAE  este pregătită să se deplaseze de la Bucureşti la Bruxelles pentru a acorda sprijin, dacă situația o va impune”, precizează MAE.

 

UPDATE: Televiziunea belgiana RTBF anunta ca explozia de la Maelbeek a ranit 55 de persoane din care 11 sunt in stare critica. La Stib, operatorul metroului din Bruxelles, a anuntat ca 15 persoane au fost ucise in explozia din statia Maelbeek (conform Hotnews)

 

​UPDATE: Premierul Ciolos si-a exprimat compasiunea pentru victimele de la Bruxelles si a declarat ca nu exista victime cetateni romani nici la aeroport, nici la metrou. Ciolos a mai spus ca, in urma discutiilor cu seful SRI si cu Ministrul de Interne Petre Toba, poate spune ca in Romania totul este sub control si nu exista niciun risc, conform B1 tv.

 

UPDATE: Parchetul belgian a confirmat bilantul provizoriu al exploziei de la aeroport: 13 morti si 35 de raniti. Explozia ar fi fost produsa de un atentat sinucigas, anunta Le Figaro, conform Hotnews.

 

UPDATE: Comisia Europeana le cere angajatilor sai sa stea acasa sau sa ramana acolo unde sunt in aceste momente, anunta Reuters.

 

UPDATE: Presedintele Iohannis condamna atentatele de la Bruxelles, pe contul sau de Facebook: "Exploziile care au avut loc în această dimineață la Bruxelles reprezintă o tragedie cutremurătoare pentru Belgia și pentru întreaga Europă. Transmit condoleanțe și îmi exprim întreaga compasiune față de cei afectați de acest incident, față de poporul și autoritățile belgiene. Terorismul a rămas, din păcate, în inima Europei. Suntem extrem de îngrijorați de atacurile tot mai dese din ultima vreme și, acum mai mult ca oricând, trebuie să fim solidari și să luptăm cu toate resursele pentru combaterea acestui flagel."

 

UPDATE : O noua explozie a avut loc la metrou intre statiile Maelbeek, situata aproape de institutiile Uniunii Europene, si Art Loi.

 

Toate statiile de metrou din Bruxelles au fost inchise. Nu mai circula nici autobuzele, nici tramvaiele. Universitatea din Bruxelles a fost inchisa. Toate muzeele au fost de asemenea inchise, anunta Reuters

 

                                                  Harta exploziilor. 

        Statia de metrou Maalbeek este situata extrem de aproape de institutiile UE

 

Agentia de presa Belga, citata de Hotnews, a anuntat ca s-ar fi auzit strigate in araba inaintea exploziilor. Ar fi existat de asemenea focuri de arma.

 

Aeroportul este evacuat, traficul feroviar spre aeroport a fost suspendat si nicio aeronava nu este lasata sa aterizeze, cursele fiind redirectionate spre alte aeroporturi.

 

                   Aeroportul din Bruxelles, dupa explozie. (Sursa foto: The Guardian)

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22